Ικανοποιημένος ο δήμαρχος για την ένταξη του Εθνικού Θεάτρου στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ικανοποιημένος ο δήμαρχος για  την ένταξη του Εθνικού Θεάτρου στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ικανοποιημένος ο δήμαρχος για την ένταξη του Εθνικού Θεάτρου στο Ταμείο Ανάκαμψης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 234 ΦΟΡΕΣ

Η επίσημη ένταξη του Εθνικού Θεάτρου στο Ταμείο Ανάκαμψης, τις προηγούμενες ημέρες, όπως ήταν φυσικό, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την περασμένη Πέμπτη 31 Μαρτίου, και αποτέλεσε πεδίο για πολιτική αντιπαράθεση.

Καταρχάς, στο θέμα έκανε αναφορά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του, ρώτησε γιατί ο Δήμος έχει κάνει δέσμευση δαπάνης 35 χιλιάδων ευρώ το 2022, όπως είναι υποχρέωση από την προγραμματική σύμβαση, και δέκα εκατομμύρια ευρώ για το 2023 και ρώτησε τι νόημα έχει εφόσον το έργο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια-εκφράζοντας και εδώ τις αντιρρήσεις του γιατί δεν είναι ο Δήμος. «Ήτανε μία ευχάριστη μέρα σε ό,τι αφορά στο Εθνικό», είπε.

Στην τοποθέτησή του, ακολούθως, ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, επέστρεψε την ερώτηση στον κ. Χατζηδιάκο λέγοντας γιατί δεν το τελείωσε εκείνος και πως δέκα ημέρες πριν έρθει ο πρωθυπουργός στη Ρόδο ήμασταν ακόμα στη συζήτηση που θα βρεθούν τα χρήματα και γιατί ανακαταλήφθηκε. Και είπε ο Δήμαρχος χαρακτηριστικά:

«Ποιος ρωτάει; Αυτός ο οποίος για είκοσι χρόνια το έβλεπε και το έγδερνε; Αυτός ο οποίος…το έριχνε κάτω, το γκρέμιζε; Αυτός ρωτάει πως θα γίνει;». Είπε, ακόμη, ότι πέντε ημέρες πριν έρθει η Υπουργός Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, στη Ρόδο, κυκλοφορούσαν δηλώσεις στα κοινωνικά δίκτυα ότι δεν προχωράει τίποτα και ενημέρωσε ότι όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού και της Υπουργού το Νοέμβριο του 2021, τηρούνται ευλαβικά στις προθεσμίες αφού το Μάιο του 2022 προχωράει το έργο, όπως είχαν πει από την πρώτη στιγμή.

Έτσι, δύο πράγματα θέλησε να επισημάνει: την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης, «αυτή που κάποιοι αναζητούσαν στο Υπουργείο Εσωτερικών», όπως είπε, τονίζοντας ότι όλη η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τον Δήμο Ρόδου έχει πάει σ’ αυτό το έργο που έχει ανάγκη ο δημότης της Ρόδου, το νερό, «που κοντεύει να πει το νερό-νεράκι», όπως είπε, και στη ΔΕΥΑΡ.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι αυτό που έχουν να πουν σήμερα για το Εθνικό Θέατρο είναι ότι η χρηματοδότησή του ολοκληρώθηκε και το έργο προχωράει κανονικά, και είπε: «Δεν βλέπω να εκπλήσσονται αυτοί οι οποίοι κριτικάρουν». Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι η Διευθύντρια, κα Σοκορέλου, παρέλαβε το νέο δημοτικό σχολείο Κρεμαστής, το οποίο έχει ενοικιάσει ο Δήμος.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε, βέβαια, και ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης, κ. Στέφανος Δράκος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι από την αρχή της θητείας τους όσο αφορά στο Εθνικό Θέατρο έγιναν αποδέκτες πληθώρας ανακοινώσεων και προσβολών για καταστροφή του Θεάτρου από τη Δημοτική Αρχή, για αμέλεια, περί ύπαρξης μελετών και πατρότητάς τους, μη εφαρμογής αποφάσεων για δημοπρατήσεις των μελετών εφαρμογής, περί εκπτώσεων που δεν γλύτωσαν από διαγωνισμούς που δεν έκαναν.

Θέλησε, λοιπόν, να πει ότι υπήρχε στα σκαριά ένας διαγωνισμός της τάξεως των 2 εκατ. 719 χιλιάδων ευρώ για μελέτες εφαρμογής οι οποίες είχαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα έλεγε κανείς ότι ήταν σχεδόν φωτογραφικές, οι οποίες σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της ανάληψης των καθηκόντων τους. Επίσης, ένας αρχικός σχεδιασμός για την ολοκλήρωση όλων των μελετών μέχρι να πάρουν τις οριστικές εγκρίσεις από το ΥΠΠΟ και το έργο να είναι ικανό για δημοπράτηση και όλα αυτά τους έφαγαν περίπου δύο χρόνια, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο.

Η οριστική έγκριση των μελετών ήρθε τον Φεβρουάριο του 2022, υπήρξε η σημαντική συμβολή του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη στο να πειστούν ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός για την αναγκαιότητα χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου, είπε ακόμη και συμπλήρωσε ότι όλα αυτά συνέβαιναν πριν από την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος. Κατά την ψήφισή του, θύμισε ότι άκουσαν ότι το Τ.Π. της Μεσαιωνικής Πόλης είναι πλασματικό και κατά τη διάρκεια όλης αυτής της προσπάθειας είδαν μόνο να πέφτει λάσπη και κατηγορίες γι’ αυτό το έργο, είπε χαρακτηριστικά.

Για να συνεχίσει λέγοντας ότι, όλα αυτά τα χρόνια, μάθαμε να κατηγορούμε την Κεντρική κυβέρνηση για την ανεπάρκειά μας και η θητεία του έδειξε «ότι η συνεργασία, η σοβαρότητα, η πειθαρχία και η εργασία ανταμείβονται και αυτό έγινε και σ’ αυτή την περίπτωση». Στο πλαίσιο αυτό, συμπερασματικά, είπε ο κ. Δράκος, 17 εκατ. ευρώ έργο χρηματοδοτήθηκε με κόστος για τον Δήμο μόλις 35 χιλιάδες ευρώ ενώ είπε προς τη μειοψηφία ότι δεν ψήφισαν στην Οικονομική Επιτροπή την προγραμματική σύμβαση.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, τέλος, είπε ότι αντί να πανηγυρίζουμε που μπήκε η σφραγίδα σε ένα έργο που παλεύουν οι προκάτοχοί τους εδώ και πολλά χρόνια, ασχολούμαστε με πολύ λιγότερο σημαντικά θέματα.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων