Ιστοσελίδα από τον δήμο Ρόδου για τους πολιτικούς γάμους

Ιστοσελίδα από τον δήμο Ρόδου για τους πολιτικούς γάμους

Ιστοσελίδα από τον δήμο Ρόδου για τους πολιτικούς γάμους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 930 ΦΟΡΕΣ

Η αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτει το νησί της Ρόδου ώστε να καταστεί ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για την τέλεση πολιτικών γάμων, γίνεται πλέον οργανωμένα από τον Δήμο Ρόδου με τη δημιουργία της πλατφόρμας για on-line κρατήσεις απ’ οποιοδήποτε μέρος του κόσμου!

Καταρχάς χθες ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης είχε συνάντηση στο δημαρχείο με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου και κυρίως τουριστικούς πράκτορες με αντικείμενο τον γαμήλιο τουρισμό. Σ’ αυτήν συμμετείχαν επίσης ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου κ. Στράτος Καρίκης, ο εντεταλμένος τουρισμού κ. Θανάσης Βυρίνης κ.α.

Νωρίτερα, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, παρουσιάστηκε επίσημα η ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό, το www.rhodescivilweddings.gr, από τον κ. Θανάση Βυρίνη, τον εντεταλμένο σύμβουλο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, νέων τεχνολογιών και πληροφορικής, κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης πληροφορικής και νέων τεχνολογιών του Δήμου, κ. Νίκο Μανίκαρο καθώς και των Τμηματάρχη νέων τεχνολογιών και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κ. Χρήστο Παννά.

Ξεκινώντας ο κ. Βυρίνης είπε ότι παρ’ όλο που έχουμε μπει στην τουριστική περίοδο, ο Δήμος έχει δρομολογήσει και υλοποιεί μία σειρά δραστηριοτήτων με σκοπό την τόνωση του τουριστικού μας προϊόντος. Έτσι, λοιπόν, μετά τα δύο τελευταία χρόνια, ο Δήμος έχει επενδύσει ιδιαίτερα στις λεγόμενες εναλλακτικές ή παράλληλες μορφές τουρισμού και μία εξ αυτών αποτελεί ο γαμήλιος τουρισμός.

Θύμισε, μάλιστα, ότι, τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε εδώ το μεγαλύτερο συνέδριο στον κόσμο για τους πολυτελείς γάμους και, όπως είπε, ήταν μία πολύ καλή εμπειρία και για μας αλλά και για τους φιλοξενούμενους οι οποίοι απέκτησαν μία άμεση εικόνα από τον προορισμό της Ρόδου καθώς είναι ένας σχετικά άγνωστος προορισμός για τέτοιου είδους γάμους. Ωστόσο, η Ρόδος και κυρίως η Λίνδος συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πρώτους αυτή τη στιγμή προορισμούς γαμήλιων ταξιδιών.
Είπε, ακόμη, ότι αυτή η εναλλακτική μορφή τουρισμού παρουσιάζει μία άνθηση τα τελευταία χρόνια καθώς διάφοροι λόγοι, όπως είναι ο οικονομικός, δίνουν έναν διαφορετικό τόνο.

Αποδεδειγμένα, λοιπόν, για το 2022, οι έρευνες δείχνουν ότι θα υπάρξει μία αύξηση κατά 13% σε σχέση με το 2019 (σ.σ. χρονιά-ορόσημο) στη δαπάνη του ζευγαριού για τα διαδικαστικά του γάμου. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο γάμος δεν αποτελεί μόνο ένα γεγονός για το ζευγάρι αλλά πλαισιώνεται από ένα ολόκληρο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχεία-και εδώ έχουμε μία αύξηση στη ζήτηση πολυτελών ξενοδοχείων-γαστρονομικού τουρισμού και ψυχαγωγίας γενικότερα. Άρα, είναι ωφέλιμος (σ.σ. ο γαμήλιος τουρισμός) σε πολλούς τομείς ενός προορισμού, εξήγησε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, ο κ. Βυρίνης ανέλυσε τους πέντε βασικούς λόγους για να επιλέξει κάποιος τον προορισμό «Ρόδος» για να τελέσει τον γάμο του:
- Σίγουρα, τα πολυτελή ξενοδοχεία που έχουμε τα οποία, σε προχθεσινή έρευνα μάλιστα, σε αξιολογήσεις συγκαταλέγονται στο τοπ 3 παγκοσμίως

- Επίσης, η ιστορική ελληνική φιλοξενία αφού είναι γνωστό ότι οι γάμοι ακολουθούνται από δεξιώσεις και τελετές στις οποίες η ελληνική φιλοξενία έχει δώσει διαπιστευτήρια παγκοσμίως ότι μπορεί πράγματι να καλύπτει και να δίνει την ελληνική νότα στην εμπειρία αυτή
- Τα πολύ θετικά vibes από τα τοπία, τις φυσικές ομορφιές που έχουμε στο νησί μας
- Και σίγουρα οι πάνω από 300 ημέρες ηλιοφάνειας εγγυώνται ότι ο καιρός θα είναι λαμπρός.

Είπε, ακόμη, ότι η κατεύθυνση που έχει ο Δήμος είναι να δώσει δυνατότητα επέκτασης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και σ’ αυτό στοχεύει αυτή η δράση.
Μάλιστα, ενδεικτικά ανέφερε ότι η βιομηχανία του γαμήλιου τουρισμού εκτιμάται ότι τζιράρει περίπου 300 δισ. δολάρια ετησίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο τα γαμήλια ταξίδια, αντιπροσωπεύουν αυτή τη στιγμή έναν τομέα 12 δισ. δολαρίων με το 99% των νιόπαντρων να πραγματοποιούν ένα ταξίδι, ξοδεύοντας τρεις φορές παραπάνω χρήματα από αυτά που θα διέθεταν για οποιοδήποτε άλλο ταξίδι.

Η πλατφόρμα
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, εδώ και κάποιο διάστημα, ο Δήμος ετοίμασε μία πλατφόρμα, από την οποία μπορεί να μπαίνει οποιοσδήποτε επισκέπτης απ’ οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, να βλέπει πάνω από πενήντα τοποθεσίες όπου μπορούν να τελεστούν πολιτικοί γάμοι στο νησί (σ.σ. οι οποίες-υπενθυμίζεται-έχουν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο), να επιλέγει τοποθεσία, ημερομηνία, να πληρώνει το παράβολο και να ξέρει την ημερομηνία, την ώρα και το μέρος που θα πραγματοποιήσει τον γάμο του.

Στη συνέχεια, προβλήθηκε το προωθητικό βίντεο που φτιάχτηκε για τη διαφήμιση με στόχο την προώθηση και του site αλλά και της Ρόδου ως προορισμό για γαμήλιο τουρισμό, το οποίο θα «ντύσει» την προβολή και, μ’ αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βυρίνης, «επενδύουν στα ευχάριστα συναισθήματα».

Έκανε, επίσης, γνωστό ότι έχουν ήδη επαφές από 250 εταιρείες διοργάνωσης πολυτελών γάμων, αρκετές από τις οποίες τις κατέγραψαν από το Συνέδριο των γάμων. Οπότε, αυτό το βιντεάκι μαζί με την πλατφόρμα και όλο το υλικό που πρέπει να συνοδεύεται θα πάει από τη Δευτέρα στα πρακτορεία που διοργανώνουν τους γάμους. Έχουμε και στη Ρόδο, όμως, Εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό όπου και εκεί θα γίνει προώθηση του υλικού που διαθέτουν. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλα επτά βιντεάκια για την προώθηση άλλων μορφών θεματικού τουρισμού, ως επί το πλείστον.

«Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, θα κινηθούμε, θέλοντας να κάνουμε πραγματικά πράξη την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δίνοντας, όμως, στοιχεία βάσιμα και στοιχεία τα οποία μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το νησί μας σε low season περιόδους», τόνισε.
Κλείνοντας, ευχαρίστησε το γραφείο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τον κ. Σπυρόπουλο που έχουν μία πολύ καλή συνεργασία και στηρίζει την προσπάθεια αυτή, όπως είπε.

Η πλατφόρμα
Στη συνέχεια, ο κ. Σπυρόπουλος με τον κ. Παννά, παρουσίασαν την πλατφόρμα. Δήλωσε, αρχικά, ο Αντιδήμαρχος: «Η Δημοτική Αρχή του Αντώνη Καμπουράκη και η Διεύθυνση Πληροφορικής, Νέων Τεχνολογιών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφουγκράζεται τις ανάγκες, ακούμε τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και αξιοποιούμε στο έπακρο τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία προκειμένου να συγχρονιστούμε με την παγκόσμια κοινότητα.

Στεκόμαστε αρωγοί σε όποιες πρωτοβουλίες των συναδέλφων Αντιδημάρχων που αφορούν και στο κομμάτι της προώθησης του τουριστικού μας πακέτου. Ως Διεύθυνση Πληροφορικής είμαστε εδώ για να ικανοποιήσουμε κάθε ανάγκη εφαρμογής νέων τεχνολογιών, και στο κομμάτι ακόμα του τουριστικού πακέτου με τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Έχουμε όρεξη για δουλειά, έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε άξιους συνεργάτες προκειμένου να υλοποιήσουμε το όραμα, τα πρώτα βήματα του οποίου θα δείτε σήμερα (σ.σ. χθες)».

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου Ρόδου και της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, αναπτύχθηκε μία ιστοσελίδα με αποκλειστικό περιεχόμενο την τέλεση πολιτικών γάμων στο νησί μας. Μέσα από την ιστοσελίδα αυτή, παρέχονται σε αγγλική και ελληνική γλώσσα (σ.σ. προς το παρόν αφού αργότερα θα προστεθούν και άλλες γλώσσες), όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό των σημείων τέλεσης των γάμων.

Επίσης, αναφέρονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι και συμπεριλαμβάνεται ένα σύστημα κρατήσεων για τον τόπο, την ημερομηνία και την ώρα που επιθυμούν να τελεστεί ο γάμος. Τέλος, το σύστημα των κρατήσεων είναι διασυνδεδεμένο με το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών του Δήμου ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το παράβολο τέλεσης του γάμου και έτσι να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Όπως εξήγησε ο κ. Σπυρόπουλος: «Η διαδικασία αυτή είναι εύκολη, εύχρηστη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους επισκέπτες που βρίσκονται σε άλλες χώρες και επιθυμούν να πραγματοποιήσουν το γάμο τους στο νησί μας. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη του νησιού μας, που επιθυμεί να τελέσει τον γάμο του εδώ να το κάνει εύκολα, γρήγορα, χωρίς φυσική παρουσία και γραφειοκρατία, αποφεύγοντας και τις άσκοπες μετακινήσεις». Και κατέληξε λέγοντας:

«Η διαφορά με το χθες είναι εμφανής. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, περνάει από την υπόσχεση στην υλοποίηση της ψηφιακής μετάβασης, διαμορφώνοντος το ψηφιακό μέλλον για το νησί μας. Μία ψηφιακή μετάβαση που πρέπει να είναι επωφελής για όλους, δίνοντας προτεραιότητα στους ανθρώπους και να ανοίγει ταυτόχρονα νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις».

Στη συνέχεια, έδωσε τον λόγο στον κ. Παννά προκειμένου να ξεκινήσει μία περιήγηση στο site. Ο τελευταίος, εξήγησε τη χρήση του βήμα-βήμα και τόνισε ότι είναι πολύ απλό και εύχρηστο προκειμένου κάποιος να κάνει κράτηση για τον γάμο του. Μπορεί κανείς να δει τα μέρη που μπορεί να το κάνει. Ο επισκέπτης επιλέγει μία από τις τοποθεσίες (μεταξύ των οποίων είναι τα Ελαφάκια, το Δημαρχείο, η πύλη Ντ’ Αμπουάζ, ο λόφος του Αγίου Στεφάνου στο Μόντε Σμιθ, η Ροδιακή Έπαυλη, στη Μεσαιωνική Πόλη, το Ενυδρείο, το Ροδίνι αλλά και διάφορα σημεία σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες).

Αφού επιλέξει την τοποθεσία, μετά συμπληρώνει μία φόρμα για την κράτησή του σε σύστημα reservation, επιλέγει την ημερομηνία και την ώρα που θέλει αφού το σύστημα του δείξει τις διαθέσιμες που υπάρχουν για τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Αντιστοιχεί το παράβολο το οποίο πληρώνεται ηλεκτρονικά με πιστωτική κάρτα και το site είναι διασυνδεδεμένο με το on-line σύστημα διατραπεζικό του Δήμου Ρόδου. Αφού συμπληρώσει το ονοματεπώνυμό του, συμπληρώνει και το ΑΦΜ (σ.σ. ή τον social security number για όσους είναι εκτός χώρας), επίσης, το ΑΜΚΑ, το ονοματεπώνυμο του δεύτερου μέλους, ένα email, ένα τηλέφωνο, ένα μήνυμα που μπορεί να γράψει κάποιες παρατηρήσεις, την άδεια γάμου που θα την επισυνάψει με την υποβολή της φόρμας και θα πατήσει το κουμπί της κράτησης.

Όταν το πατήσει, αυτό που γίνεται είναι να λαμβάνει ένα μήνυμα ηλεκτρονικά ο ληξίαρχος που είναι υπεύθυνος στη δημοτική ενότητα που ανήκει η τοποθεσία και να το εγκρίνει. Αφού το εγκρίνει ηλεκτρονικά, ο επισκέπτης λαμβάνει μία ειδοποίηση στο e-mail που δήλωσε ώστε να γνωρίζει ότι έχει εγκριθεί καθώς και ένα link που συνδέεται με το διατραπεζικό σύστημα του Δήμου ώστε να μπορεί να εξοφλήσει το παράβολο των 70 ευρώ και ουσιαστικά να έχει επικυρωθεί και η κράτηση μ’ αυτό τον τρόπο. Από εκεί και πέρα είναι όλα έτοιμα, έχει γίνει η κράτηση και μπορεί να τελεστεί ο γάμος στο σημείο που επιλέχθηκε.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη