«Τελεσίγραφο» στην ΔΕΥΑΡ απέστειλε η ΔΕΗ για οφειλές

«Τελεσίγραφο» στην ΔΕΥΑΡ απέστειλε η ΔΕΗ για οφειλές

«Τελεσίγραφο» στην ΔΕΥΑΡ απέστειλε η ΔΕΗ για οφειλές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 899 ΦΟΡΕΣ

Το συνολικό χρέος φθάνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ

…Θύμα της τρομακτικής αύξησης των τιμών της ενέργειας έπεσε και η ΔΕΥΑΡ η οποία βρίσκεται, πλέον, σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική θέση, μετά το «τελεσίγραφο» που της απέστειλε η ΔΕΗ με το οποίο της ζητά να θέσει άμεσα σε ρύθμιση οφειλή περίπου 2.500.000 ευρώ, με το συνολικό χρέος, μαζί με τον τρέχοντα λογαριασμό, να πλησιάζει τα 3.000.000 ευρώ!

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το θέμα τέθηκε από τη Διοίκηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Όπως ενημέρωσε, λοιπόν, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Αντιδήμαρχος, κ. Γιάννης Καμπούρης, η επιστολή που ήρθε από τη ΔΕΗ αναφέρει ότι η οφειλή της Επιχείρησης για το ρεύμα που χρησιμοποιεί σε όλες της τις εγκαταστάσεις, γραφεία και τις υποδομές, ανέρχεται στα 2.432.000 ευρώ, ποσό που είναι σε βάθος διετίας και ότι θα πρέπει να γίνει τώρα ρύθμιση μέχρι 24 δόσεις ήτοι η ΔΕΥΑΡ θα πρέπει να καταβάλει 89 χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα για τα επόμενα δύο χρόνια αλλά και να δώσει προκαταβολή τώρα 200.000 ευρώ! Θα πρέπει να σημειωθεί, ακόμη, ότι ήρθε και ο τελευταίος λογαριασμός ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 400 χιλιάδων ευρώ περίπου!

Η επιστολή της ΔΕΗ δεν επιδέχεται διαπραγμάτευσης και έτσι ο Πρόεδρος ζήτησε την έγκριση από το Σώμα για να προβεί η Διοίκηση στα όσα ζητά η ΔΕΗ. Το Δ.Σ. ενέκρινε ομόφωνα τα παραπάνω και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο να προχωρήσει τη διαδικασία.
Ένα σημείο, πάντως, στο οποίο αξίζει να σταθεί κανείς μια και είναι ενδεικτικό τι σημαίνει η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους σε τέτοια μεγάλη κλίμακα όπως είναι σε μία Επιχείρηση σαν τη ΔΕΥΑΡ, είναι ότι από τα 2,5 εκατ. ευρώ η αύξηση λόγω της ακρίβειας υπολογίζεται ότι είναι 1 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως και παραπάνω!

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε σχετικά τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη ο οποίος αναμένεται να παρέμβει, πιθανότατα και απευθείας στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα ώστε να γίνει ευνοϊκότερη η ρύθμιση, όπως για παράδειγμα το ποσό να αποπληρωθεί σε 48 δόσεις και να μην είναι τόσο «ασφυκτική» για τη ΔΕΥΑΡ.

Προβληματισμός
Κατά τη συζήτηση, το μέλος στο Δ.Σ. από τη μειοψηφία (σ.σ. παράταξη του κ. Φώτη Χατζηδιάκου), τέως Αντιδήμαρχος και Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, κ. Αγαπητός Πάλλας, εξέφρασε τον προβληματισμό του, πως μετά απ’ αυτό η ΔΕΥΑΡ θα μπορέσει να μειώσει κατά 80% το τέλος έργων όπως επίσης και να μειώσει την τιμή του νερού. «Να μη λαϊκίζετε. Τα οικονομικά δεν είναι καλά για τη ΔΕΥΑΡ», είπε ενώ αναρωτήθηκε, ακόμη, πως θα μπορέσει η Επιχείρηση να κάνει τις επενδύσεις που σχεδιάζει.
Εν τω μεταξύ, οι οφειλές των δημοτών/πελατών της ΔΕΥΑΡ ανέρχονται πλέον στα 60 εκατομμύρια ευρώ, όπως είναι γνωστό. Ακόμη, το μέλος του Δ.Σ. κ. Σάκης Στάγκας αναφέρθηκε και σ’ αυτά που οφείλει η ΔΕΥΑΡ για τη χρήση του φράγματος Γαδουρά. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, όλα αυτά φέρνουν την Επιχείρηση σε δυσχερή οικονομική θέση.

Μέτρα
Όσο για τα μέτρα τα οποία προσανατολίζεται να πάρει η Διοίκηση ώστε να αυξήσει την εισροή ρευστού στην Επιχείρηση και να εξέλθει η ΔΕΥΑΡ από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, καταρχάς, σύμφωνα με τον Πρόεδρό της, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κινητές μονάδες που θα στελεχώνονται από δυο άτομα και η δουλειά τους θα είναι να μεταβαίνουν στις Δημοτικές Ενότητες που δεν έχει γραφεία η ΔΕΥΑΡ, για δύο πράγματα: να εισπράττουν τους λογαριασμούς αλλά και να δέχονται επιτόπου αιτήσεις από τους δημότες για νέες συνδέσεις.
Επίσης, πρότεινε να λειτουργήσει γραφεία η ΔΕΥΑΡ στη Νότιο Ρόδο, τον Αττάβυρο και την Κάμειρο, που δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Ακόμη, θέση του Προέδρου είναι ότι η έλλειψη ρευστότητας στη ΔΕΥΑΡ προέρχεται από τις υψηλές τιμολογήσεις του νερού, γι’ αυτό και η επόμενη κίνηση θα είναι να μειώσουν την τιμή του σε Ρόδο και Ιαλυσό-θέμα άλλωστε στο οποίο έχει αναφερθεί και ο Δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό, σε συνδυασμό με την εξόφληση των λογαριασμών στις υπόλοιπες ενότητες, θεωρούν ότι θα ενισχύσει τη ρευστότητα της Επιχείρησης.

Όπως λέει ο κ. Καμπούρης, εάν γίνουν τα παραπάνω, όχι μόνο δεν θ’αντιμετωπίζει πρόβλημα η ΔΕΥΑΡ, αντιθέτως θα έχει μεγάλη εισροή ρευστού για ν’ ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
Επιπλέον, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα γίνει ανάθεση σε Εταιρία που θα σκανάρει δορυφορικά τα δίκτυα της ΔΕΥΑΡ, με στόχο να περιοριστούν οι διαρροές.

Όπως έχει εξηγήσει και στο δ.σ. ο Πρόεδρος, η ΔΕΥΑΡ παράγει 28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό το χρόνο. Από αυτά, όμως, τα 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή πάνω από τα μισά, χάνονται σε διαρροές αλλά και για άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα οι συνδέσεις χωρίς μετρητή. Το αποτέλεσμα είναι να τιμολογούνται μόλις τα 13 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Όπως λέει, με αυτό το «σκανάρισμα» θα φανερωθούν όλα αυτά και οι διαρροές σχεδόν θα εκλείψουν. «Άρα, η ΔΕΥΑΡ έχει τις προοπτικές να σταθεί στα πόδια της», κατέληξε ο ίδιος.

Μείωση στα κρουαζιερόπλοια
Επίσης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, αποφασίστηκε η μείωση της τιμής του νερού που δίνει η ΔΕΥΑΡ στα κρουαζιερόπλοια, οριζόντια, δηλαδή στα 3 ευρώ το κυβικό. Μέχρι τώρα ήταν στα 10,20 ευρώ για τα πλοία εκτός Ε.Ε. και 8,60 ευρώ για εκείνα εντός Ε.Ε. Σημειώνεται ότι, το θέμα αυτό, θα έρθει για επικύρωση στο δημοτικό συμβούλιο.
Παράλληλα, ελήφθη απόφαση για τη μείωση της τιμής νερού που δίνει η ΔΕΥΑΡ στα νησιά στα 1,55 ευρώ το κυβικό κατά τη θερινή περίοδο.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, τέλος, η μείωση της τιμολόγησης του νερού για τα κρουαζιερόπλοια αναμένεται να προσελκύσει περισσότερες προσεγγίσεις στο λιμάνι της Ρόδου καθώς μέχρι τώρα αυτό ήταν αποτρεπτικός παράγοντας.

Διαβάστε ακόμη

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες