Επικίνδυνη φωτιά κατέκαψε δεκάδες στρέμματα έβαλε σε τεράστιο κίνδυνο το νησί μας

Επικίνδυνη φωτιά κατέκαψε δεκάδες στρέμματα έβαλε σε τεράστιο κίνδυνο το νησί μας

Επικίνδυνη φωτιά κατέκαψε δεκάδες στρέμματα έβαλε σε τεράστιο κίνδυνο το νησί μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2265 ΦΟΡΕΣ

Εκδηλώθηκε πιθανότητα από καύση κλαδιών

Τεράστιος ήταν ο κίνδυνος που προέκυψε χθες αργά το μεσημέρι στην περιοχή της Σορωνής, όταν σε απόσταση λίγων μόλις εκατοντάδων μέτρων από τα πρώτα σπίτια του οικισμού, ξέσπασε φωτιά, που γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν στην ευρύτερη περιοχή.


Αμέσως, οι κάτοικοι και ο κοινοτάρχης κος Μανώλης Μπονιάτης, ειδοποίησαν τις δασοπυροσβεστικές αρχές του νησιού μας και στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου σήμανε συναγερμός. Στο σημείο έσπευσαν αρχικά 5 οχήματα, εθελοντές συλλόγων, ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας.

Ταυτόχρονα, εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων και των κινδύνων που υπήρχαν για γενικευμένη επέκταση της φωτιάς ακόμα και εντός του παλαιού οικισμού του χωριού, ενημερώθηκαν το αρχηγείο του πυροσβεστικού σώματος αλλά και η Πολιτική Προστασία, έτσι ώστε να συνδράμουν ενισχυτικά αν κάτι τέτοιο κρίνονταν αναγκαίο.

Εκκενώθηκαν σχολεία και τμήμα του χωριού
Μιλώντας στη «Ροδιακή», ο κοινοτάρχης Σορωνής Μανώλης Μπονιάτης επισήμανε ότι για να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων καταστάσεων, εξέδωσε νωρίς ανακοίνωση για να βρίσκεται σε ετοιμότητα τμήμα του χωριού και να εγκαταλείψει τα σπίτια του καθώς το μέτωπο της φωτιάς βρίσκονταν σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από αυτά, ενώ κάλεσε τους νέους και τους συγγενείς αυτών, να συνδράμουν στην απομάκρυνση των ηλικιωμένων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διευθύντρια του Γυμνασίου Σορωνής, κα. Κατερίνα Δογιάμα-Μητσοπούλου, ανέφερε επίσης ότι προχώρησε στην εκκένωση του κτιριακού συγκροτήματος του Γυμνασίου ενώ αντίστοιχη διαδικασία ακολουθήθηκε και στο λύκειο, το δημοτικό και το νηπιαγωγείο Σορωνής.


Εκτός των υπολοίπων προβλημάτων, αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε και διακοπή του ρεύματος σε τμήμα του οικισμού στο χωριό, προφανώς εξαιτίας της επέκτασης της πυρκαγιάς στο ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ.

Ζητήθηκε ενίσχυση με εναέρια μέσα
Με παρέμβαση του βουλευτή κου Γιάννη Παππά, ζητήθηκε από τον Υπουργό πολιτικής προστασίας κο Στυλιανίδη, η αποστολή στη Ρόδο εναέριων μέσων για την ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης της φωτιάς, αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο.


Δόθηκε όμως εντολή να μεταφερθούν από τη Σητεία στη Ρόδο, δυνάμεις δασοπυρόσβεσης, έτσι ώστε να ενισχυθεί το έργο της κατάσβεσης αλλά και η επιτήρηση των καμένων εκτάσεων.

Στο μέτωπο της φωτιάς οι τοπικοί μας εκπρόσωποι
Ο βουλευτής κος Μάνος Κόνσολας, ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κος Ευστρατίου, ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας κος Φλοσκάκης καθώς και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Τηλέμαχος Καμπούρης και Αλέξανδρος Κολιάδης, καθώς επίσης και ο πρώην δήμαρχος της περιοχής και επικεφαλής της παράταξης Ρόδος Αξιών κος Δημήτρης Κρητικός έσπευσαν στο μέτωπο της φωτιάς, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση η οποία μέχρι τις 4 το απόγευμα τουλάχιστον ήταν εξαιρετικά δύσκολη.


Η φωτιά, από τις πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών του ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου υπολογίζεται ότι ξέσπασε από διαδικασία ελεγχόμενης καύσης ξερών κλαδιών. Για το γεγονός αναμένεται να γίνει σχετική έρευνα και να καταλογιστούν ευθύνες.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός
«Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Ευάγγελο Τουρνά, Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ο πρώην υφυπουργός Ναυτιλίας, βουλευτής Δωδεκανήσου κος Σαντορινιός ενημερώθηκε για την κατάσταση και για την πορεία της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς στη Σορωνή, που βρίσκονταν σε εξέλιξη στη Ρόδο.


Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μετέρερε στον Υφυπουργό ότι απαιτείται η άμεση και έγκαιρη κινητοποίηση των εναέριων και επίγειων μέσων, δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης και του άμεσου κινδύνου που αντιμετωπίζει το χωριό της Σορωνής, οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους.


Ανέφερε συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του: «Παράλληλα, δεδομένων των δύσκολων καιρικών συνθηκών, πρότεινα τα Canadair που εστάλησαν για βοήθεια, να μην επιστρέψουν στην βάση τους, αλλά να αναμείνουν σε κοντινό αεροδρόμιο (Μαριτσά ή Κως), έτσι ώστε με την πρώτη ευκαιρία βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, να βρίσκονται πλησίον και να επέμβουν άμεσα.


Εύχομαι γρήγορα και χωρίς καμία απώλεια περιουσίας να λήξει και αυτή η πύρινη περιπέτεια στη Ρόδο. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις επιχειρησιακές δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και στην μεγάλη εμπειρία του. Ας παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι. Από πλευράς μου θα παρακολουθώ και θα ενημερώνομαι συνεχώς για την κατάσταση και θα προβώ σε όποια άλλη παρέμβαση χρειαστεί».

Παρέμβαση του ΚΚΕ στον Υπουργό κ. Χρ. Στυλιανίδη
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό πολιτικής προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη χθες το απόγευμα ζητώντας να διατεθούν άμεσα εναέρια μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Σορωνή της Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη