Την Κυριακή φτάνουν οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ στη Ρόδο

Την Κυριακή φτάνουν οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ στη Ρόδο

Την Κυριακή φτάνουν οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4488 ΦΟΡΕΣ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, λόγω της Ουκρανίας, εκφράζει ο εντεταλμένος σύμβουλος για τον τουρισμό Θαν. Βυρίνης

Έτοιμος είναι ο Δήμος Ρόδου να υποδεχθεί την πρώτη πτήση που εγκαινιάζει τη νέα σεζόν την ερχόμενη Κυριακή το μεσημέρι καθώς μαζί με την Κω είναι από τις πρώτες περιοχές της χώρας που «ανοίγουν» τη νέα τουριστική περίοδο, με τον εντεταλμένο σύμβουλο για τον τουρισμό, κ. Θανάση Βυρίνη, να εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της λόγω της πανδημίας και του πολέμου.

Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, ο κ. Βυρίνης, σε δηλώσεις του χθες, παρουσίασε πώς περιμένουν αυτό το πολυπόθητο άνοιγμα, ενώ δεν παρέλειψε για ακόμα μία φορά να εκφράσει τη θλίψη και την οδύνη του μπροστά στα τεκταινόμενα, τον πόλεμο, χαρακτηρίζοντας κτηνωδία αυτό που συμβαίνει.

Και περιέγραψε το άνοιγμα της σεζόν υπό αυτές τις συνθήκες, ως εξής: «Δυστυχώς, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει εμείς να είμαστε έτοιμοι για την έναρξη της σεζόν. Η ψυχολογία-αντιλαμβάνεσθε-δεν είναι θετική όχι μόνο σ’ εμάς αλλά και σε όλους τους επισκέπτες οι οποίοι θα επιλέξουν να κάνουν φέτος διακοπές.

Είναι μία δύσκολη περίοδος, άρα εκτός από την ανθρωπιστική και την προσφυγική κρίση, αν συνυπολογίσουμε την ενεργειακή, που, αυτόματα, μεταφράζεται σε οικονομική κρίση, καταλαβαίνετε ότι είναι άλλη μία δύσκολη χρονιά».

Όπως είπε, τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι είναι μία δύσκολη χρονιά «αλλά, πραγματικά, οι συνθήκες είναι τέτοιες που κάθε χρόνο μας βάζουν σε μία δοκιμασία πρωτόγνωρη. Ήδη, τα νοικοκυριά, και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη επιβαρύνονται με τις συνέπειες αυτών των γεγονότων, τόσο του πολέμου όσο και της ενεργειακής κρίσης, οπότε αυτό ενδεχομένως να μειώνει τον κουμπαρά των διακοπών», εξήγησε.

«Ωστόσο-συμπλήρωσε- θετική συνέπεια είναι το γεγονός ότι δύο-τρία χρόνια αρκετός κόσμος δεν έκανε διακοπές, η επιθυμία είναι αρκετά έντονη και σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύονται, έχει διάθεση ο επισκέπτης να ξοδέψει περισσότερα. Αυτό αποτυπώνεται και σε έρευνες οι οποίες δημοσιεύονται αλλά το είδαμε και την προηγούμενη χρονιά, κατά την οποία είχαμε μία αύξηση της τάξεως του 20% στην κατά κεφαλήν δαπάνη στις διακοπές των επισκεπτών».

Οι πρώτες αφίξεις
Την ερχόμενη Κυριακή, λοιπόν, έχουμε τις αφίξεις των πρώτων αεροσκαφών από τις ευρωπαϊκές αγορές. Ειδικότερα, αναμένουμε 9 αφίξεις για την πρώτη ημέρα και 49 συνολικά για την πρώτη εβδομάδα. Όπως σημείωσε, το 49 είναι μεγάλο νούμερο, ωστόσο αυτά είναι slots, κρατήσεις δηλαδή οι οποίες μπορεί και να μην πραγματοποιηθούν.

Για παράδειγμα ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα πτήση από τη Γαλλία, κατά τη διάρκεια της ημέρας μετατοπίστηκε για το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Και είπε ο εντεταλμένος:

«Επομένως, οι πρώτες πτήσεις την Κυριακή αναμένεται να είναι 9 στον αριθμό και είναι ως επί το πλείστον από Βρετανία και Γαλλία και μία από Γερμανία. Η Διεύθυνση Τουρισμού και ο Δήμος θα βρίσκονται στο χώρο του αεροδρομίου για την υποδοχή που είθισται να γίνεται».

Γύρω στη μία παρά δέκα το μεσημέρι είναι η πιθανή άφιξη, άρα λίγο μετά τις 12 θα βρίσκονται εκεί τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου, με μπάντα (σ.σ. η οποία θα είναι έξω από το κτίριο του αεροδρομίου) και εντός του χώρου θα βρίσκεται το προσωπικό της Διεύθυνσης και θα δώσουν τα συμβολικά δώρα, δηλαδή τοπικά προϊόντα, ένα χαιρετισμό στους πρώτους επισκέπτες και όπως είπε ο κ. Βυρίνης «γενικά, θέλουμε να δώσουμε την εικόνα ότι η Ρόδος είναι έτοιμη να υποδεχθεί τον κόσμο ο οποίος την επιλέγει.

Οι αγορές οι οποίες έχουν εκδηλώσει μέχρι τώρα ενδιαφέρον στις αφίξεις, δηλαδή την πρώτη εβδομάδα θα δούμε επισκέπτες από Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, πιθανώς και Ισραήλ. Επίσης, τα περισσότερα ξενοδοχεία στο νησί, γύρω στο 80%, έχουν οριοθετήσει το άνοιγμά τους μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Από 1η Απριλίου, όμως, ανοίγει ένας σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων και από τις επαφές που έχει μέχρι τώρα η πληρότητα είναι αρκετά ικανοποιητική για την εποχή.

Στο σημείο, αυτό, πάντως, ο κ. Βυρίνης δεν παρέλειψε να πει: «Πάντα, όμως, κρατώντας μικρό καλάθι γιατί δυστυχώς η εμπόλεμη κατάσταση είναι σε εξέλιξη και κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί».

Ανέφερε, ακόμη, ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν όλες οι απαιτούμενες προεργασίες. Μάλιστα, θύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, η δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη στο Δημαρχείο και οι οδηγίες που έδωσε ήταν σαφείς: προτεραιότητα στην καθαριότητα, την αποπεράτωση των έργων που βλέπουμε στους δρόμους, ενίσχυση υποδομών και μάλιστα είπε ότι θα γίνει ανάπλαση των παραλιών μέχρι τα τέλη Απριλίου, τουλάχιστον όσο αφορά στις βασικές υποδομές τους (σ.σ. ντους, αποδυτήρια, τουαλέτες) και γενικότερα όλες εκείνες τις υποδομές που πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση για την έναρξη της σεζόν.

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν μία συνάντηση με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, προκειμένου να συνδράμουν όσο μπορούν στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των επισκεπτών στα μνημεία. Παράλληλα, δέχθηκε την πρότασή τους για να έχουν δυο επιπλέον μνημεία επισκέψιμα τη φετινή σεζόν (σ.σ. τον Φάρο του Αγίου Νικολάου και την ταφούπολη του Αγίου Ιωάννη).

Μάλιστα, γι’ αυτά όπως και άλλα, υπάρχει ένα πρόγραμμα από το Υπουργείο Πολιτισμού που φθάνει μέχρι το 2025 αλλά με την υφιστάμενη κατάσταση προσπαθούν να δώσουμε τμηματικά τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει μία πρώτη εικόνα-μάλιστα τη φετινή σεζόν θα είναι δωρεάν η επίσκεψη σ’ αυτούς τους χώρους-και όταν θα γίνει πρόσληψη όλου του προσωπικού που περιμένει η Εφορεία Αρχαιοτήτων, του εποχικού, θα εξετάσουν εάν υπάρχει δυνατότητα να δώσουν και άλλους χώρους.

Ήδη, έχουν προταθεί κάποιοι χώροι αλλά αυτό θα είναι συνάρτηση του τι προσωπικό θα μπορεί να απασχοληθεί. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο εντεταλμένος, η θετική αποδοχή και η διάθεση για συνεργασία είναι εμφανής.

«Εμείς ως Δήμος θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα συνωστισμού, όπως αντιλαμβάνεται κανείς και για λόγους πρόληψης καθώς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τεράστιες ουρές στην Ακρόπολη της Λίνδου ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο Καστέλο, οπότε με την παρουσία του Προέδρου των ξεναγών, προσπαθούμε να δώσουμε κάποια πρόταση η οποία να βελτιώνει την εξυπηρέτηση του κοινού», είπε.

Ταυτόχρονα, από τον προηγούμενο μήνα, έχουν μπει σε μία διαδικασία ενημέρωσης των σχολείων αρχικά, σχετικά με την τουριστική εκπαίδευση, εφόσον το έλλειμμα που έχει καταγραφεί από όλους τους φορείς είναι αρκετά μεγάλο.

Στις 2 Απριλίου θα κάνουν και μία μεγάλη εκδήλωση προσανατολισμού η οποία θα έχει κοινό μαθητές λυκείου, ως επί το πλείστον, υφιστάμενα στελέχη και όποιον άλλο θέλει να αναβαθμίσει τις δεξιότητές του γύρω από το τουριστικό προϊόν.

Για τον θαλάσσιο τουρισμό
Όσον αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό, καταρχάς θύμισε ότι, φέτος, έχουμε γύρω στις 477 κρουαζιέρες, διπλάσιες από το 2019 ακόμα ενώ αναμένουμε οι προσεγγίσεις να ξεπεράσουν τις 500 γιατί πολλές κρουαζιέρες προγραμματίζονται ένα ή δύο μήνες νωρίτερα.

Προχθές, έγινε και μία προπαρασκευαστική σύσκεψη στην περιφέρεια ενώ πέρυσι είχαμε δώσει θετικά δείγματα όσον αφορά στην αντιμετώπιση στα υγειονομικά μέτρα, το ίδιο θα συμβεί και φέτος.

Ο κ. Βυρίνης, σημείωσε ακόμα ότι η πανδημία ενώ έδωσε σημεία καθοδικά, δυστυχώς, διαπιστώνουμε, το τελευταίο διάστημα, ότι έχει σταθεροποιηθεί σε νούμερα που δεν περιμέναμε για την εποχή, ωστόσο στα αεροδρόμια έχουν απλοποιηθεί κατά πολύ οι διαδικασίες-είναι μία επιταγή αεροπορικών εταιρειών που σιγά-σιγά υλοποιείται.

Όσοι, δηλαδή, είναι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να έχουν ούτε τεστ ούτε καραντίνα κατά την επιστροφή στη χώρα τους, και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Για την ενεργειακή κρίση
Σχετικά με το άλλο μείζον θέμα της εποχής, την ενεργειακή κρίση, οι περισσότερες κρατήσεις έχουν γίνει από πέρυσι και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να μεταβληθούν οι τιμές. Eίναι ένα πρόβλημα, λοιπόν, το που θα επιμεριστεί το επιπλέον κόστος, ωστόσο και τα ξενοδοχεία αλλά και οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να βρουν προγράμματα που θα ελκύσουν το κοινό, μεταφέροντας το κόστος αργότερα. Μάλιστα, ένα χαρακτηριστικό που διαβάζουν τις τελευταίες ημέρες, είναι “buy now pay later”.

Ο ίδιος, λοιπόν, θεωρεί ότι δίνονται κίνητρα για τους επισκέπτες ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους να κάνουν διακοπές. Είπε, όμως, στη συνέχεια:

«Δεν παύουμε να είμαστε ανήσυχοι όσον αφορά τον προορισμό της Ρόδου και το τελευταίο διάστημα προσπαθούμε να αναδείξουμε και άλλες πτυχές γιατί πλέον έχει καταμετρηθεί ότι ο επισκέπτης αναζητά προορισμούς όχι τόσο δημοφιλείς, επομένως θα πρέπει –και αυτό προσπαθούμε το τελευταίο διάστημα-να προβάλουμε τις υπόλοιπες μορφές που συνδυάζει η Ρόδος. Αναφέρομαι και στον γαστρονομικό τουρισμό και στον πολιτιστικό. Απόδειξη ότι πέρυσι είχαμε τα περισσότερα εισιτήρια σε σχέση με προηγούμενες χρονιές σε μνημειακούς χώρους, οπότε αυτό αποτελεί μία ένδειξη ότι ο κόσμος πλέον επιλέγει έναν προορισμό με βάση την ιδιαιτερότητά του, τη μοναδικότητά του, την ιστορία του, και η Ρόδος μπορεί και είναι μέσα σ’ αυτούς τους προορισμούς. Αυτό το στοιχείο, λοιπόν, προσπαθούμε ν’ αναδείξουμε τους τελευταίους μήνες».

Για τον μαθητικό τουρισμό
Όσον αφορά τον μαθητικό τουρισμό, όπως είπε, με πρωτοβουλία του ΠΡΟΤΟΥΡ και τη δική τους συνδρομή, έχουν γίνει όλες οι ενέργειες το προηγούμενο διάστημα. Έχουν κάποια μηνύματα για μαθητικές εκδρομές τον Απρίλιο, δυστυχώς, όμως, δεν έχουν ακριβή εικόνα γιατί και τα πρακτορεία τους αναφέρουν ότι είναι διστακτικοί και οι γονείς και οι μαθητές και όλα εξαρτώνται από το πώς θα κυλήσει η πανδημία και ο πόλεμος κι η οικονομική κρίση που επιφέρει.

Επομένως, είναι αρκετά επιφυλακτικοί και τον Απρίλιο θα έχουν πλήρη εικόνα αφού αυτές οι εκδρομές δεν προγραμματίζονται πια μεγάλο διάστημα πριν υλοποιηθούν. Ωστόσο, έχουν κάνει όλη την απαιτούμενη προώθηση προς αυτή την κατεύθυνση και αν δεν συνέβαιναν τα παραπάνω, θα θύμιζε εποχές που βιώσαμε στο παρελθόν.

Πάντως, στο επόμενο διάστημα, οι μαθητικές εκδρομές είναι ένας στόχος για τη Ρόδο και όταν ομαλοποιηθούν όλα αυτά, από τον ερχόμενο Νοέμβριο αναμένεται να έχουμε αισθητή αύξηση στον τομέα αυτό, κατέληξε ο εντεταλμένος.

Διαβάστε ακόμη

Αυτό το ελληνικό νησί ξεχωρίζουν οι Ολλανδοί για θαλάσσια σπορ

48 κρουαζιερόπλοια πρόκειται να καταπλεύσουν τον Ιούνιο στη Ρόδο

Ιδιαίτερα ικανοποιητικά εξελίσσεται η τουριστική κίνηση στο νησί μας

ΤUI Γερμανίας: Ξεκίνησαν οι κρατήσεις για το 2025

ΞΕΕ: Ικανοποίηση για το «φρένο» της Ε.Ε. στις αθέμιτες πρακτικές της Booking

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο