Προβληματισμός και στις τοπικές επιχειρήσεις για το ενεργειακό κόστος

Προβληματισμός και στις τοπικές επιχειρήσεις για το ενεργειακό κόστος

Προβληματισμός και στις τοπικές επιχειρήσεις για το ενεργειακό κόστος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 325 ΦΟΡΕΣ

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις και το πώς θα καταφέρουν αυτές να ισορροπήσουν μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας , είναι το μεγάλο ερωτηματικό που προκαλεί εύλογη ανησυχία στον εμπορικό κόσμο της περιοχής, με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου.


Ευχή όλων είναι η φετινή τουριστική περίοδος να εξελιχθεί ομαλά και να κλείσει πολλές πληγές, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους. εντούτοις τα περιθώρια κέρδους στενεύουν ακόμα περισσότερο μετά τις συγκυρίες και τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο με αποτέλεσμα να μην είναι κανένας σε θέση να μετρήσει τις απώλειες που θα υπάρξουν.


Το βέβαιο είναι ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα δοκιμαστεί και φέτος και μάλιστα όπως υπογραμμίζει ο οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων κ. Χαράλαμπος Λουκαράς κανένας δεν μπορεί να προδικάσει συγκεκριμένα πράγματα αλλά αυτό που σίγουρα μπορεί να πει είναι ότι το όποιο κέρδος θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο και αυτό είναι δεδομένο.

Ο κ. Χαράλαμπος Λουκαράς
Ο κ. Χαράλαμπος Λουκαράς


Όπως εξηγεί όταν έχουμε αύξηση δύο και τρεις φορές ανελαστικών δαπανών, κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά στο πως θα εξελιχθεί χρηματοοικονομικά η κατάσταση για τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς.


«Αν μιλήσουμε για τον κλάδο των ξενοδοχείων που είναι ο κινητήριος μοχλός παραγωγής εσόδων, αν μιλήσουμε για τη μικροοικονομία της Ρόδου, ο οποίος δημιουργεί πολλαπλασιαστικά έσοδα και για τους υπόλοιπους που κινούνται στην οικονομία, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι δεδομένο πως ένα ποσοστό 25% έως 30% επιβάρυνση επιπλέον του κόστους είναι αναμενόμενο να επηρεάσει τα αποτελέσματά τους» δήλωσε ο κ. Λουκαράς και πρόσθεσε:


«Αυτό το γνωρίζουν όλοι και είναι κάτι το οποίο το έχουν αποδεχτεί όλοι και δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να αλλάξει. Το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί ο κύκλος εργασιών του 2019. Γιατί αν δε γίνει αυτό, τότε θα μιλάμε για προβλήματα που θα μετακυλιστούν και σε άλλες αλυσίδες και θα έχουν να κάνουν με το πότε θα πληρωθούν προμηθευτές, το δημόσιο, οι υποχρεώσεις κλπ».


Ειδική αναφορά έκανε όμως στην ακρίβεια και στην αύξηση των τιμών και ο γενικός γραμματέας του εμπορικού συλλόγου Ρόδου Κώστας Σπανός ο οποίος δήλωσε προχτές ότι πολύς κόσμος ανησυχεί. «Η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα, η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε κάποιες ανατιμήσεις της τάξης του 15% έως 20% μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του πολέμου, είναι αποτέλεσμα πολλών προβλημάτων που έχουν σωρευτεί τα τελευταία 2 χρόνια με τον covid και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες που δημιούργησε αυτός μαζί με την αύξηση του ενεργειακού κόστους» είπε στους δημοσιογράφους και τόνισε ότι οι προσπάθειες που γίνονται σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο αλλά και τοπικό για να απορροφηθούν αυτές οι αυξήσεις δεν είναι 100% επιτυχείς γιατί το κόστος δεν μπορεί να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις.

«Μακάρι να είχαμε και άλλα εργαλεία και η κυβέρνηση να μπορούσε να ελευθερώσει και άλλα κονδύλια ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση πιο γρήγορα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μία χώρα που πρόσφατα βγήκε από τα μνημόνια και ακόμα έχει υψηλό εξωτερικό χρέος και παρά τις χαλαρώσεις τα δημοσιονομικά μας έχουν συγκεκριμένους περιορισμούς και συγκεκριμένα όρια» πρόσθεσε επίσης τονίζοντας ότι αυτό που πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις είναι να δουν ποιο κομμάτι από τα ελαστικά τους έξοδα μπορούν να περικόψουν, και να κάνουν καλύτερη διαχείριση ώστε να μπορέσουν το λειτουργικό τους κόστος που έχει αυξηθεί είτε να μην αυξηθεί περαιτέρω, είτε να μειωθεί.


Μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι κάθε επιχείρηση ανάλογα με τον τύπο της έχει το δικό της γολγοθά να ανέβει, εκφράζοντας την ελπίδα φέτος η σεζόν να ομαλοποιηθεί και να φέρει έσοδα στον τόπο μας.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη