Κ. Σπανός: Αισιοδοξούν οι έμποροι της Ρόδου αλλά ανησυχούν για την ακρίβεια

Κ. Σπανός: Αισιοδοξούν οι έμποροι της Ρόδου αλλά ανησυχούν για την ακρίβεια

Κ. Σπανός: Αισιοδοξούν οι έμποροι της Ρόδου αλλά ανησυχούν για την ακρίβεια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 242 ΦΟΡΕΣ

Τις επιδόσεις του 2019 θα πλησιάσει η τοπική αγορά φέτος, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του εμπορικού συλλόγου Ρόδου Κώστα Σπανό, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι αν η κατάσταση ομαλοποιηθεί τότε είναι εφικτό να «πιάσουμε» τα νούμερα εκείνης της χρονιάς που θεωρείται η πιο αποδοτική.

Και μπορεί οι πρώτοι τουρίστες να μην αφήνουν ιδιαίτερα μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα στα καταστήματα όμως συμβάλουν στο να τονωθεί το ηθικό και να δημιουργηθεί θετικό κλίμα.

«Η σεζόν ξεκίνησε, έχουμε τους πρώτους επισκέπτες στο νησί, η παρουσία τους είναι αισθητή στην πόλη,
κυκλοφορούν, και αυτό είναι κάτι θετικό. Κάποιοι μπαίνουν στα καταστήματα και κάποιοι θα ψωνίσουν. Δεν είναι τόσο πολλή η κίνηση που δημιουργούν στην αγορά, αλλά είναι περισσότερο το κλίμα αισιοδοξίας το οποίο δημιουργούν και τελευταία δεν είχαμε πολλές καλές ειδήσεις.

Αυτό που αναμένουμε είναι να πάνε καλά τα πράγματα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και οι αγορές στις οποίες απευθυνόμαστε να λειτουργήσουν με κάποια ομαλότητα και να επαληθευτούν τα θετικά μηνύματα που είχαμε από τις κρατήσεις» δήλωσε ο κ. Σπανός και πρόσθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αγορές από τις οποίες οι κρατήσεις παρουσιάζουν μία στασιμότητα, όπως της Πολωνίας και της Τσεχίας αλλά και των χωρών που είναι κοντά στην Ουκρανία. Εκεί υπάρχει μία στασιμότητα στις κρατήσεις αλλά η γερμανική και η αγγλική αγορά όπως και η γαλλική πάνε πολύ καλά, καθώς υπάρχουν πολλά θετικά μηνύματα.

Η ακρίβεια το νέο μεγάλο πρόβλημα
Ειδική αναφορά έκανε όμως στην ακρίβεια και στην αύξηση των τιμών, λέγοντας ότι πολύς κόσμος ανησυχεί. «Η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα, η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε κάποιες ανατιμήσεις της τάξης του 15% έως 20% μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του πολέμου, είναι αποτέλεσμα πολλών προβλημάτων που έχουν σωρευτεί τα τελευταία 2 χρόνια με τον covid και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες που δημιούργησε αυτός μαζί με την αύξηση του ενεργειακού κόστους» είπε και τόνισε ότι οι προσπάθειες που γίνονται σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο αλλά και τοπικό για να απορροφηθούν αυτές οι αυξήσεις δεν είναι 100% επιτυχείς γιατί το κόστος δεν μπορεί να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις.

«Μακάρι να είχαμε και άλλα εργαλεία και η κυβέρνηση να μπορούσε να ελευθερώσει και άλλα κονδύλια ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση πιο γρήγορα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μία χώρα που πρόσφατα βγήκε από τα μνημόνια και ακόμα έχει υψηλό εξωτερικό χρέος και παρά τις χαλαρώσεις τα δημοσιονομικά μας έχουν συγκεκριμένους περιορισμούς και συγκεκριμένα όρια» πρόσθεσε επίσης τονίζοντας ότι αυτό που πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις είναι να δουν ποιο κομμάτι από τα ελαστικά τους έξοδα μπορούν να περικόψουν, και να κάνουν καλύτερη διαχείριση ώστε να μπορέσουν το λειτουργικό τους κόστος που έχει αυξηθεί είτε να μην αυξηθεί περαιτέρω, είτε να μειωθεί.

Μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι κάθε επιχείρηση ανάλογα με τον τύπο της έχει το δικό της γολγοθά να ανέβει, λέγοντας ότι μία επιχείρηση που χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια έχει πρόβλημα με την αύξηση του κόστους της ενέργειας, ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που δυσκολεύονται να εφοδιαστούν κάποια προϊόντα ή έχουν ανέβει οι τιμές τους σε αυτά λόγω της έλλειψης. Τέλος υπάρχουν επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό.

«Ελπίζουμε φέτος η σεζόν να ομαλοποιηθεί. Αν όλα πάνε καλά η δική μου πρόβλεψη είναι ότι η σεζόν θα είναι πολύ κοντά στα νούμερα του 2019 και ίσως τα…πιάσουμε» κατέληξε ο κ. Σπανός.

Τέλος αναφερόμενος στον ΦΠΑ και το μεταφορικό ισοδύναμο, δήλωσε για τον μεν πρώτο ότι είναι μία πολύ καλή συγκυρία για να τον επαναφέρουμε, καθώς ψηφίστηκε μεν η ευρωπαϊκή οδηγία για την εφαρμογή από το 2025 αλλά τώρα θα πρέπει να πιέσουμε μήπως μπορέσουμε να πάρουμε κάτι, λέγοντας ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά δεν είναι απίθανο, ενώ για το δεύτερο ότι είναι ένα άλλο όπλο που μειώνει το μεταφορικό κόστος των επιχειρήσεων, αλλά πρέπει να το αξιολογήσουμε να το μετρήσουμε και να δούμε αν μπορεί να δουλέψει καλύτερα.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009