Σελίδα εξυπηρέτησης μεταναστών στο Facebook είχαν δύο Σύριοι!

Σελίδα εξυπηρέτησης μεταναστών στο Facebook είχαν δύο Σύριοι!

Σελίδα εξυπηρέτησης μεταναστών στο Facebook είχαν δύο Σύριοι!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 364 ΦΟΡΕΣ

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους και οι τέσσερις αλλοδαποί που φέρονται να είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης η οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στην περιοχή μας, τους οποίους μάλιστα διευκόλυναν να εισέλθουν στη χώρα μας αλλά και να βρουν χώρο «φιλοξενίας» τους στο νησί μας.

Ο 53χρονος από το Λίβανο, ο 35χρονος από τη Συρία, ο 32χρονος Αιγύπτιος και ο 35χρονος από τη Συρία συνελήφθησαν στις 5 Απριλίου 2022 μετά από «επιχείρηση» που στήθηκε από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και το περασμένο Σάββατο 9 Απριλίου πέρασαν την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου για να απολογηθούν.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους τέσσερις αλλοδαπούς είναι οι εξής:
Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακίνηση, μεταφορά διευκόλυνση μεταφοράς, εξασφάλιση καταλύματος πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, παραλαβή από εσωτερικό σημείο πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, εκ κερδοσκοπίας, κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή και εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος και κατοχή ναρκωτικών προς ιδίαν χρήση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλοδαποί απολογούμενοι επέρριψαν ευθύνες ο ένας στον άλλο και κυρίως στον δεύτερο 35χρονο Σύριο, δηλώνοντας ότι υπό τις οδηγίες αυτού ενήργησαν.
Πάντως βάσει των ίδιων πληροφοριών, οι δύο 35χρονοι Σύριοι φέρονται να διέθεταν έως και σελίδα στο Facebook μέσω της οποίας... διαφήμιζαν σε αλλοδαπούς τις υπηρεσίες μεταφοράς με ταξί που διέθεταν!

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου και οι τέσσερις κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν τον δρόμο για τις φυλακές. Συνήγορος υπεράσπισης παραστάθηκε η κα Μαρία Μανώλακα.
Στο μεταξύ, οι έρευνες των λιμενικών για την εμπλοκή και άλλων ατόμων στην ίδια υπόθεση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ήδη έχουν συλληφθεί τρεις αλλοδαποί, δύο Σύριοι ηλικίας 39 και 37 ετών καθώς και ένας 21χρονος Παλαιστίνιος. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», όλα ξεκίνησαν μετά την αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν στη διάθεσή τους οι λιμενικοί οι οποίοι στις 5 Απριλίου 2022 προσήγαγαν τέσσερις αλλοδαπούς (από τρίτες χώρες) οι οποίοι διέμεναν σε ξενοδοχείο στην πόλη της Ρόδου. Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι αλλοδαποί είχαν λάβει τη «βοήθεια» των συλληφθέντων.

Πιο αναλυτικά, ο 53χρονος από το Λίβανο φέρεται ως το άτομο που τους βρήκε κατάλυμα (safe house) έναντι αμοιβής και σε συνεννόηση με άλλο διακινητή που βρίσκεται στην Τουρκία. Ο 35χρονος από τη Συρία φέρεται ως ο άνθρωπος που παρέλαβε από το Φαληράκι και από το σημείο όπου κρυβονταν οι τέσσερις αλλοδαποί, ενώ ο 32χρονος Αιγύπτιος ήταν αυτός που με το αυτοκίνητο του τους μετέφερε από το Φαληράκι στο κέντρο της πόλης της Ρόδου.

Σε έρευνα που έγινε παρουσία δικαστικού λειτουργού, στα σπίτια των συλληφθέντων, εντοπίστηκαν ναρκωτικές ουσίες στο σπίτι του 32χρονου Αιγύπτιου και ειδικότερα, δύο συσκευασίες με συνολικά δύο γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, ενώ στο σπίτι του δεύτερου 35χρονου Σύριου, ένα φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένα έμβασμα. Επίσης κατασχέθηκαν και όσα κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων.

Η επίσημη ανακοίνωση
Για την υπόθεση εκδόθηκε χθες επίσημη ανακοίνωση από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος η οποία αναφέρει τα εξής:
«Την 5η Απριλίου 2022 κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών εντοπίστηκαν και προσήχθησαν από στελέχη του Κ.Λ. Ρόδου/Γρ. Ασφαλείας – ΠΟΔΙΝ, τέσσερις (04) αλλοδαποί διαμένοντες σε ξενοδοχείο στην πόλη της Ρόδου στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων. Κατά τη διάρκεια προανάκρισης και κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης συνελήφθη 53χρονος αλλοδαπός υπήκοος Λιβάνου, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τους ανωτέρω Π.Ε.Π. ως το άτομο που τους παρέλαβε από κεντρικό σημείο στη Ρόδο και εξασφάλισε τη διαμονή τους, σε συνεννόηση με τον διακινητή που τους μετέφερε από την Τουρκία στη Ρόδο. Μετά από ενδελεχή έρευνα στελεχών Κ.Λ. Ρόδου/Γρ. Ασφαλείας – ΠΟΔΙΝ και με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) και Ε.Υ.Π. διερευνήθηκε η εμπλοκή τριών (03) επιπλέον ατόμων, ενός (01) 32χρονου αλλοδαπού υπηκόου Αιγύπτου και δύο (02) 35χρονων αλλοδαπών υπηκόων Συρίας, οι οποίοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο πλαίσιο αυτοφώρου.

Ο ρόλος των ανωτέρω είναι να παραλαμβάνουν από παραλίες του νησιού με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, τους Π.Ε.Π., ώστε να τους μεταφέρουν σε ξενοδοχεία εντός της πόλη της Ρόδου. Ο ένας εκ των δύο Σύριων φέρεται να αναλάμβανε τον συντονισμό της διακίνησης σε συνεργασία με τους διακινητές που διαμένουν στην Τουρκία. Παράλληλα μεριμνούσε για την εύρεση πλαστών – κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων, τα οποία παραδίδονταν στους Π.Ε.Π. με σκοπό τη μετακίνησή τους στην ενδοχώρα ή απευθείας σε έτερες Ευρωπαϊκές χώρες. Εν συνεχεία διενεργήθηκαν τρεις νομότυπες έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων, στις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

-Μία (01) πλαστική συσκευασία η οποία περιείχε ποσότητα πιθανόν ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού μικτού βάρους ενός (01) γραμμαρίου.
-Μία (01) πλαστική συσκευασία η οποία περιείχε ποσότητα πιθανόν κατεργασμένης κάνναβης, συνολικού μικτού βάρους ενός (01) γραμμαρίου.
-Ένα (01) έμβασμα μεταφοράς χρηματικού ποσού.
-Ένας φορητός υπολογιστής.
-Πέντε (05) συσκευές κινητών τηλεφώνων.

Για τους ανωτέρω συλληφθέντες σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους, οδηγήθηκαν ενώπιον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, όπου και άσκησε σε βάρος τους ποινικές διώξεις για :
-Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακίνηση, παραλαβή, μεταφορά, εξασφάλιση καταλύματος πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος εκ κερδοσκοπίας και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Σε συνέχεια επισταμένων ερευνών από Κ.Λ. Ρόδου/Γρ. Ασφαλείας – ΠΟΔΙΝ και με τη συνδρομή στελεχών της ΔΑΠΘΑΣ και Ε.Υ.Π. εντοπίστηκε και συνελήφθη 37χρόνος υπήκοος Συρίας, ο ρόλος του οποίου ήταν να προμηθεύεται πλαστά – κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα από εργαστήρια που βρίσκονται στην περιοχή των Αθηνών, να τα μεταφέρει στη Ρόδο ώστε να τα παραδώσει σε συνεργάτη του και εν συνεχεία στους Π.Ε.Π., με σκοπό την έξοδό τους από το νησί. Βάσει της διενεργηθείσας προανάκρισης και στο πλαίσιο του αυτοφώρου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ένας 21χρονος υπήκοος Παλαιστίνης και ένας 39χρονος υπήκοος Συρίας.

Ο 39χρόνος Σύριος συνεργάζεται με τον 35χρονο Σύριο, ηγετικό στέλεχος της προαναφερθείσας Εγκληματικής Οργάνωσης, συντονίζοντας την επιλογή – αγορά των πλαστών – κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων, με βάση τα βιομετρικά χαρακτηριστικά των Π.Ε.Π. και τη μεταφορά αυτών από την Αθήνα στη Ρόδο.

Ο ανωτέρω 39χρόνος είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο 2021 από την Λιμενική Αρχή Ρόδου, για συμμετοχή σε Εγκληματική Οργάνωση διακίνησης μεταναστών. Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλάσσιωνν Συνόρων σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή Ρόδου, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως επίσης και τη συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες».

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών