Adagio / Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα 2022 - Τιμή για τον Φίλιππο Τσαλαχούρη

Adagio / Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα 2022 - Τιμή για τον Φίλιππο Τσαλαχούρη

Adagio / Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα 2022 - Τιμή για τον Φίλιππο Τσαλαχούρη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 340 ΦΟΡΕΣ

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανακοίνωσε το Πρόγραμμα “Adagio” για το Πάσχα 2022. Οι πασχαλινές συναυλίες αποτελούν θεσμό στο Μέγαρο Μουσικής και για αυτές υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό της πρωτεύουσας.

Το φετινό πρόγραμμα συνθέτους τρεις εμβληματικές συναυλίες. Η πρώτη την Κυριακή των Βαΐων, 17 Απριλίου, με τίτλο «Το μοιρολόι της Παναγιάς, Ο ανθρώπινος πόνος στο Θείο Δράμα» και την σπουδαία Μαρία Φαραντούρη, η δεύτερη την Μ. Δευτέρα, 18 Απριλίου, με τίτλο “Cantate Domino” και αφορμή την παρουσίαση δύο έργων του Φίλιππου Τσαλαχούρη και η τρίτη συναυλία την Μ. Τετάρτη, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και κεντρικό έργο το συγκλονιστικό Ρέκβιεμ του Μότσαρτ.


Για τον Φίλιππο Τσαλαχούρη είναι μεγάλη τιμή το γεγονός πως το Μέγαρο Μουσικής, όχι μόνο προτείνει στο πρόγραμμα “Adagio” την συναυλία του Κουαρτέτου Αθηνών αλλά και γιατί η συναυλία έλαβε το τίτλο της από το ομώνυμο έργο του, “Cantate Domino”, που θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση.
Αναλυτικά το πρόγραμμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου, έχει ως εξής:

Κυριακή των Βαΐων (17 Απριλίου)
«Το Μοιρολόι της Παναγιάς, O ανθρώπινος πόνος στο Θείο Δράμα»

Με αφορμή το Μοιρολόι ή Καταλόι της Παναγιάς, ένα μακροσκελές μεσαιωνικό στιχούργημα λόγιας προέλευσης, ευρύτατα διαδομένο στον ελλαδικό χώρο, που έχει επηρεαστεί από τις ευαγγελικές περικοπές και τη βυζαντινή υμνογραφία και τραγουδιέται από γυναίκες γύρω από τον «τάφο» του Χριστού, ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας Σωκράτης Σινόπουλος συναντά στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» τη Μαρία Φαραντούρη (ειδική συμμετοχή), αλλά και καταξιωμένους έλληνες μουσικούς, οι οποίοι επιχειρούν για πρώτη φορά να αποδώσουν όλο το κείμενο του Μοιρολογιού.

Mεγάλη Δευτέρα (18 Απριλίου)
Cantate Domino

Ο τίτλος της δεύτερης συναυλίας του Αdagio είναι εμπνευσμένος από το έργο “Cantate Domino” [Αινείτε τον Κύριο] για φωνή και κουαρτέτο εγχόρδων (2019) του αναγνωρισμένου έλληνα συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη, το οποίο παρουσιάζεται σε α’ εκτέλεση στο Μέγαρο από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών και τη μεσόφωνο, Αγγελική Καθαρίου. Θα παρουσιαστεί ένα ακόμη έργο του Φ. Τσαλαχούρη, το Κουαρτέτο αρ. 5, Προσευχή ενώπιον του τέλους της σκέψης (2013). H βραδιά κορυφώνεται με το περίφημο Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 14 σε ρε ελάσσονα, «Ο Θάνατος και η Κόρη» του Franz Schubert [Φραντς Σούμπερτ], ακρογωνιαίο λίθο του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου.

Mεγάλη Τετάρτη (20 Απριλίου)
Wolfgang Amadeus Mozart
Ρέκβιεμ

Η φετινή πασχαλινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο εστιάζει στην έννοια του τραγικού. Έλληνες λυρικοί καλλιτέχνες υπό τον διακεκριμένο αρχιμουσικό, Μύρωνα Μιχαηλίδη ερμηνεύουν συγκινητικά έργα μεγάλων συνθετών, όπως την Τραγική εισαγωγή, έργο 81 του Johannes Brahms [Γιοχάννες Μπραμς] και το Πρελούδιο και θάνατος της Ιζόλδης από το μουσικό δράμα «Τριστάνος και Ιζόλδη» του Richard Wagner [Ρίχαρντ Βάγκνερ]. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το κύκνειο άσμα του Wolfgang Amadeus Mozart [Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ], το συγκλονιστικό Ρέκβιεμ.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας