Διατηρητέο χαρακτηρίστηκε το κτήριο της «ΡΟΔΙΑ» στη Ρόδο

Διατηρητέο χαρακτηρίστηκε το κτήριο της «ΡΟΔΙΑ» στη Ρόδο

Διατηρητέο χαρακτηρίστηκε το κτήριο της «ΡΟΔΙΑ» στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1733 ΦΟΡΕΣ

Με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Ως διατηρητέο κτήριο χαρακτηρίστηκε με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, το πρώην βιοτεχνικό συγκρότημα «ΡΟΔΙΑ» επεξεργασίας ελαιοπυρήνα-βιοτεχνίας σαπωνοποιίας, φερόμενου ως ιδιοκτησία Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Δωδ/σου, που βρίσκεται εντός της Κ.Μ. 583 Οικοδομών Ρόδου, του Δήμου Ρόδου και με την ίδια απόφαση υπάρχει καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης αυτού.

Ειδικότερα, στην απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναφέρονται τα εξής:
«Αποφασίζουμε
1. Χαρακτηρίζεται διατηρητέο το πρώτο τμήμα του κεντρικού κτηρίου του πρώην βιοτεχνικού συγκροτήματος «ΡΟΔΙΑ» φερόμενου ως ιδιοκτησία ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Δωδ/σου, που βρίσκεται επί της οδού Νικηφόρου Λύτρα, στο 2ο χλμ. Ρόδου – Καλλιθέας, στην περιοχή «ΡΟΔΙΑ», όπως σημειώνεται στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1:200, που θεωρήθηκε από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Γ.Γ.Α.Ν.Π. με την αριθ. πρωτ. 155/2022 πράξη της και που συνοπτικό του αντίγραφο δημοσιεύεται με την παρούσα απόφαση, επειδή αποτελεί τοπόσημο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της Ιταλικής περιόδου της Ρόδου.

2. Στο χαρακτηριζόμενο διατηρητέο κτήριο της πρώην βιομηχανίας «ΡΟΔΙΑ» απαγορεύεται κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή των επιμέρους αρχιτεκτονικών στοιχείων του και των εν γένει λειτουργικών και διακοσμητικών του στοιχείων εξωτερικά και εσωτερικά σε αυτό.

3. Επιτρέπεται η επισκευή και η ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, καθώς και η αποκατάσταση φθαρμένων οικοδομικών και διακοσμητικών στοιχείων εξωτερικά και εσωτερικά του κτηρίου, εφόσον δεν αλλοιώνεται ο αρχιτεκτονικός τους χαρακτήρας.

4. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτεινών επιγραφών και διαφημίσεων στο χαρακτηριζόμενο διατηρητέο κτήριο. Επιτρέπεται μόνο η τοποθέτηση επιγραφών περιορισμένων διαστάσεων, που πληροφορούν για τη χρήση του χώρου.

5. Επιβάλλεται η τελική επιφάνεια των όψεων του κτηρίου να είναι επιχρισμένη και χρωματισμένη σε γήινες αποχρώσεις αποκλειομένου του λευκού χρώματος, εξαιρουμένων των αρχιτεκτονικών λεπτομερειών.

6. Επιβάλλεται η αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα ξύλινα ή σιδερένια ίδιας τυπολογίας και μορφολογίας με τα προϋφιστάμενα.

7. Επιβάλλεται η καθαίρεση όλων των αυθαίρετων κατασκευών στο σύνολο του χώρου του συγκροτήματος.

8. Επιτρέπονται οι εργασίες αποκατάστασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξήτου.
Για οποιαδήποτε οικοδομική εργασία στο εξωτερικό και εσωτερικό του χαρακτηριζόμενου διατηρητέου κτηρίου και στον περιβάλλοντα χώρο του, καθώς και για την τοποθέτηση επιγραφών, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων οργάνων.

10. Αιτήσεις για προσθήκη στο χαρακτηριζόμενο διατηρητέο κτήριο, αποστέλλονται στην αρμόδια Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) για ειδικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 3γ του Ν. 4067/2012 (Α’ 79/2012), εφόσον δεν παραβλάπτονται το κτήριο και ο περιβάλλων αυτού χώρος.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί με το σχεδιάγραμμα που τη συνοδεύει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τεύχος Δ.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ».

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς