Έντονη αντιπαράθεση για την κατάσταση στο νησί της Ρόδου

Έντονη αντιπαράθεση για την κατάσταση στο νησί της Ρόδου

Έντονη αντιπαράθεση για την κατάσταση στο νησί της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2517 ΦΟΡΕΣ

Μεταξύ της δημοτικής αρχής και της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο

Οι…βολές από τη μειοψηφία προς τη Δημοτική Αρχή για την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορα σημεία του νησιού, λίγο πριν μπει για τα καλά η σεζόν, όπως και για τις δια περιφοράς συνεδριάσεις κυριάρχησαν κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου που πραγματοποιήθηκε με το μεικτό σύστημα.

Για ακόμα μία φορά, το…λεκτικό πινγκ-πονγκ μεταξύ του Δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως Δημάρχου Ρόδου, κ. Φώτη Χατζηδιάκου, μονοπώλησαν αρκετή ώρα της συνεδρίασης η οποία χαρακτηρίστηκε και από αλληλοεπίρριψη ευθυνών ανάμεσα στους «τωρινούς και τους προηγούμενους».

Το θέμα άνοιξε στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδιάκος ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Συνεχίζετε-λυπάμαι που το λέω-να μας θυμίζετε τις καταστροφές και τα ερείπια της Ουκρανίας και της Μαριούπολης. Αν πάει κανείς στην πλατεία Φαληρακίου και τη δει…βομβαρδισμένη θα νομίζει, αν βλέπει τις εικόνες στην τηλεόραση, ότι δεν διαφέρουν και πολύ».
«Η σεζόν ξεκίνησε, δυστυχώς το χάλι που έχει αυτή τη στιγμή η πόλη και τα χωριά και άλλες περιοχές…», συνέχισε ο ίδιος και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι διαγραμμίσεις έχουν να γίνουν από τη θητεία τους, πλην ενός υπολοίπου που συμπλήρωσαν και μιας ακόμη ανάθεσης. «Χαρακτηρίζατε τον Χατζηδιάκο…τον Δήμαρχο της λακκούβας γιατί τότε είχαμε και περιορισμούς στις δημοπρασίες και τώρα βλέπω καταιγισμό δημοσιευμάτων για τα χάλια της πόλης. Κάντε ό,τι είναι δυνατόν να προλάβουμε μέχρι το Πάσχα. Εμείς θέλουμε να μπορέσει να δείξει ο Δήμος μία εικόνα μιας πόλης που θέλετε κι εσείς να λάμπει. Εμείς χορτάσαμε από λάμψη δυόμιση χρόνια. Να μην φάνε…τη λάμψη της Ρόδου και οι τουρίστες που θα ‘ρθουν το 2022».

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, πρώην Δήμαρχος Καμείρου, κ. Δημήτρης Κρητικός ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι «δυστυχώς οι αλήθειες πονάνε» και τόνισε ότι δεν μπορεί να δεχθεί την εικόνα έξω από το αεροδρόμιο της Ρόδου ερχόμενος προς την πόλη. Περιέγραψε τα φανάρια, τους τοίχους στη Βάρη, που ήταν έτσι και στη θητεία του κ. Χατζηδιάκου όπως είπε, επίσης διαγραμμίσεις δεν υπάρχουν, χόρτα παντού, ατημέλητη η στάση εκεί, όσο αφορά στη σήμανση δεν υπάρχει μία πινακίδα όμοια με την άλλη, ανέφερε ο ίδιος. Το…κορυφαίο, όμως, που είπε είναι ότι τελευταία έξω από το αεροδρόμιο έχουν κάνει την εμφάνισή τους και…κατσίκια! Τους κάλεσε μάλιστα να φανταστούν πως είναι μία τέτοια εικόνα για τους επισκέπτες μας από το εξωτερικό. Είπε, ακόμη, ότι αυτά είναι πράγματα που μπορούν να γίνουν άμεσα και επειδή ανήκουν σε άλλους φορείς του δημοσίου, μπορεί να γίνει μία προγραμματική σύμβαση. Μάλιστα, ανέφερε ότι δεν άκουσε ούτε κάποιον από τους βουλευτές να παραπονεθεί.
Είπε, ακόμη, ότι στη Ρόδο δεν έχουμε ακόμα ούτε ένα παρκινγκ οργανωμένο ούτε βέβαια δημοτική αστυνομία. Για την καθαριότητα είπε ότι μετά την αποτυχία της ακύρωσης του διαγωνισμού έχουμε μπει σε μία άλλη φάση που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα.

Ο ίδιος έθεσε ακόμη το θέμα της διάσπασης του ενιαίου Δήμου που θέτουν οι Πρόεδροι των κοινοτήτων και είπε ότι θα πρέπει να έρθει στο δ.σ. διότι οπωσδήποτε υπάρχουν δυσκολίες και η παράταξή του έχει σχέδιο που θεωρεί ότι θα πρέπει να το συζητήσουν «για να δούμε από εδώ και πέρα πως μπορούμε να λειτουργήσουμε μητροπολιτικά τον Δήμο μας και θα είμαστε και πρωτοπόροι σε όλη την Ελλάδα γιατί δεν γίνεται μ’ αυτό το σύστημα διακυβέρνησης του Δήμου και αποδεικνύεται βεβαίως», όπως είπε.
Παίρνοντας τον λόγο, στη συνέχεια, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος, αρχικά σχολίασε ότι δεν ξέρει αν είναι τυχαίο αλλά όταν πλησιάζουν εκλογές περισσότερο βουλευτικές, μπαίνουν τέτοια ζητήματα ωστόσο ποτέ μα ποτέ δεν τίθεται το πολιτικό ζήτημα, δηλαδή η θεσμική λειτουργία σε περίπτωση διάσπασης ενός Δήμου αλλά μόνο το χωροταξικό λες και μ’ αυτό θα λυθούν τα προβλήματα όπως είπε.

Και ο σύμβουλος της μείζονος κ. Δημήτρης Καρατζιάς αναφέρθηκε στην εικόνα του νησιού λέγοντας ότι στα μαράσια αντί πλάκες πέφτει άσφαλτος διότι πληροφορήθηκε ότι δεν έχουν, όπως και σε βότσαλο στον Άγιο Νικόλα έριξαν τσιμέντο. Για το Φαληράκι που ήρθαν οι πρώτοι τουρίστες είπε ότι είδε μπάζα και ανέφερε και εκείνος ότι θυμίζει Μαριούπολή. Αλλά και για τα κλαδέματα στην Κοδριγκτώνος είπε ότι το Πράσινο διαθέτει καλά στελέχη και τόνισε ότι θα πρέπει να πηγαίνει κάποιος γεωπόνος του Δήμου να ελέγχει τη δουλειά που γίνεται από τους ιδιώτες.

Ο Δήμαρχος
Απαντώντας ο Δήμαρχος, καταρχάς σχετικά με την εικόνα έξω από το αεροδρόμιο είπε ότι δεν θέλει να παίξει το μπαλάκι του πινγκ-πονγκ για τις ευθύνες, ανέφερε όμως ότι είναι περιφερειακός δρόμος και είπε ότι στην Περιφέρεια οφείλουμε ένα ευχαριστώ διότι πηγαίνοντας από τη Ρόδο στη Λάρδο συναντάμε έναν δρόμο αγνώριστο, για τη γέφυρα του Μάκκαρι είπε ότι τελείωσε σε χρόνο ρεκόρ, όπως επίσης ότι προχωράει η γέφυρα της Κρεμαστής και της διάνοιξης του δρόμου και ότι η Περιφέρεια έκανε πάρα πολλά. Για το αεροδρόμιο είπε ότι υπάρχει η Βάρη και ο Καλαμώνας και ότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις αλλά δεν του αρέσει να τα λέει κατά τη διάρκειά τους, μέχρι να πέσουν οι υπογραφές.

Όμως-σημείωσε-Βάρη και Καλαμώνας ανήκουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Υφυπουργός κ. Σπήλιου ήρθε στη Ρόδο, επισκέφθηκαν αυτά τα ακίνητα, συζήτησαν για τις καταστροφές που έγιναν πέρυσι κ.α. συμφωνήθηκαν πολλά πράγματα και μένει στον ίδιο ως Δήμαρχος να είναι πιστός στις εξαγγελίες του και στη Δημοτική Αρχή ότι θα τα παραδώσουν στο τέλος της πρώτης τους θητείας. Μάλιστα, για τα περί Μαριούπολης, ο Δήμαρχος είπε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζει η αντιπολίτευση και ο ίδιος δεν πιστεύει στην αντιπολίτευση η οποία είναι πολλά λόγια για να εκτρέψει τη συζήτηση σε άλλο τερέν αλλά η αντιπολίτευση είναι για να βοηθάει να γίνονται καλύτερες οι ενέργειες της σημερινής Διοίκησης και βέβαια στον σημερινό Δήμαρχο είναι η ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας να δημιουργήσει.

Όμως-συνέχισε-η αντιπολίτευση δεν μπορεί να είναι στείρα επιχειρημάτων και μόνο συκοφαντική σε ό,τι καλό συμβαίνει στον τόπο. «Ή αγαπάς τον τόπο και χαίρεσαι την ώρα που πάνε και γίνονται πράγματα καλά ή δεν αγαπάς τον ροδίτη, απ’ όποια κάλπη και να θες να διεκδικήσεις την ψήφο του…», είπε. Τόνισε, μάλιστα, ότι η δική του προτεραιότητα, το καλό του ροδίτη και τους κάλεσε να μην υποτιμούν γιατί δεν είναι Μαριούπολη κανένα σημείο της Ρόδου. Ενημέρωσε ακόμη ότι ο κυκλικός κόμβος στα φανάρια του αεροδρομίου ξεκινάει άμεσα από την Περιφέρεια και όσο για τα αυτοκίνητα απέναντι από την είσοδο του αεροδρομίου υπάρχουν πολλά πράγματα που προχωρούν.

Ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι δεν είχε την τύχη να πέσει η θητεία του στο Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ με τα οποία 72 δις ευρώ θα εισρεύσουν στη χώρα μας για μία πενταετία και γι’ αυτό η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι τυχερή.
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Νίκος Καραμαρίρτης είπε ότι δέχεται πολλές οχλήσεις \για την κατάσταση στο νησί και τόνισε ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια που δεν έχουν επενδύσει στην καθαριότητα, ο στόλος είναι πεπαλαιωμένος, έχουν εντάξει 12 απορριμματοφόρα στο Φιλόδημος ενώ περιμένουν και μηχανήματα έργων και, για ακόμα μία φορά, καυτηρίασε τη συμπεριφορά των πολιτών σε ό,τι έχει να κάνει με τον κανονισμό καθαριότητας. Είπε, ακόμη, ότι διαχρονικά οι Δημοτικές Αρχές έχουν ευθύνη που δεν ανανεώθηκε ο στόλος.

Για τις συνεδριάσεις
Σε άλλη στιγμή της συνεδρίασης, το μέλος της μείζονος κ. Νίκος Γιαννάς είπε ότι δεν μπορεί άλλο να μέμφεται για πράγματα που δεν ευθύνεται και ανέφερε ότι δια περιφοράς τον κάλεσαν να ψηφίσει την π.σ. του Εθνικού Θεάτρου και τώρα εγκαλείται γι’ αυτό.

Και αντί να απαντήσουν γιατί συνεχίζουν τις δια περιφοράς συνεδριάσεις, τον μέμφουν γιατί δεν ψήφισε ένα θέμα που δεν διάβασε και δεν κατάλαβε. Είπε, ακόμη, ότι ο λόγος τους ξεπερνά τα εσκαμμένα και ότι πανελλαδικά δεν υπάρχει ένα δ.σ. που να συνεχίζονται οι δια περιφοράς συνεδριάσεις. «Αν έχετε ήθος, θα δείξουμε ήθος. Εσείς διδάσκεται αυτή τη στιγμή ασυνέπεια», είπε ανεβάζοντας τους τόνους ο δημοτικός σύμβουλος ενώ αναφέρθηκε και στις λακκούβες στους δρόμους, τα σκουπίδια κτλ. και αποχώρησε από τη συνεδρίαση λέγοντας ότι αυτό με τις δια περιφοράς συνεδριάσεις θα πρέπει να σταματήσει γιατί έχουν και λόγο και τρόπο και ήθος και ύφος, όχι για να είναι αντίπαλοί τους αλλά για να τους συνδράμουν.

Επίσης το μέλος της μείζονος κ. Γιάννης Κορωναίος, αναφέρθηκε στο θέμα αυτό χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα. Ρώτησε συγκεκριμένα όλους: «Μήπως νομίζετε ότι το θέμα με τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων έχει ξεφτίσει πλέον; Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω εάν σας εκφράζει αυτό το κατάντημα της πολιτικής ζωής του τόπου με τις δια περιφοράς συνεδριάσεις στα συλλογικά όργανα, με πρόσχημα ότι θα κολλήσουμε κορωνοιό. Όταν εγώ ο εμβολιασμένος πολίτης μπορώ να πάω να πιω ποτό στο μπαρ σήμερα το βράδυ, μου απαγορεύεται να έρθω στο φυσικό μου χώρο της συνεδρίασης, ειδικά της Οικονομικής Επιτροπής που είμαστε έντεκα μέλη, να συνεδριάσω δια ζώσης…Ελάτε να διασώσουμε τη δημοκρατία μας».

Ο Δήμαρχος
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Δήμαρχος θυμίζοντας τα τελευταία δύο χρόνια και ανέφερε ότι στα πρώτα δ.σ. το θέμα (για τη μειοψηφία) ήταν οι δωροεπιταγές και η εξαγορά ψήφων και όλη η αμφισβήτηση η οποία συνοδεύτηκε με ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής στον Δήμο και από μηνύσεις του κ. Χατζηδιάκου προς τον ίδιο.

Σχετικά με τη δια περιφοράς διαδικασία στις συνεδριάσεις ανέφερε ότι είναι λόγω του κορωνοϊού και παρέπεμψε στη νομοθεσία για την προστασία της δημόσιας υγείας και στα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊου. Άρα, σε όλους όσους πιστεύουν ότι ευτελίζεται η Αυτοδιοίκηση στον Δήμο της Ρόδου με τη χρήση των νόμων ας αναρωτηθούν σε τι διαφέρει αυτό από τα πρώτα διαγγέλματα του ’67 όπου κάποιοι θεώρησαν ότι ο νόμος ήταν εκεί για να προασπιστεί η τότε κατάληψη της εξουσίας με τανκς, είπε, ακόμη, και τόνισε ότι αυτά τα λόγια δεν τιμούν το δ.σ. ούτε την αίθουσα ούτε τα 75 χρόνια από την 31η Μαρτίου του 1947 που γιορτάζαμε προχθές.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας