Κ. Ταρασλιάς: Ο δήμος Ρόδου... δεν είναι ξέφραγο αμπέλι!

Κ. Ταρασλιάς: Ο δήμος Ρόδου... δεν είναι ξέφραγο αμπέλι!

Κ. Ταρασλιάς: Ο δήμος Ρόδου... δεν είναι ξέφραγο αμπέλι!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 466 ΦΟΡΕΣ

Την εντατικοποίηση των μέτρων προανήγγειλε χθες ο αντιδήμαρχος Οικονομικών

Σειρά αναγκαστικών μέτρων, τα οποία αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, έχει ξεκινήσει να παίρνει ο Δήμος της Ρόδου για την είσπραξη οφειλών τρίτων οι οποίες υπερβαίνουν τα εκατό εκατομμύρια ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις, με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Κώστα Ταρασλιά, να διαμηνύει ότι θα πρέπει πλέον να σταματήσει η εντύπωση που είναι διάχυτη στους δημότες, ότι ο Δήμος είναι… ξέφραγο αμπέλι!

Δήλωσε αρχικά ο κ. Ταρασλιάς:
«Τα οικονομικά στον Δήμο δεν σταματούν ποτέ να αποτελούν μία βασική προτεραιότητα, πόσω δε μάλλον για εμένα που είμαι και στη θέση του αρμόδιου Αντιδημάρχου, σχετικά όχι μόνο με την είσπραξη αλλά και με την τακτοποίηση πάρα πολλών θεμάτων.
Βρισκόμαστε σε μία κομβική περίοδο όσον αφορά την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, έχουμε προχωρήσει στην πραγματοποίηση των συμβάσεων για τον καθαρισμό των παραλιών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται αυτό το σπουδαίο έργο.

Είναι γεγονός ότι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, ενόψει της νέας σεζόν, οι ενότητες να έχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορούν να πραγματοποιήσουν τις συντηρήσεις καθημερινότητας ή οτιδήποτε άλλο. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γιατί βλέπουμε ότι προχωράει το τεχνικό πρόγραμμα είτε αυτό είναι η οδοποιία είτε είναι παρεμβάσεις μέσα στην ευρύτερη περιοχή της πόλεως αλλά και εκτός πόλεως».

»Άρα, λοιπόν, βρισκόμαστε σε μία διαδικασία που πρέπει να στηρίξουμε ό,τι χρειάζεται η περιοχή μας για να υποδεχθεί την τουριστική κίνηση η οποία ήδη έχει ξεκινήσει και μάλιστα με πολύ υψηλούς ρυθμούς. Αρκεί να πούμε ότι βλέπουμε ημερησίως πάρα πολλές πτήσεις τσάρτερ οι οποίες αυξάνονται κάθε μέρα περισσότερο. Είμαστε, λοιπόν, σε μία ετοιμότητα. Από εκεί και πέρα, ο Δήμος οφείλει σε όλη αυτή τη διαδικασία, μέσω της οικονομικής υπηρεσίας, να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες και μία από αυτές είναι και αυτή».

Μέτρα για τα ανείσπρακτα
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, το θέμα που κυριάρχησε το τελευταίο διάστημα όσο αφορά στην ταμιακή υπηρεσία, ήταν τα αναγκαστικά μέτρα τα οποία η ταμιακή υπηρεσία θέλησε να ενεργοποιήσει για την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων που αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια κάθε οικονομικής διαχείρισης. Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Ρόδου έχει γύρω στα 61 εκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτα, που μαζί με τις προσαυξήσεις όλο αυτό το διάστημα, φθάνουν στα 104 εκατομμύρια ευρώ.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ταρασλιάς τόνισε ότι, επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, έχουν δεχθεί παρατηρήσεις ως Δήμος και όχι μόνο αυτή η Δημοτική Αρχή, από τους ελέγχους του Υπουργείου Εσωτερικών, με τη μη τήρηση του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων. Επίσης, στις εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πάντα στα έγγραφά του που εγκρίνουν όλες τις απολογιστικές καταστάσεις του Δήμου, αναφέρεται ότι αποτελεί υποχρέωση του Δήμου να εισπράττει τις ανείσπρακτες οφειλές.

Έτσι, λοιπόν, μετά από αυτή την πίεση, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, γνωρίζοντας, μάλιστα, ότι και η ευθύνη, βάσει νόμου, δεν είναι πλέον στους αιρετούς αλλά η ταμιακή υπηρεσία είναι υπόλογη για την είσπραξη των ποσών, ο ταμίας και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, με τον φόβο οποιουδήποτε καταλογισμού πλέον σε επίπεδο υπαλληλικό, προχώρησαν σε μία πρώτη δέσμη αναγκαστικών μέτρων για 107 περιπτώσεις ΑΦΜ που είχαν κάνει ρυθμίσεις τις οποίες δεν τήρησαν.

Ακολουθούν τα μισθώματα
«Τις επόμενες ημέρες, μία καινούργια μερίδα αναγκαστικών μέτρων έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί η οποία θα έχει να κάνει πλέον με τα μισθώματα», προμηνύει ο Αντιδήμαρχος και εξηγεί ότι, ως γνωστόν, τα μισθώματα είναι με συγκεκριμένα συμβόλαια όλα αυτά τα χρόνια τα οποία θέτουν ξεκάθαρα, ρητά και κατηγορηματικά, όρους οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς δεν γίνονται σεβαστοί.

Και συνεχίζει: «Και το πιο άσχημο απ’ όλα είναι ότι έχουμε περιπτώσεις οι οποίες χρονίζουν, από επαγγελματίες οι οποίοι δεν υπήρξαν συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους και αυτό αποτελεί μία ηθική δέσμευση την οποία οφείλουμε να έχουμε όλοι μας απέναντι σε συμπολίτες μας οι οποίοι νοικιάζουν από ιδιώτες καταστήματα, οφείλουν να δίνουν πολύ υψηλά ποσά και δέχονται αυτή την πολύ σκληρή πραγματικότητα η οποία υπάρχει όσο αφορά την οικονομική κατάσταση.

«Στο πλαίσιο, λοιπόν, μίας ισονομίας, ισοπολιτείας, δικαιοσύνης, απέναντι στους χιλιάδες συμπολίτες μας, οφείλουμε, λοιπόν, να κάνουμε τουλάχιστον το καθήκον μας το οποίο είναι να ζητήσουμε το αυτονόητο: να ζητήσουμε πίσω τα μισθώματα τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, είναι και αρκετά χρόνια», τόνισε ακόμα.

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει πόσοι είναι οι οφειλέτες και σε τι ποσό ανέρχονται συνολικά οι οφειλές. Είπε, όμως, χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν μιλάμε για ένα ενοίκιο σε οφειλή-που και αυτό είναι υποχρέωση να καταβάλλεται μέσα σε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία, όπως είπε-αλλά για ενοίκια ετών «και αποτελεί για εμάς μία σκανδαλώδη πλέον συμπεριφορά, όχι μόνο από τον επαγγελματία αλλά και από τον Δήμο διότι, όπως σας εξήγησα, οφείλουμε να είμαστε απέναντι στους συμπολίτες μας τουλάχιστον δίκαιοι», επεσήμανε.

Και έστειλε το εξής μήνυμα ο κ. Ταρασλιάς: «Ο Δήμος πρέπει να λειτουργεί με μία μεγάλη σοβαρότητα. Δεν πρέπει ο καθένας να θεωρεί ότι είναι ο τελευταίος σε μία σειρά υποχρεώσεων. Ο καθένας έχει εμπεδώσει ότι οφείλει να είναι πολύ συνεπής απέναντι στην εφορία, απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα υπάρχει η εντύπωση και η αίσθηση ότι ο Δήμος είναι ξέφραγο αμπέλι»!

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν διάφορα τέλη, όπως για παράδειγμα το τέλος παρεπιδημούντων, το οποίο εισπράττεται από επιχειρήσεις και υπέχει ακριβώς την ίδια θέση όπως ο ΦΠΑ και πρέπει να αποδίδεται. Όπως εξήγησε, είναι ένα τέλος το οποίο το έχει υπολογίσει η Κεντρική Διοίκηση, το Υπουργείο Εσωτερικών, για να βοηθήσει τους Δήμους, το εισπράττουν και δεν το αποδίδουν. Και συμπλήρωσε:

«Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις οι οποίες είναι μία κατάφωρη και παράνομη πράξη, η οποία κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Πάντα, φυσικά, όλα αυτά, από την πλευρά μας οι αιρετοί με μία αίσθηση ξεκάθαρη ότι πρέπει να έχουμε ένα ανθρώπινο πρόσωπο αλλά δεν είμαστε και σε θέση να σταματήσουμε το νόμο. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε το νόμο και μάλιστα όταν ο νόμος αφορά καταλογισμούς ατόμων που είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι και δεν είμαστε εμείς.

Εμείς έχουμε μία πολύ πιο διαφορετική διαχείριση πλέον έναντι του νόμου και οφείλουμε να σεβαστούμε τις υπηρεσίες και να μην μπαίνουμε εμπόδιο στη δουλειά τους. Οι αιρετοί μπορούν να εκφράσουν το πολιτικό πνεύμα που πρέπει να κυριαρχεί στις προτεραιότητες. Υπάρχουν, όμως, μία σειρά από εργασίες οι οποίες είναι πλέον στην αρμοδιότητα των υπαλλήλων και οφείλουν να το κάνουν με γνώμονα την τάξη, τη δικαιοσύνη και όλα αυτά τα οποία θα βοηθήσουν να φέρουν τον Δήμο μας μπροστά».

Τι θα ακολουθήσει
Για τα πρώτα εκατό και πλέον ΑΦΜ, ως γνωστόν, έχουν κινηθεί ήδη οι διαδικασίες. Μετά από τα μισθώματα που θα είναι το επόμενο, η ταμιακή υπηρεσία τον ενημέρωσε ότι προτίθεται, λίγο αργότερα, να ξεκινήσει ένα καινούργιο αίτημα για να λάβει μέτρα, δηλαδή να το θέσει προς τις τράπεζες, που θα αφορά, γενικότερα, ΑΦΜ τα οποία έχουν αρκετά μεγάλα ποσά.

Για τα έργα
Ερωτηθείς ο κ. Ταρασλιάς, στη συνέχεια, σχετικά με τις επιπτώσεις που υπάρχουν στα έργα που έχει σε εξέλιξη ο Δήμος Ρόδου με τη εκτόξευση των τιμών στις πρώτες ύλες, όπως είπε, είναι γεγονός ότι, αμέσως-αμέσως, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου δημιουργεί πρόβλημα στην πίσσα. Η πίσσα είναι παράγωγο του πετρελαίου, άρα αντίστοιχα και η τιμή της πίσσας ανεβαίνει και δημιουργεί πρόβλημα.

Παρ’ όλα αυτά, η εκτίμησή του είναι ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει σταματήσει κάποια δραστηριότητα λόγω της αύξησης της τιμής των πρώτων υλών, προχωράει κανονικά ο προγραμματισμός και επειδή, ειδικά για το κομμάτι αυτό, είναι σε εξέλιξη αρκετά έργα οδοποιίας αλλά και τα υπόλοιπα έργα συνεχίζονται κανονικά βάσει προγραμματισμού.

Ρυθμίσεις
Τέλος, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε ισχύ μία ρύθμιση 24 δόσεων η οποία πάει καλά. Αυτό, όμως, που τους έχει προβληματίσει πάρα πολύ είναι ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας έχουν κάνει επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις οι οποίες, δυστυχώς, είναι για να μπορέσουν πληρώνοντας μέρος της ρύθμισης, να κάνουν άρση του ΑΦΜ τους, το οποίο το έχει δεσμεύσει ο Δήμος, και αυτός ήταν και ο λόγος που πραγματοποιήθηκε και αυτή η πρώτη σειρά μέτρων. Διότι ήταν περιπτώσεις που έγιναν για συγκεκριμένο λόγο και δεν υπήρξαν συνεπείς, όπως είπε, και συνέχισε: «Παρατηρούμε ανθρώπους οι οποίοι ρωτάνε για νέες ρυθμίσεις και, βλέποντας τις καρτέλες τους, έχουν κάνει το σύνολο των ρυθμίσεων οι οποίες υπήρξαν.

Πληρώνουν μόλις μία-δύο-τρεις δόσεις και στη συνέχεια σταματάνε. Άρα, αυτό μας έχει προβληματίσει. Και, επίσης, να πούμε ότι αυτό δείχνει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από ΑΦΜ γνωρίζουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις προς τον Δήμο, άρα δεν υπάρχει το κομμάτι που λέει ότι «δεν γνωρίζαμε ότι είχαμε κάποιες υποχρεώσεις και δεν μας ενημερώσατε».

Κλείνοντας, μάλιστα, ανέφερε ότι και η ενημέρωση είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα κάνοντας γνωστό ότι, τον περασμένο Νοέμβριο, σε σύνολο 800 συστημένων επιστολών, τις οποίες απέστειλε το Τμήμα Προσόδων προς ΑΦΜ τα οποία χρωστούσαν συγκεκριμένα τέλη, δεν παρελήφθησαν οι μισές, οι 400, διότι ενδεχομένως, όπως εκτιμά, βλέποντας ότι είναι από τον Δήμο έπρεπε μ’ αυτό τον τρόπο να αποδείξουν ότι δεν έλαβαν γνώση κάποιας υποχρέωσης ή οφειλής!

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς