Αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν φέτος στη Ρόδο

Αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν φέτος στη Ρόδο

Αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν φέτος στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1438 ΦΟΡΕΣ

Σε έναν μήνα περίπου αναμένεται να είναι έτοιμο το πρόγραμμα του ΔΟΠΑΡ για το επόμενο εξάμηνο, όπως έκανε γνωστό χθες ο Πρόεδρός του, Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης.

Ο τελευταίος, καταρχάς, έκανε γνωστό ότι η κα Νάνσυ Τρυποσκούφη, επί σειρά ετών Διευθύντρια του Κέντρου Συγγραφέων και Λογοτεχνών Ρόδου, αναλαμβάνει Διευθύντρια στο Τμήμα Πολιτισμού του ΔΟΠΑΡ όπου μαζί με τον Διευθυντή του, κ. Θόδωρα Θεοδώρου, όπως είπε, είναι δύο άμεσοι συνεργάτες του με τους οποίους οι σχέσεις που έχουν αποκτήσει αλλά κυρίως οι συνεργασίες του έδειξαν ότι είναι οι πιο αποτελεσματικοί και αυτοί που μπορούν να κατανοήσουν ποιος είναι ο ρόλος του ΔΟΠΑΡ στην κοινωνία, ότι δηλαδή έχει να κάνει με το τι προσφέρουν στον κόσμο του νησιού.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, λοιπόν, πολύ σύντομα θα αξιολογήσουν ποιες είναι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και κυρίως το καλοκαίρι ώστε να μπορεί ο κόσμος από τώρα να κάνει τον προγραμματισμό του καθώς πολύς κόσμος συνδυάζει τις διακοπές του εδώ ανάλογα με τις εκδηλώσεις. Μάλιστα, σε περίπου ένα μήνα από τώρα θα έχουν δρομολογήσει το πρόγραμμα για τους επόμενους έξι με επτά μήνες και θα το ανακοινώσουν.

Από την πλευρά της, η κα Τρυποσκούφη ευχαρίστησε τον κ. Κολιάδη για την τιμή που της έκανε και για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της και ανέφερε ότι είναι αρκετά χρόνια στο τιμόνι του Λογοτεχνικού Κέντρου που ήταν ένα μεγάλο σχολείο για εκείνην και τώρα από τη νέα της θέση, με όλα αυτά τα χρόνια εμπειρίας, επιθυμεί να προσφέρει πολλά στο κομμάτι του πολιτισμού, με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο μεράκι.

Ο κ. Θεοδώρου, από την πλευρά του, είπε ότι ως Οργανισμός είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το παν για να ευχαριστηθεί ο κόσμος και να διαφημιστεί το νησί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Το Jazz Festival
Το τελευταίο τριήμερο του Αυγούστου, 29-31, θα πραγματοποιηθεί στο Καστέλο, μετά από δυο χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Jazz της Ρόδου και του Νοτίου Αιγαίου Ρόδο, που θα έχει διαδραστικό χαρακτήρα, ο οποίος παρουσιάστηκε χθες από τους διοργανωτές σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν.

Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση του Δ.Ο.Π.Α.Ρ., της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της ΑΜΚΕ Jazz Democracy, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου.

Καταρχάς, ο κ. Κολιάδης είπε ότι το φεστιβάλ προσφέρει πολλά στο νησί. Στη συνέχεια, ο εντεταλμένος πολιτισμού Δωδεκανήσου, κ. Χρήστος Μπάρδος, είπε ότι η Περιφέρεια στηρίζει ποιοτικές δράσεις και μία από αυτές είναι και το Jazz Festival που έχει δώσει στοιχεία ορθής λειτουργίας και ποιοτικών δεδομένων τα προηγούμενα χρόνια. «Είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίζουμε αυτό το Φεστιβάλ και ελπίζουμε να γίνει θεσμός και να είναι πολλά χρονιά κοντά μας», είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Βασιλάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ακαδημαϊκός, μουσικός και ερευνητής αφού τους ευχαρίστησε είπε ότι είναι πολύ σημαντικό για τους ίδιους, μαζί με άλλους τοπικούς φορείς που το στηρίζουν. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι, φέτος, το Φεστιβάλ έχει ανοίξει και στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Από το 2015 ξεκίνησαν σε πιο τοπική φάση και ενέταξαν πολλά παιδιά που ήταν στο μουσικό σχολείο είτε από οικογένειες μουσικές εδώ.

Και ήταν πολύ σημαντικό για τους ίδιους που κατάφεραν το 2018 να κάνουν ένα μεγάλο βήμα μετά την πρόσκληση που έλαβε από το Υπουργείο Εξωτερικών και τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, να παρουσιάσει την ιδέα της jazz δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη. Εκεί λοιπόν δέχθηκαν πρόσκληση από την τούρκικη αντιπροσωπεία και σαν ιδέα για τους ίδιους ήταν πολύ σημαντική και σκέφτηκαν να ξεκινήσουν κάτι που να πηγαίνουμε εμείς εκεί και να έρχονται αυτοί εδώ και έτσι γεννήθηκε το “Jazz Across The Water” που έχει να κάνει με την αδελφοποίηση.

Σκέφτηκαν, λοιπόν, να επεκταθούν και έτσι φέτος το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει εκτός από τη Ρόδο, την Κάλυμνο, την Κω, το Μπόντρουμ στην Τουρκία, την Κύπρο και την Αθήνα.
Η κα Έλενα Μιχαήλου, μουσικοπαιδαγωγός, αντιπρόεδρος της ΑΜΚΕ και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του φεστιβάλ είπε ότι, φέτος, το Φεστιβάλ ενεργοποιεί πάλι τις εκπαιδευτικές του δράσεις μετά από δύο χρόνια της πανδημίας.

Τον Απρίλιο κατέβηκαν εδώ για το Μουσικό Σχολείο και συνεργάζονται με τη Διεύθυνση Β’ Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου ενώ έχουν την πρόσκληση και από το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από την κα Μαρία Αργυρίου, μέλος του εργαστηριακού διαδικτυακού προσωπικού και υπεύθυνη της μουσικής παιδαγωγικής.

Ακόμη, κάνουν σεμινάρια με την κα Ματέι που εκπροσωπεί την ομώνυμη ιστορική σχολή χορού ενώ ανάλογα θα γίνουν και στην Κω. Επίσης, στην Κω χορωδίες εφήβων και μία γυναικεία χορωδία θα προετοιμάσουν ένα υλικό από γνωστά παραδοσιακά τραγούδια της Δωδεκανήσου με τα οποία θα συμπράξουν. Το Νοέμβριο θα ολοκληρωθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Κύπρο.

Εκ μέρους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η κα Μαρία Αργυρίου είπε ότι εκ μέρους του Προέδρου του Τμήματος κ. Νίκου Ανδρεαδάκη και της πρυτάνισσας κας Χρυσής Βιτζιλάκη, υποδέχονται με πολύ χαρά τον συγκεκριμένο φορέα και τις δράσεις του.

Από αριστερά, ο κ. Βασιλάκης, η κα Μιχαήλου, ο κ. Κολιάδης και ο κ. Μπάρδος
Από αριστερά, ο κ. Βασιλάκης, η κα Μιχαήλου, ο κ. Κολιάδης και ο κ. Μπάρδος

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς