Μοναδικό είδος φάλαινας ανακαλύφθηκε στη Ρόδο και ονομάστηκε «Rododelphis stamatiadisi»

Μοναδικό είδος φάλαινας ανακαλύφθηκε στη Ρόδο και ονομάστηκε «Rododelphis stamatiadisi»

Μοναδικό είδος φάλαινας ανακαλύφθηκε στη Ρόδο και ονομάστηκε «Rododelphis stamatiadisi»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5868 ΦΟΡΕΣ

Το όνομα “Rododelphis stamatiadisi” δόθηκε στο απολιθωμένο είδος φάλαινας που ανακάλυψε στη Ρόδο πριν από δύο χρόνια ο Πολυχρόνης Σταματιάδης, ιδρυτής του ορυκτολογικού και παλαιοντολογικού μουσείου Ιαλυσού.

Πρόκειται για ένα είδος μοναδικό στον κόσμο, πρόγονο της φάλαινας Όρκα, ηλικίας περίπου δυο εκατομμυρίων ετών που ανακάλυψε ο κ. Σταματιάδης τον Οκτώβριο του 2020 στη θαλάσσια περιοχή των Πεύκων και στο οποίο δόθηκε τιμητικά το όνομα του ίδιου αλλά και της Ρόδου.

Το σπουδαίο εύρημα κέντρισε το ενδιαφέρον επιστημόνων απ’όλο τον κόσμο ενώ το περασμένο καλοκαίρι στη Ρόδο ταξίδεψε ο Ιταλός καθηγητής σε θέματα Παλαιοντολογίας και Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Πίζας Giovanni Bianucci για να εξετάσει το απολίθωμα.

«Βρισκόμουν στη θαλάσσια περιοχή των Πεύκων με τον γιo μου για να βρούμε απολιθωμένους αχινούς. Σε κάποιο σημείο ανακάλυψα μικρά απολιθώματα και διάφορα είδη από κοράλια, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλα βάθη.

Ο Ιταλός καθηγητής Giovanni Bianucci
Ο Ιταλός καθηγητής Giovanni Bianucci

Eίδαμε ότι εξείχαν από το έδαφος σπόνδυλοι. Στην αρχή παραξενευτήκαμε λόγω της μορφής και του μεγέθους, αρχίζαμε να σκαλίζουμε και βλέπαμε το απολίθωμα μέσα στο έδαφος. Όταν έγινε πιο συστηματική η ανασκαφή και φτάσαμε στο σημείο να βρούμε τον άτλα, το οστό δηλαδή που κρατάει το κρανίο, καταλάβαμε ότι πρόκειται για ένα θαλάσσιο θηλαστικό σε πλειστοκαινικά ιζήματα, δηλαδή ένα θαλάσσιο απολίθωμα από την πλειστόκαινο εποχή, το οποίο είναι πάρα πολύ σπάνιο για τη Ρόδο.

Στη συνέχεια βρήκαμε το κρανίο και τα δόντια του ζώου, ο ενθουσιασμός μας ήταν μεγάλος. Είμαστε πολλοί χαρούμενοι που βρεθήκαμε εκεί και το ανακαλύψαμε» δηλώνει στη «Ροδιακή» ο κ. Σταματιάδης που εντόπισε και ανέσυρε μαζί με τον γιο του Αντώνη την απολιθωμένη φάλαινα.

Όπως εξηγεί ο κ. Σταματιάδης, φαίνεται ότι μετά τον θάνατο του ζώου στο σημείο συνέβη μεγάλη κατολίσθηση, με αποτέλεσμα η φάλαινα να κατακαθίσει στον βυθό να συμπιεστεί και τελικά να απολιθωθεί.

Η έρευνα των κορυφαίων παλαιοντολόγων
Μετά από εκτενής έρευνα, ο καθηγητής Giovanni Bianucci του πανεπιστημίου Πίζας, σε συνεργασία με καθηγητές του Ινστιτούτου τεχνολογίας της Νέας Υόρκης δημοσίευσαν τη φυλογενετική ανάλυση για την “Rododelphis stamatiadisi”. Η ανάλυση του απολιθωμένου ζώου έριξε φως στην εξέλιξη του είδους καθώς και στις διατροφικές συνήθειες της φάλαινας.

Συγκεκριμένα, ωτόλιθοι που βρέθηκαν δίπλα στο απολίθωμα και ανήκουν σε ψάρια έδειξαν στους επιστήμονες ότι η “Rododelphis stamatiadisi” τρεφόταν μονο με μικρά ψάρια και όχι με θηλαστικά.

Επιπλέον, στα δόντια του ζώου παρατηρήθηκε μικρή φθορά κάτι που υποδεικνύει ότι η “Rododelphis stamatiadisi” δεν τρεφόταν με άλλα μεγάλα ζώα, όπως η σημερινή Όρκα.

Καλλιτεχνική αναπαράσταση της “Rododelphis stamatiadis” από την εικονογράφο Rossella Faleni
Καλλιτεχνική αναπαράσταση της “Rododelphis stamatiadis” από την εικονογράφο Rossella Faleni

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσαν στους επιστήμονες σημαντικές πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες της Όρκας ενώ αποδεικνύνουν πώς ξεκίνησε να τρέφεται με άλλα θηλαστικά και μεγάλα ψάρια σχετικά πρόσφατα.

Το ορυκτολογικό και παλαιοντολογικό μουσείο Σταματιάδη
Το ορυκτολογικό και παλαιοντολογικό μουσείο Σταματιάδη
Ο Πολυχρόνης Σταματιάδης
Ο Πολυχρόνης Σταματιάδης

Δείτε την φυλογενετική ανάλυση:

Μουσείο Σταματιάδη Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας, Λεωφ. Ηρακλειδών 33, Ιαλυσός
2241 090201

Διαβάστε ακόμη

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Εγκαίνια στο ανακαινισμένο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Δήμου Λειψών

Απεργούν οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου στις 21 Μαΐου

Κινητοποιούνται πόροι 2 δισ. ευρώ για ΑΠΕ σε νησιά

Συνελήφθησαν δύο άτομα στη Ρόδο για κακομεταχείριση ζώου

Απονομή Επαίνων & Βραβείων: Βιβλιοπεριπέτειες – Μικροί Λογοτέχνες

Γ. Νικητιάδης: Το ΠΑΣΟΚ εμμένει στην πλήρη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Την Πέμπτη συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του δήμου Ρόδου

Τα αποτελέσματα των εκλογών και οι ψήφοι των παρατάξεων στο ΤΕΕ - Τμήμα Δωδεκανήσου