Τα κορίτσια της χορωδίας του Γυμνασίου Ζηπαρίου Κω τραγούδησαν τα παραδοσιακά τοπικά κάλαντα του Λαζάρου

Τα κορίτσια της χορωδίας του Γυμνασίου Ζηπαρίου Κω τραγούδησαν τα παραδοσιακά τοπικά κάλαντα του Λαζάρου

Τα κορίτσια της χορωδίας του Γυμνασίου Ζηπαρίου Κω τραγούδησαν τα παραδοσιακά τοπικά κάλαντα του Λαζάρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 429 ΦΟΡΕΣ

Συγκίνηση και ευχάριστη έκπληξη προκάλεσαν προχθές στο Ζηπάρι της Κω τα κορίτσια της χορωδίας του ημερήσιου Γυμνασίου Ζηπαρίου με τις σεμνές παρουσίες τους και τις γλυκές φωνές τους.

Ομάδα της χορωδίας του γυμνασίου Ζηπαρίου αποτελούμενη μόνο από μαθήτριες του σχολείου, τραγούδησε τα παραδοσιακά κάλαντα του Λαζάρου της νήσου Κω, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, με αξιοπρέπεια και ταπεινότητα.

Παράλληλα οι «Λαζαρίνες» πρόσφεραν με εγκαρδιότητα σε επαγγελματίες και κατοίκους του χωριού παραδοσιακά νηστίσιμα γλυκά «λαζαράκια». Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό μουσικής του σχολείου κυρία Γεωργία Χαραλαμποπούλου, «τα κάλαντα του Λαζάρου της Κω είναι ιδιαίτερα ξεχωριστά για τη στιχουργηματική, μελωδική και ρυθμική τους πρωτοτυπία, γεγονός που τα καθιστά ένα από τα στολίδια της λαϊκής μουσικής κουλτούρας της Ελλάδας.

Η έγερση του Λαζάρου με τους θρησκευτικούς της συμβολισμούς και οι αγερμοί, δηλαδή η περιφορά των καλαντηστριων στις γειτονιές συνδέουν το μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου με την «ανάσταση» της φύσης. Χαιρόμαστε γιατί η συναισθηματικά φορτισμένη ανταπόκριση των ανθρώπων στις εμφανίσεις μας δικαιώνει την προσπάθειά μας να διατηρούμε τις μνήμες ζωντανές, μεταλαμπαδεύοντας ταυτόχρονα τα τοπικά έθιμα στις επόμενες γενιές.

Άλλωστε πιστεύουμε πως η αναβίωση αυτών των εθίμων ανταποκρίνεται πρώτα και κύρια στην ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του νοήματος της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Τα ειλικρινή και αυθόρμητα μουσικά συμβάντα σε μια κοινωνία είναι σημαντικά γιατί συνδέονται με τις έννοιες της προσφοράς, της αποδοχής, της ένταξης, της αλληλεπίδρασης.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη διευθύντρια του σχολείου μας, όλους τους καθηγητές, τους γονείς και κάθε εμπλεκόμενο που στηρίζει αυτή την προσπάθεια για τις εμφανίσεις της χορωδίας του ημερήσιου Γυμνασίου Ζηπαρίου και να ευχηθούμε σε όλους καλό Πάσχα με υγεία». Από πλευράς μας να ευχηθούμε κι εμείς η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί, διότι φαίνεται ότι ανταποκρίνεται σε ουσιαστικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Τα κάλαντα του Λαζάρου τραγούδησαν οι μαθήτριες:
Αλεξάνδρα Διακανασταση, Σταματία Καραγιάννη, Βασιλική Κουζουκα, Σοφία Παππουλη, Κατερίνα Ράπτη, Χριστίνα Στάμου.
Τα παραδοσιακά γλυκά ήταν ευγενική προσφορά του καταστήματος «Οβελίξ».

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια προβολή της Ελλάδας μέσω του έργου του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω

Σε Κω και Κάλυμνο ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης

Προσλήψεις στον δήμο Κω

Η καθαριότητα των αρχαιολογικών χώρων

Έκλεψε τον εργοδότη του

Αεροδιακομιδή για 30χρονο πολυτραυματία από την Κω στο Ηράκλειο

Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) στην Κω για τον Θαλάσσιο Τουρισμό

Κως: Αλλοδαπός παρενόχλησε 15χρονη σε Ίντερνετ καφέ