Ακτές και θάλασσες της Ρόδου καθαρίζει το πλοίο "Τυφώνας"

Ακτές και θάλασσες της Ρόδου καθαρίζει το πλοίο "Τυφώνας"

Ακτές και θάλασσες της Ρόδου καθαρίζει το πλοίο "Τυφώνας"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3184 ΦΟΡΕΣ

Στη Ρόδο έχει πιάσει δουλειά το περίφημο πλοίο του Ιδρύματος Αθανάσιος Λασκαρίδης, ο «τυφώνας», που καθαρίζει θάλασσες και ακτές ανά τη χώρα και θα παραμείνει στο νησί μας συνολικά για δώδεκα ημέρες.

Χθες, οι υπεύθυνοι των δράσεων, πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο όπου τους δέχθηκε ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δημάρχου, κ. Στράτος Καρίκης. Ενδιαφέροντα για την πολύτιμη δράση αυτού του πλοίου, ήταν τα όσα είπαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος κα Αγγελική Κοσμοπούλου και η συντονίστρια των προγραμμάτων κα Πέγκυ Ξηροτάγαρου.

Καλωσορίζοντάς τες ο κ. Καρίκης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη και τη Δημοτική, καταρχάς ευχαρίστησε το κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη για την παρουσία του στη Ρόδο εδώ και δύο ημέρες αλλά και δέκα ημέρες ακόμα. Μεταξύ άλλων, είπε ότι στο πλαίσιο των επωφελών και συνεχών επαφών που έχει ο Δήμος Ρόδου με το Ίδρυμα και με την κα Κοσμοπούλου, έγινε αποδεκτή η σχετική πρόσκληση, όπως άλλωστε κάνουν σε πολλά σημεία σε όλη τη χώρα και στη Ρόδο εξαντλούν όλη την καλή τους θέληση.

Είπε, ακόμη, ότι πρόκειται για ένα ειδικό πλοίο που παράγει τεράστιο έργο για το περιβάλλον, που είναι και ο κύριος σκοπός του Ιδρύματος, επί δώδεκα ημέρες συνολικά, κατά τις οποίες θα δουν το σύνολο σχεδόν των ακτών μας και θα κάνουν πολύ σημαντικές δράσεις.
Ήδη πήγαν στα Κρητικά, την αρχαία Κάμειρο, τη Σορωνή αλλά και στη Σύμη και χθες πραγματοποίησαν τη δράση στο τουριστικό λιμάνι που είναι αρκετά επιβαρυμένο και κάνουν σημαντική παρέμβαση. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να ευχαριστήσει και όλες τις Αρχές και τις υπηρεσίες που συμμετέχουν στις δράσεις, δηλαδή τον στρατό, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος τον Δήμο, τις Δημοτικές Ενότητες Πεταλούδων και Σορωνής, τους Αντιδημάρχους που προΐστανται, την αρχαιολογία, το Λιμενικό Ταμείο, το Λιμεναρχείο κτλ. Είπε, ακόμη, ότι η παρουσία τους εδώ είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να βγει ένα πολύ ωφέλιμο αποτέλεσμα για το νησί μας.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, επισκέφθηκαν και σχολεία ενώ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο θα γίνουν και άλλες δράσεις τις επόμενες ημέρες, πάλι από περιβαλλοντολόγους που ανήκουν στο δυναμικό του Ιδρύματος και το σύνολο όλων αυτών των παρεμβάσεων δείχνει μια συνολική εικόνα που πρώτα ο Δήμαρχος και μετά όλοι εμείς θέλουμε για το περιβάλλον, τόνισε επίσης ο κ. Καρίκης.

Τους ενημέρωσε, ακόμη, ότι η Ρόδος, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έχει ανακηρυχθεί από τον μεγαλύτερο τουριστικό Όμιλο, την TUI, ως ο πρώτος παγκόσμια πράσινος προορισμός και όπως είπε μια σειρά από πολιτικές αφορούν στο περιβάλλον και το επόμενο διάστημα πρόκειται να υλοποιηθούν μεγάλες συμβάσεις για τον σκοπό αυτό. Εξέφρασε, ακόμη, την πεποίθηση ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και είπε ότι καμαρώνουν για τις δράσεις τους ανά τη χώρα.

Η κα Κοσμοπούλου είπε, στη συνέχεια, ότι η Ρόδος είναι ένας σταθμός του φετινού ταξιδιού του «Τυφώνα» στα Δωδεκάνησα και ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού αυτού συμπίπτει και με τον τρίτο σταθμό στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος με το Υπουργείο Άμυνας καθώς πριν από μερικούς μήνες υπέγραψαν ένα Μνημόνιο συνεργασίας με αντικείμενο τις κοινές περιβαλλοντικές δράσεις. Έτσι, ξεκίνησαν προχθές εδώ καθαρίζοντας πέντε παραλίες του νησιού μαζί με εκπροσώπους από τις Ένοπλες Δυνάμεις, με σκοπό να μεταφέρουν το μήνυμα της σημασίας που έχει το θαλάσσιο περιβάλλον για τη χώρα μας.

Χθες, οι δράσεις συνεχίστηκαν στο λιμάνι της Ρόδου με υποβρύχιους καθαρισμούς, με μεικτή ομάδα που προέρχεται τόσο από τους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και από δυνάμεις του Ιδρύματος, πάντοτε με τη συμβολή του «Τυφώνα», ο οποίος έχει πλήρωμα 35-36 ατόμων. Από σήμερα ο «Τυφώνας» θα επιστρέψει στα κανονικά του καθήκοντα, που δεν είναι άλλα από τον καθαρισμό του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής. Στη Ρόδο θα μείνει μέχρι να καθαρίσει το σύνολο των απρόσιτων παραλιών αφού αυτό έχει ως βασική στόχευση από το καλοκαίρι του 2019, δηλαδή να πάει εκεί όπου δεν μπορούν να πάνε άλλοι, «με τα πλωτά του μέσα, με την πολυμελή ομάδα του και τα φουσκωτά του και βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης με τη θαλάσσια ρύπανση, σκοπεύοντας να αφήσουμε χώρα μας πιο καθαρή για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες», είπε η ίδια.

Ο Στ. Καρίκης με τις κυρίες Κοσμοπούλου (αριστερά) και Ξηροτάγαρου
Ο Στ. Καρίκης με τις κυρίες Κοσμοπούλου (αριστερά) και Ξηροτάγαρου

Μάλιστα, λέγοντας τους επισκέπτες, σημείωσε ότι σε έναν τόπο σαν τη Ρόδο που είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, αναγνωρισμένος διεθνώς, είναι πολύ σημαντικό να δώσουν την έννοια της βιωσιμότητας και πρακτικό χαρακτήρα.

Όπως εξήγησε, όλο και περισσότερο ακούνε τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα και την ανάγκη να είμαστε βιώσιμοι και να στηρίξουμε έναν βιώσιμο τουρισμό ο οποίος όμως έχει στη βάση του πολύ απλά πράγματα και το πρώτο από αυτό είναι το καθαρό περιβάλλον. «Με τον τρόπο, λοιπόν, αυτό εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το νησί της Ρόδου για να αφήσουμε τις παραλίες του νησιού πιο καθαρές, ελπίζοντας ότι, ταυτόχρονα, η δική μας δράση μπορεί να αποτελέσει και αφετηρία να μας ακολουθήσουν και ενδεχομένως να μας μιμηθούν και πολλές άλλες οργανώσεις», είπε η κα Κοσμοπούλου. Σύμφωνα με την ίδια,

Η διαφορά του Ιδρύματος Λασκαρίδη, που είναι αυτοχρηματοδοτούμενο με ιδιωτική χρηματοδότηση από την οικογένεια του Αθανάσιου Λασκαρίδη, σε σχέση με άλλες οργανώσεις είναι η κλίμακα με την οποία δουλεύει, ότι έχουν το στρατηγικό πλεονέκτημα του «τυφώνα», ενός πλοίου 72 μέτρων που έχει αποκτηθεί ακριβώς για να υπηρετήσει αυτό τον σκοπό και έτσι βρίσκονται παντού στην Ελλάδα, με στόχο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή στο κλείσιμο της πρώτης πενταετίας δράσης του «Τυφώνα», να έχουν απορρυπάνει το σύνολο της ελληνικής ακτογραμμής.

Εξήγησε, ακόμη, ότι δουλειά τους είναι να πηγαίνουν όπου δεν υπάρχουν οργανωμένες παραλίες, ξενοδοχεία και beach bars, όπου δηλαδή κάποιος άλλος έχει την ευθύνη διαχείρισης της ακτογραμμής, να πάνε εκεί που η παραλία είναι ακόμα ένα δημόσιο αγαθό και μπορούν να στηρίξουν τον καθαρισμό της.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι απ’ όλη τη δουλειά που κάνουν μαζεύουν δεδομένα, καταγράφουν τα πάντα διότι θεωρούν ότι ένα μεγάλο μέρος της δικής τους δουλειάς, πέρα από την απορρύπανση, είναι να συμβάλουν στη συλλογή εθνικών δεδομένων για τη θαλάσσια ρύπανση, γιατί χωρίς τα δεδομένα δεν μπορούν να αποκτήσουν πολιτικές που μπορούν να βελτιώσουν την περιβαλλοντική κατάστασης τη χώρα μας η οποία για πάρα πολλά χρονιά ήταν ουραγός στην Ε.Ε., και δυστυχώς είχε συνδεθεί με πρόστιμα για κακή περιβαλλοντική διαχείριση, κάτι όμως που αλλάζει τα τελευταία χρόνια.

Η κα Ξηροτάγαρου, είπε και εκείνη ότι αυτή είναι από τις καλύτερες συνεργασίες που έχουν συναντήσει σε νησιά, τόσο από πλευράς του Δήμου όσο και από τον στρατό αφού εντυπωσιακά αγκάλιασαν αυτή τη δράση. Ενημέρωσε, στη συνέχεια, ότι, μέχρι τώρα, ο «Τυφώνας» έχει μαζέψει πάνω από 340 τόνους και έχει καθαρίσει πάνω από 2.250 ακτές, δουλεύει 360 ημέρες τον χρόνο, με δύο βάρδιες και είκοσι καθαριστές καθημερινά και είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο το οποίο πιστεύει ότι το έχουν φέρει σε ένα πολύ καλό επίπεδο και συνεχίζουν.
Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι αυτές τις δύο ημέρες που βρίσκονται στη Ρόδο, βρίσκουν πάρα πολλά λάστιχα, στις ακτές τα πλαστικά, πολύ πλαστική σακούλα, μπουκάλια, πολλά φελιζόλ στην περιοχή των Κρητικών. Μάλιστα, όπως είπε η κα Κοσμοπούλου, η Ρόδος είναι ένα νησί το οποίο έχει λίγες μη προσβάσιμες ακτές, που σημαίνει ότι μπορούν να καθαριστούν εύκολα από τον Δήμο ή τον επιχειρηματία που δραστηριοποιείται σε κάθε παραλία. Μάλιστα, είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τον Δήμο Ρόδου στο θέμα αυτό.


Ερωτηθείσα τι αντίκτυπο έχουν τέτοιες δράσεις στις τουριστικές αγορές, είπε ότι η βιωσιμότητα είναι ένα από τα προτάγματα του ΕΟΤ και του branding της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια και η δυσκολία που έχουμε είναι να δίνουμε πρακτικό περιεχόμενο σ’ αυτές τις έννοιες.
Όπως είπε, στη Ρόδο μπορούν να κάνουν πραγματικά την αλλαγή, καθώς υπάρχει αλλαγή στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια και μία στροφή σε προορισμούς που μπορούν να κρατήσουν κάποια στοιχεία της μοναδικότητάς τους και αυτή ξεκινά πάντα από το περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο