Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μέρα για την ανακατασκευή του Εθνικού Θεάτρου

Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μέρα για την ανακατασκευή του Εθνικού Θεάτρου

Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μέρα για την ανακατασκευή του Εθνικού Θεάτρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 248 ΦΟΡΕΣ

Την ικανοποίησή τους για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης εξέφρασαν ο περιφερειάρχης και ο αντιδήμαρχος Στέφανος Δράκος

Ούτε μέρα δεν θα χαθεί για το έργο της ανακατασκευής του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου, διαβεβαίωσαν χθες ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης κ. Στέφανος Δράκος, ανακοινώνοντας την επίσημη ένταξη της χρηματοδότησής του στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως έγραψε «Η Ροδιακή».

Για τη σημαντική αυτή εξέλιξη ενημέρωσαν χθες οι ίδιοι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Περιφέρεια, με τον κ. Χατζημάρκο να κάνει γνωστό ότι ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, δεν ήταν δεν ήταν εκεί επειδή νοσεί με κορωνοϊό και του ευχήθηκε περαστικά.

Χθες, λοιπόν, ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό ότι από την προηγούμενη ημέρα έχουμε την επίσημη ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου με προϋπολογισμό 16,8 εκατομμύρια ευρώ και ενός δεύτερου έργου που αφορά άμεσα την Περιφέρεια επειδή είναι ιδιοκτήτης του (σ.σ. ως γνωστόν ιδιοκτήτης του Εθνικού Θεάτρου είναι ο Δήμος Ρόδου), το σχολείο στη Μεσαιωνική Πόλη, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Καστέλου, για το οποίο εκτιμήθηκε ένας προϋπολογισμός 3,5 εκατ. ευρώ περίπου για να ολοκληρωθεί το έργο. Σημειώνεται ότι είναι ήδη αποφασισμένο το κτήριο αυτό να γίνει χώρος πολιτισμού. Στο σημείο αυτό, ο Περιφερειάρχης θέλησε να ευχαριστήσει και την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη που τον ενημέρωσε, περιχαρής, όπως είπε, και έδωσε τον λόγο στον κ. Δράκο.

Ο Αντιδήμαρχος, θέλησε να μεταφέρει εκ μέρους του Δημάρχου τις θερμές ευχαριστίες τόσο στον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στην Υπουργό γιατί «από την αρχή πίστεψαν σ’ αυτή την προσπάθεια που κάναμε από κοινού με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Γιώργο Χατζημάρκο και στήριξαν όλη αυτή την προσπάθεια τα τελευταία δύο χρόνια περιμένοντας να ωριμάσει και να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία που απαιτούσε το τεχνικό κομμάτι για να έρθει να ανακοινώσει τη χρηματοδότηση, όπως είπε.

«Φυσικά και γνωρίζαμε ότι θα γινόταν-συνέχισε ο Αντιδήμαρχος-αλλά και τυπικά πήραμε την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης και ουσιαστικά αυτή η τυπική έγκριση δίνει και μία απάντηση σε όλους αυτούς που επένδυσαν το τελευταίο διάστημα στο ψέμα και την παραπληροφόρηση του ροδιακού λαού. Οι φωνές της ανεπάρκειας των τελευταίων χρόνων, ολοκληρώθηκαν μετά τις κινήσεις τόσο της κυβέρνησης αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου της Ρόδου για το Εθνικό Θέατρο, να συνεχίσουν να λένε ψέματα στο ροδιακό λαό ότι δήθεν δεν υπήρχαν μελέτες, δήθεν δεν υπήρχε χρηματοδότηση, δήθεν δεν υπήρχε τίποτα», είπε.

Έτσι, από προχθές «και τυπικά και οριστικά και επίσημα», κλείνει το κεφάλαιο του Εθνικού Θεάτρου, είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει και ο Περιφερειάρχης ότι μέχρι τα τέλη Ιούνιου θα έρθει και η δημοπράτηση του έργου για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής, τόνισε ο κ. Δράκος και διαβεβαίωσε ότι βρίσκονται καθημερινά πάνω από τις διαδικασίες, τηρώντας πιστά το χρονοδιάγραμμα και μέχρι τη δημοπράτηση και από εκεί και πέρα φυσικά και μετά τη δημοπράτηση, με σκοπό την ολοκλήρωση και κατασκευή του έργου.

Κλείνοντας, ο ίδιος θέλησε να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ, καταρχάς στον Δήμαρχο που του εμπιστεύθηκε όλη αυτή τη διαδικασία, στον Περιφερειάρχη για τη στήριξη που του έδωσε όλο αυτό το διάστημα και με τη σειρά του στον πρωθυπουργό και την Υπουργό.
«Θα είμαστε πάνω από το έργο και μέσα στο χρονοδιάγραμμα, χωρίς να χάσουμε μέρα, το Εθνικό Θέατρο θα γίνει πάλι το στολίδι της Ρόδου που θα απολαύσει η τοπική κοινωνία και όχι μόνο», δεσμεύτηκε.

Άλλα έργα

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης, διαβάζοντας, μάλιστα, το μήνυμα που του έστειλε η Υπουργός, ανακοίνωσε τα υπόλοιπα έργα αρμοδιότητάς της που επίσης εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και είναι τα εξής:
-Παναγία Χωριανή στη Χάλκη
-Το Αρχοντικό Χασάν Μπέη στην είσοδο της Μεσαιωνικής Πόλης
-Η ιταλική στοά και υπαίθρια γλυπτοθήκη στο κάστρο της Νερατζιάς στην Κω
-Μεσαιωνικές οχυρώσεις στην Κω
-Προμαχώνας και τμήματα επί της Ιπποκράτους στην Κω.

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε και μία άλλη σημαντική είδηση, ότι στην είσοδο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου από την πλατεία Μουσείου, από πίσω ακριβώς έχει έναν τεράστιο υπαίθριο χώρο ο οποίος φθάνει μέχρι πάνω στο Καστέλο και οι ντόπιοι το γνωρίζουν ως «περιβόλα». Όπως είπε, λοιπόν, φτιάχνεται το τεχνικό δελτίο για να υποβληθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και η «περιβόλα».


Η «περιβόλα», λοιπόν, θα γίνει ένα υπαίθριο περιπατητικό μουσείο και μάλιστα ο Περιφερειάρχης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του μιλώντας για όσα ανακάλυψε και ο ίδιος απ’ όσα του έδειξαν η Υπουργός και οι αρχαιολόγοι όταν επισκέφθηκαν το χώρο αυτό, πριν ένα εικοσαήμερο περίπου που ήταν στη Ρόδο. Πρόκειται για ένανα αποθηκευτικό χώρο της εφορείας αρχαιοτήτων και τους έδειξαν με τα σχέδια στο χέρι τα αποτυπώματα στο έδαφος που δείχνουν ότι εκεί ήταν το καρνάγιο της αρχαίας Ρόδου αφού η θάλασσα έφθανε μέχρι εκεί!

Ο Περιφερειάρχης μίλησε για έναν εκπληκτικό χώρο με πάρα πολλά αγάλματα αποθηκευμένα, κρήνες, πλάκες, έναν τεράστιο πλούτο, μία αποθήκη αρχαιολογικών ευρημάτων που γεμίζουν…δύο μουσεία, όπως είπε χαρακτηριστικά. Έναν μοναδικό χώρο που θα δώσει μία άλλη διάσταση στη Μεσαιωνική Πόλη.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Δράκος είπε, ακόμη, ότι δημοπράτησαν τη δημοτική πινακοθήκη, βρίσκονται στη διαδικασία υπογραφής με τον ανάδοχο και το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάει η αποκατάστασή της.

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη