Ρόδος: Ξεκινά σήμερα η τουριστική περίοδος με μεγάλες προσδοκίες

Ρόδος: Ξεκινά σήμερα η τουριστική περίοδος με μεγάλες προσδοκίες

Ρόδος: Ξεκινά σήμερα η τουριστική περίοδος με μεγάλες προσδοκίες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3068 ΦΟΡΕΣ

Εννέα πτήσεις τσάρτερ έχουν προγραμματιστεί να φθάσουν στο αεροδρόμιο «Διαγόρας»

Ξεκινά από σήμερα η τουριστική σεζόν στο νησί της Ρόδου, με τις πρώτες πτήσεις τσάρτερ. Για την εξέλιξη της σεζόν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες στις τάξεις των τοπικών τουριστικών παραγόντων, αλλά και εύλογες ανησυχίες λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των παρενεργειών του.
Για σήμερα πάντως, έχουν προγραμματιστεί συνολικά 9 πτήσεις, ενώ τους πρώτους τουρίστες θα υποδεχθεί αντιπροσωπεία του δήμου Ρόδου.


Το πρώτο αεροσκάφος από το εξωτερικό αναμένεται να τροχοδρομήσει στη Ρόδο στις 09.05 από Γερμανία και συγκεκριμένα από τη Φρανκφούρτη, με την εταιρία “Super Transport”. Λίγες ώρες αργότερα, στις 12.50 αναμένεται η επόμενη άφιξη από το Μπριστολ (Αγγλία) με την Easy Jet, στις 16.55 η Ryanair από Μπεργκαμο (Ιταλία) και έπονται οι εξής πτήσεις μέσα στην ημέρα: 18.55 Ryanair από Stansted (Λονδίνο), 19.15 Ryanair από Charleroi (Βέλγιο), 20.15 Ryanair από Μάντσεστερ (Αγγλία), 21.35 Ryanair από East Midlands (Αγγλία), 22.05 Easy Jet από το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ (Αγγλία) και τέλος μία ακόμη πτήση στις 23.00 της Ryanair από Μπολόνια (Ιταλία).

Με βάση τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό των slots, τη Δευτέρα 28/3 αναμένονται επτά αφίξεις αεροσκαφών από το εξωτερικό με πέντε πτήσεις της Ryanair από Βουδαπέστη (09.55), Βερολίνο (10.15), Μπέρμινχαμ (12.15), Στανσεντ (13.55), Πάφο (16.00) και Μάντσεστερ (21.00) και μία της Easy Jet από Γκάτσγουικ (11.25). Στις 29/3, έξι προσγειώσεις πτήσεων τσάρτερ, εκ των οποίων οι τέσσερις της Ryanair από Βερολίνο, Μπέργκαμο, Στάνσεντ και Δουβλίνο και δύο της Easy Jet από Γκάτγουικ. Την Τετάρτη 30/3 είναι προγραμματισμένες 10 αφίξεις διεθνών πτήσεων, οι έξι με Ryanair και στις 31/3 έξι επιπλέον αφίξεις. Συνολικά, δηλαδή, αναμένονται 38 τσάρτερ τις ημέρες του Μάρτη.

Όπως είχε δηλώσει ο εντεταλμένος σύμβουλος για τον τουρισμό του δήμου Ρόδου, κ. Θανάσης Βυρίνης, οι πρώτες πτήσεις την Κυριακή αναμένεται να είναι 9 στον αριθμό και είναι ως επί το πλείστον από Βρετανία και Γαλλία και μία από Γερμανία. Η Διεύθυνση Τουρισμού και ο Δήμος θα βρίσκονται στο χώρο του αεροδρομίου για την υποδοχή που είθισται να γίνεται».

Γύρω στη μία παρά δέκα το μεσημέρι είναι η πιθανή άφιξη, άρα λίγο μετά τις 12 θα βρίσκονται εκεί τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου, με μπάντα (σ.σ. η οποία θα είναι έξω από το κτήριο του αεροδρομίου) και εντός του χώρου θα βρίσκεται το προσωπικό της Διεύθυνσης και θα δώσουν τα συμβολικά δώρα, δηλαδή τοπικά προϊόντα, ένα χαιρετισμό στους πρώτους επισκέπτες και όπως είπε ο κ. Βυρίνης «γενικά, θέλουμε να δώσουμε την εικόνα ότι η Ρόδος είναι έτοιμη να υποδεχθεί τον κόσμο, ο οποίος την επιλέγει.

Στις αγορές οι οποίες έχουν εκδηλώσει μέχρι τώρα ενδιαφέρον στις αφίξεις, δηλαδή την πρώτη εβδομάδα θα δούμε επισκέπτες από Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, πιθανώς και Ισραήλ. Επίσης, τα περισσότερα ξενοδοχεία στο νησί, γύρω στο 80%, έχουν οριοθετήσει το άνοιγμά τους μέχρι τα τέλη Απριλίου. Από 1η Απριλίου, όμως, ανοίγει ένας σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων και από τις επαφές που έχει μέχρι τώρα η πληρότητα είναι αρκετά ικανοποιητική για την εποχή. Στο σημείο, αυτό, πάντως, ο κ. Βυρίνης δεν παρέλειψε να πει: «Πάντα, όμως, κρατώντας μικρό καλάθι, γιατί δυστυχώς η εμπόλεμη κατάσταση είναι σε εξέλιξη και κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί».

Ανέφερε, ακόμη, ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν όλες οι απαιτούμενες προεργασίες. Μάλιστα, θύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Δημάρχου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, η δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη στο Δημαρχείο και οι οδηγίες που έδωσε ήταν σαφείς: προτεραιότητα στην καθαριότητα, την αποπεράτωση των έργων που βλέπουμε στους δρόμους, ενίσχυση υποδομών και μάλιστα είπε ότι θα γίνει ανάπλαση των παραλιών μέχρι τα τέλη Απριλίου, τουλάχιστον όσο αφορά στις βασικές υποδομές τους (σ.σ. ντους, αποδυτήρια, τουαλέτες) και γενικότερα σε όλες εκείνες τις υποδομές που πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση για την έναρξη της σεζόν.

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν μία συνάντηση με την προϊσταμένη της Εφορίας αρχαιοτήτων, προκειμένου να συνδράμουν όσο μπορούν στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των επισκεπτών στα μνημεία. Παράλληλα, δέχθηκε την πρότασή τους για να έχουν δυο επιπλέον μνημεία επισκέψιμα τη φετινή σεζόν (σ.σ. το Φάρο του Αγίου Νικολάου και την ταφούπολη του Αγίου Ιωάννη).

Μάλιστα, γι’ αυτά όπως και άλλα, υπάρχει ένα πρόγραμμα από το Υπουργείο Πολιτισμού που φθάνει μέχρι το 2025, αλλά, με την υφιστάμενη κατάσταση προσπαθούν να δώσουν τμηματικά τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει μία πρώτη εικόνα-μάλιστα τη φετινή σεζόν θα είναι δωρεάν η επίσκεψη σ’ αυτούς τους χώρους-και όταν θα γίνει πρόσληψη όλου του εποχικού προσωπικού που περιμένει η Εφορία Αρχαιοτήτων, θα εξετάσουν εάν υπάρχει δυνατότητα να δώσουν και άλλους χώρους.

Ήδη, έχουν προταθεί κάποιοι χώροι αλλά αυτό θα είναι συνάρτηση του τι προσωπικό θα μπορεί να απασχοληθεί. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο εντεταλμένος, η θετική αποδοχή και η διάθεση για συνεργασία είναι εμφανής. «Εμείς σαν Δήμος θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα συνωστισμού, όπως αντιλαμβάνεται κανείς και για λόγους πρόληψης, καθώς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τεράστιες ουρές στην Ακρόπολη της Λίνδου, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο Καστέλο. Οπότε με την παρουσία του Προέδρου των ξεναγών, προσπαθούμε να δώσουμε κάποια πρόταση, η οποία να βελτιώνει την εξυπηρέτηση του κοινού», είπε.
Ταυτόχρονα, από τον προηγούμενο μήνα, έχουν μπει σε μία διαδικασία ενημέρωσης των σχολείων αρχικά, σχετικά με την τουριστική εκπαίδευση, εφόσον το έλλειμμα που έχει καταγραφεί από όλους τους φορείς είναι αρκετά μεγάλο.

Στις 2 Απριλίου θα κάνουν και μία μεγάλη εκδήλωση προσανατολισμού, η οποία θα έχει κοινό μαθητές λυκείου, ως επί το πλείστον, υφιστάμενα στελέχη και όποιον άλλο θέλει να αναβαθμίσει τις δεξιότητές του γύρω από το τουριστικό προϊόν.

Πως θα καλυφθεί το κενό από Ρωσία και Ουκρανία
Προβληματισμός για την επιβράδυνση του ρυθμού των κρατήσεων και την απώλεια των Ρώσων και Ουκρανών εκφράζεται από ταξιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι δίνουν μάχη για να καλύψουν τις απώλειες που θα προκύψουν. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τον ισχυρό ανταγωνισμό τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ισπανία, οι οποίες επιδιώκουν να αντλήσουν τουρίστες από τις ίδιες «πηγές». «Εάν τα προηγούμενα χρόνια είχαμε 10 προκρατήσεις, τώρα έχουμε μία. Και αυτή είναι συνήθως από τους Αγγλους, οι οποίοι παραδοσιακά επηρεάζονται λιγότερο από όσα συμβαίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιο, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της Συμμαχίας «Στηρίζω HORECA».

Ταξιδιωτικοί πράκτορες ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις από τη διαφαινόμενη αύξηση του κόστους των ταξιδιών το δεύτερο εξάμηνο του 2022 εξαιτίας της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους και των τιμών σε βασικά αγαθά. Μια εξέλιξη που εκτιμάται πως δυνητικά μπορεί να επηρεάσει και να αποθαρρύνει έτι περαιτέρω τους δυνάμει τουρίστες να προχωρήσουν σε κράτηση για διακοπές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κόστος για ένα ταξίδι εντός της Ευρώπης αναμένεται να αυξηθεί περίπου 5%-10%, ενώ το κόστος για ένα ταξίδι από κάποιον μακρινό προορισμό, εκτός της Γηραιάς Ηπείρου, ενδέχεται να αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 10%.

Ανησυχία
Πιο ανήσυχοι εμφανίζονται οι ξενοδόχοι που είχαν αποκλειστική συνεργασία με τουριστικά γραφεία της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Μόνο στην Κρήτη το 2021, οι τουρίστες από την Ουκρανία διπλασιάστηκαν, σε σχέση με το 2019, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπερνούσαν τις 150.000. Συνολικά, οι απώλειες από Ρώσους, Ουκρανούς και Λευκορώσους υπολογίζεται να ανέλθουν σε 800.000 τουρίστες. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το τι θα γίνει με τον οδικό τουρισμό, κυρίως από τις μεγάλες αγορές της Πολωνίας και της Ρουμανίας που δέχονται μεγάλες πιέσεις από την αύξηση του κόστους διαβίωσης.
Οι έλληνες ταξιδιωτικοί πράκτορες (ECTA) έχουν ζητήσει μετ' επιτάσεως τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου προώθησης του ευρωπαϊκού τουρισμού σε μακρινές αγορές, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Λατινική Αμερική, η Νοτιοανατολική Ασία και η Κίνα, η Αυστραλία, η Αφρική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τη ρωσική αγορά το 2022, αλλά και να ενισχυθούν οι τουριστικές ροές από τις αγορές αυτές και να ταξιδέψουν στους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ιδιαίτερη έμφαση για την κάλυψη των απωλειών δίδεται στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ
Μέχρι στιγμής η αμερικανική αγορά δείχνει να έχει τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Και για τον λόγο αυτόν οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αυξήσει τον αριθμό των δρομολογίων από τις 6 Μαρτίου, με την προοπτική να φθάσουν σε 14 δρομολόγια ημερησίως σε απευθείας πτήσεις. Πολλές ελπίδες εναποτίθενται και στους Βρετανούς, οι οποίοι δείχνουν - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - να μην επηρεάζονται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και συνεχίζουν να κλείνουν πακέτα σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Διαβάστε ακόμη

Κως και Ρόδος στους κορυφαίους προορισμούς εσωτερικού της Aegean Airlines από τη βάση της Θεσσαλονίκης για την περίοδο του Πάσχα

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες