Εκπαιδευτική συνάντηση 7ου Γυμνασίου Ρόδου στο Meiningen της Γερμανίας

Εκπαιδευτική συνάντηση 7ου Γυμνασίου Ρόδου στο Meiningen της Γερμανίας

Εκπαιδευτική συνάντηση 7ου Γυμνασίου Ρόδου στο Meiningen της Γερμανίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 461 ΦΟΡΕΣ

Tο χρονικό διάστημα από 20 έως 27 Μαρτίου 2022 το 7ο γυμνάσιο Ρόδου συμμετείχε στη 2η συνάντηση του Προγράμματος Erasmus+ KA229 που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο σχολείο “Staatliche Regelschule Am Kiliansberg”, στην πόλη Meiningen της Γερμανίας, με τη συμμετοχή εταίρων από την Πορτογαλία, την Πολωνία και τη Φινλανδία. Στη συνάντηση συμμετείχαν δύο εκπαιδευτικοί από το σχολείο μας, η κα. Αγραφιώτου Όλγα (ΠΕ 80), και η κα. Νταμπαντζή Αναστασία Δικαία (ΠΕ02) και οι μαθητές-τριες της Γ΄ Τάξης Γυμνασίου Βλαχοπούλου Παρασκευή, Ιωαννίδη Μαρία-Στυλιανή, Κεφαλάς Σπύρος, Κουρδουμπάς Παντελής και Λαμπίρη Καθολική-Ειρήνη.

Το θέμα της συνάντησης ήταν“ The well-being of students in and out of school ”: η ευεξία των μαθητών μέσα και έξω από το σχολείο.

Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν η εξοικείωση των μαθητών με δραστηριότητες σχετικές με την τέχνη και τη φύση που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των παιδιών φέρνοντας τους σε επαφή με εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης του χρόνου τους.Το πρόγραμμα και οι εργασίες του προγράμματος υλοποιήθηκαν στην αγγλική γλώσσα.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου υποδοχής καλωσόρισαν με εγκαρδιότητα όλες τις αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών και μαθητών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία των εκπαιδευτικών στόχων του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια εκπόνησης του Προγράμματος υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και βιωματικά εργαστήρια εντός και εκτός του σχολείου.
Η πρώτη μέρα της συνάντησης ήταν αφιερωμένη στη γνωριμία μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών και στην παρουσίαση κάθε σχολείου. Ακολούθησε ξενάγηση στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στον περιβάλλοντα χώρο.

Η μέρα τελείωσε με βόλτα στην πόλη,κατά την οποία οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες, κλήθηκαν να ανακαλύψουν την πόλη και την ιστορία της με τρόπο παιγνιώδη και ευχάριστο με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών(GPS).

Τη δεύτερη μέρα το πρόγραμμα ξεκίνησε με παρακολούθηση μαθημάτων διαφόρων τάξεων. Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην Όπερα, να γνωρίσουν μουσικούς και να ασκηθούν σε διάφορα μουσικά όργανα . Ακολούθησε ξενάγηση στο Meiningen Theatre,όπου παρακολουθήσαμε πρόβα της παράστασης “The wave”, μιας συμπαραγωγής του Θεάτρου και του σχολείου υποδοχής. Εκεί δόθηκε στα παιδιά η δυνατότητα να γνωρίσουν ανθρώπους διάφορων ειδικοτήτων από τον θεατρικό χώρο, όπως φωτιστές, σκηνογράφους κ.α.

Την τρίτη μέρα οι ομάδες συναντήθηκαν στη Λέσχη Νεότητας της πόλης, όπου συμμετείχαν σε μουσική δραστηριότητα βασισμένη στην τεχνική body percussion, δηλ. τη δημιουργία μουσικών συνθέσεων με τη χρήση του ίδιου του σώματός τους. Το απόγευμα ο Δήμαρχος της πόλης υποδέχθηκε με θέρμη τους μαθητές στο Δημαρχείο.

Κατόπιν οι μαθητές φιλοξενήθηκαν για λίγες ώρες από τις οικογένειες των παιδιών του σχολείου υποδοχής και έτσι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα, να ανταλλάξουν απόψεις και να γευτούν ένα γερμανικό παραδοσιακό δείπνο. Την τέταρτη μέρα επισκεφτήκαμε την πόλη Erfurt, πρωτεύουσα της κρατιδίου της Θουριγγίας, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα και μουσεία της πόλης.

Την τελευταία μέρα οι μαθητές παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σπήλαιο της περιοχής και ενημερώθηκαν για τη δημιουργία των σπηλαίων, τη διαμόρφωσή τους μέσα στο γεωλογικό χρόνο, την πανίδα που επιβιώνει στο εσωτερικό τους, καθώς και τη χλωρίδα που τα περιβάλλει εξωτερικά. Κατόπιν οι μαθητές επέστρεψαν στο χώρο του ξενοδοχείου και ασχολήθηκαν με την ολοκλήρωση της τελικής εργασίας τους. Το απόγευμα δόθηκε το αποχαιρετιστήριο πάρτι στη Λέσχη Νεότητας. Μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα έγινε η παρουσίαση των εργασιών του κάθε σχολείου και η βραδιά έκλεισε με τραγούδια και χορούς από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Αποχαιρετώντας τη βραδιά όλοι μαζί εκπαιδευτικοί και μαθητές εκφράσαμε την πλήρη ικανοποίησή μας για τη διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος καθώς και την ευγνωμοσύνη για τη μοναδική εμπειρία που βιώσαμε και ανανεώσαμε το επόμενο ραντεβού μας, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο αρχές Μαΐου.

Η επόμενη μέρα σήμαινε την αρχή του τέλους αυτού του εκπαιδευτικού μας ταξιδιού στη Γερμανία. Αναχωρώντας με τρένο από το Meiningen φτάσαμε στη Φρανκφούρτη.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη, επισκέφθηκαν το Ιστορικό Μουσείο της Φρανκφούρτης, όπου ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα ρατσισμού και διακρίσεων και τέλος είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την πόλη από το παρατηρητήριο του ουρανοξύστη Maintower.

Την Κυριακή 27 Μαρτίου επιστρέψαμε στη Ρόδο γεμάτοι εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις.

Τελειώνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας για την άψογη συμπεριφορά τους, την καλή συνεργασία και την προθυμία που έδειξαν σε όλη τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και τη συμπαράστασή τους για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.
Επίσης ευχαριστούμε τους: Δ/ντή Σπ. Παπασιδέρη , την υποδιευθύντρια Στ. Παρασκευά και τους συναδέλφους-εκπαιδευτικούς για τη συμβολή τους στην επιτυχία του προγράμματος.

Διαβάστε ακόμη

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Πλούσια, παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, η δράση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου