Κάθειρξη 25 ετών και πρόστιμο 23.000 ευρώ σε 61χρονο από το Εφετείο Δωδεκανήσου

Κάθειρξη 25 ετών και πρόστιμο 23.000 ευρώ σε 61χρονο από το Εφετείο Δωδεκανήσου

Κάθειρξη 25 ετών και πρόστιμο 23.000 ευρώ σε 61χρονο από το Εφετείο Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1010 ΦΟΡΕΣ

Για τη μεταφορά στη Σύμη με πολυεστερικό σκάφος, 19 αλλοδαπών μεταξύ των οποίων και πέντε ανήλικοι, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στην βάρκα και χρειάστηκε να διασωθούν, δικάστηκε χθες 61χρονος Τούρκος από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου.

Ο αλλοδαπός κατηγορούνταν για τρία αδικήματα: για πρόκληση ναυαγίου με πρόθεση από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο, παράνομη μεταφορά με πλωτό μέσο από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου στη χώρα κατά συρροή και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Το δικαστήριο χθες, κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς της συνηγόρου υπεράσπισης κας. Μαρίας Σκορδίλη, επέβαλλε στον 61χρονο συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 23.000 ευρώ (κάθειρξη 6 ετών για την πρόκληση ναυαγίου και κάθειρξη 5 ετών και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε μεταφέρομενο), ενώ απέρριψε την έφεση για το αδίκημα της παράνομης εισόδου στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρωτόδικο δικαστήριο (Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου) τον Οκτώβριο του 2016 για αυτές τις κατηγορίες ο 61χρονος είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 48 ετών και φυλάκιση 3 μηνών καθώς και χρηματικό πρόστιμο 44.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, η διάσωση των Σύριων μεταναστών έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου 2015 στις 6.35 το πρωί από πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης θαλάσσια σύνορα «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2015», καθώς και από ιδιωτικό Τ/Χ σκάφος με επιβαίνοντες στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Συγκεκριμένα, τα ανωτέρω σκάφη εντόπισαν στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της νησίδας «ΝΙΜΟΣ», πολυεστερική βάρκα με τους 19 αλλοδαπούς να βουλιάζει στη θάλασσα. Άμεσα έσπευσαν στο σημείο και κατάφεραν να βγάλουν έξω από τη βάρκα τα πέντε μικρά παιδιά και τους 15 ενήλικες που είχαν εγκλωβιστεί και να τους μεταφέρουν με ασφάλεια στο λιμάνι του νησιού όπου και συνελήφθησαν διότι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ συνελήφθη επίσης ο 61χρονος αλλοδαπός Κυβερνήτης - διακινητής.

Την προανάκριση διενήργησε το Λιμεναρχείο Σύμης, ενώ η βάρκα βυθίστηκε.

Διαβάστε ακόμη

Κατηγορούνται ότι εξασφάλιζαν κατάλυμα σε παράτυπες μετανάστες στη Ρόδο

75χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»