Σε αρκετές χιλιάδες ανέρχονται τα ανεπιτήρητα ζώα στη Ρόδο

Σε αρκετές χιλιάδες ανέρχονται τα ανεπιτήρητα ζώα στη Ρόδο

Σε αρκετές χιλιάδες ανέρχονται τα ανεπιτήρητα ζώα στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 819 ΦΟΡΕΣ

Για τις δραστηριότητες της Διεύθυνσης Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ρόδου, κυρίως για την ανεξέλεγκτη βόσκηση αλλά και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που έχει να κάνει με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, μίλησε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η αρμόδια εντεταλμένη σύμβουλος, κα Κική Πάττα-Αποστολίδη, πλαισιώμενη από τα στελέχη της Διεύθυνσης και την Πρόεδρο του Συλλόγου Φιζωικής κα Γεωργία Δημέλη.

Συγκεκρμένα, εκτός από τις παραπάνω, παρόντες ήταν η κα Κατερίνα Τσακμακίδου, γεωπόνος, τμηματάρχης του Τμήματος Γεωργικών Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Πρωτογενούς Τομέα, ο κ. Ιωσήφ Μανιαδάκης, γεωπόνος, Διευθυντής της Διεύθυνσης καθώς και οι κ.κ. Ρουσάκης Σταμάτης και Σάββας Κούρος, διοικητικοί υπάλληλοι, αρμόδιοι για την περισυλλογή των ζώων.

Καταρχάς, η κα Πάττα ενημέρωσε ότι φιλοξένησαν πάλι την οργάνωση Flying Cats που μέλη της ήρθαν και έκαναν στειρώσεις σε χώρο που τους παραχώρησαν, φθάνοντας μάλιστα περίπου τις 800 στα αδέσποτα γατιά του νησιού, και τους ευχαρίστησε.

Ακόμη, σε συνάντηση που είχαν με τον Σύλλογο κτηνιάτρων της Ρόδου, έθεσαν το θέμα σχετικά με τις στειρώσεις καθώς, όπως είπε η εντεταλμένη, πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι στο νησί αφού είναι και μεγάλος ο αριθμός των ζώων.

Θέλουν, λοιπόν, να βρουν από κοινού πώς θα χειριστούν το θέμα αυτό και κατέληξαν ότι χρειαζόμαστε, τελικά, ένα δημοτικό κτηνιατρείο πολύ κοντά στην πόλη ώστε να μπορεί να γίνει η μεταφορά των ζώων.

Εκεί θα δημιουργηθεί ένα κτηνιατρείο για να γίνονται οι στειρώσεις. Μάλιστα, έχουν βρει ήδη τον χώρο και ευελπιστούν πολύ γρήγορα να περιέλθει στην υπηρεσία.

Επίσης, εγκρίθηκε το επιπλέον ποσό των 52 χιλιάδων ευρώ περίπου από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», το οποίο αφορά στις στειρώσεις τα οποία θα διαθέσουν μέσα από ένα πρόγραμμα και έχει να κάνει μόνο με τα αδέσποτα ζώα.

Ακόμη, μέσα στον Μάιο θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του νέου δημοτικού κυνοκομείου, έχει βρεθεί ο ανάδοχος, η ενίσχυση ως γνωστόν είναι μέσω του «Φιλόδημος ΙΙ» και επίσης βρίσκονται στο τελικό στάδιο για να προμηθευτεί η Διεύθυνση τα δύο αυτοκίνητα τύπου βαν, πλήρως εξοπλισμένα για να έχουν άμεση πρόσβαση στα ζώα του νησιού.

Στη συνέχεια, η ίδια ανέφερε ότι πριν από έναν μήνα, έπειτα από πρόσκληση του κ. Ηλία Τομάζου, από το Κέντρο ελληνικών σπουδών «Παιδεία» του παρροδιακού συλλόγου Αμερικής «Απόλλων», είχαν μία συζήτηση μαζί του, καθώς ο ίδιος μαζί με την κόρη του, κα Δικαία Τομάζου, ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα μέσα από τα Πανεπιστήμια του Ιλινόις και του Μισούρι καθώς και άλλα Πανεπιστήμια στην Αμερική, θέλουν να επισκεφθούν τη Ρόδο μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να ασχοληθούν με το κυνοκομείο προσφέροντας εργασίες, επίσης με τα αδέσποτα σκυλιά και γάτες που φιλοξενούνται στα καταφύγια αλλά και εκείνα που κυκλοφορούν ελεύθερα, τα οποία θα περισυλλέγονται αποκλειστικά και κατά περίπτωση από το εκπαιδευμένο προσωπικό του δημοτικού καταφυγίου Ρόδου ή από εθελοντές άλλων φιλοζωικών ομάδων του νησιού.

Το πρόγραμμα αυτό, θα μπορεί να περιλαμβάνει και ανεπιτήρητα ζώα, όπως είναι τα αιγοπρόβατα, οι χοίροι και τα ελάφια, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Πρωτογενούς Τομέα. Μάλιστα, θα έρθουν συνοδευόμενοι από φοιτητές κτηνιατρικών σχολών και τους περιμένουν με ανυπομονησία.

Για τα ανεπιτήρητα
Ένα θέμα που «πονοκεφαλιάζει» αρκετά τη Διεύθυνση είναι αυτό με τα ανεπιτήρητα ζώα, δηλαδή τα κατσίκια και τελευταία τους χοίρους και τους τράγους για τα οποία γίνονται αποδέκτες πολλών αιτημάτων από πολίτες καθώς έχουν κάνει, δυστυχώς, μεγάλη ζημιά στο νησί και τις νέες καλλιέργειες.

«Ο Πρωτογενής Τομέας είναι και με τους κτηνοτρόφους αλλά και με τους νέους γεωργούς», ξεκαθάρισε, στη συνέχεια, η κα Πάττα και ανέφερε ως παράδειγμα μία μεγάλη καταστροφή που σημειώθηκε στην περιοχή της Καμείρου.

Όπως εξήγησε, νέος γεωργός με 1.200 ελαιόδεντρα, εισήλθαν στο χώρο τον οποίο είχε και περιφραγμένο και του έκαναν ζημιά καταστρέφοντας τη νέα καλλιέργεια.

Στο σημείο αυτό, η εντεταλμένη υπογράμμισε πόσο αναγκαίο είναι να υπάρχουν οι καλλιέργειες αυτές «γιατί μην ξεχνάμε ότι η Ρόδος δεν είναι μόνο τουρισμός αλλά πρέπει να αναπτυχθεί και ο πρωτογενής τομέας (κτηνοτροφία, γεωργία και αλιεία)».

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλουν, λοιπόν, έχουν κάνει συναντήσεις με τους κτηνοτρόφους στους οποίους έχουν πει ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, να φυλάνε τα ζώα τους, να είναι προσεκτικοί στις μονάδες τους κτλ.

Όπως είπε, τα ζώα τους φεύγουν επειδή οι τροφές δεν επαρκούν και έχουν σοβαρό πρόβλημα για να μπορέσουν να τα ζήσουν.

Από την πλευρά τους, τους εφιστούν την προσοχή ότι τα ζώα κάνουν ζημιές και ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί διότι έχουν φθάσει πλέον στο σημείο να μαζεύουν και γουρούνια ανεπιτήρητα... στην πλατεία της Λάρδου, στην Πυλώνα, όπου οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες!

Τα ζώα που περισυλλέγουν με μεγάλη δυσκολία αφού το Τμήμα στελεχώνεται μόνο από δύο άτομα που έχουν να επιτηρήσουν όλο το νησί, από τον Άγιο Ισίδωρο μέχρι την Κάμειρο και από τη Λάρδο και τη Νότια Ρόδο μέχρι και μέσα στην πόλη! Μάλιστα, τελευταία είχαμε ανεπιτήρητα κοντά στην ΚΑΪΡ και, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, είναι επικίνδυνο διότι μπορεί να προκαλέσουν και ατυχήματα.

Εκτός από το προσωπικό, έκαναν μία ανάθεση σε ιδιώτη που συνδράμει το έργο της περισυλλογής των ανεπιτήρητων, χρησιμοποιούν και το τρέιλερ όπου βάζουν τροφή. Τα ζώα αυτά, τα οποία είναι πολλά, τα πηγαίνουν στα σφαγεία όπου, αφού τους διενεργήσουν τις κατάλληλες εξετάσεις αίματος, μετά σφάζονται και διατίθενται στις δομές του Δήμου (σ.σ. στο Συσσίτιο, την Πρόνοια, τα τρόφιμα που θα μοιραστούν στους ευάλωτους συμπολίτες μας, στον Άγιο Ανδρέα, τα Κολύμπια και σε διάφορους φιλανθρωπικούς συλλόγους).

Ο κ. Μανιαδάκης, στη συνέχεια ενημέρωσε ότι, μέχρι σήμερα, η Υπηρεσία έχει κάνει 85 σταθερές παγίδες στο νησί και μία αυτοκινούμενη. Επίσης, στο νησί έχουμε 35 χιλιάδες ζώα με σκουλαρίκι και 35.000 χωρίς, έχουν κάνει 2.000 συλλήψεις από το 2019 μέχρι σήμερα και έχουν δώσει τρεις τόνους και 300 κιλά κρέας τα τελευταία χρόνια ενώ αν το πάμε σε βάθος πενταετίας, είναι οκτώ τόνοι και 400 κιλά κρέας.

Είπε και εκείνος ότι οι βοσκοί δεν μπορούν να τα ταΐσουν και τ’ αφήνουν ανεξέλεγκτα. Μάλιστα, όπως εξήγησε, αυτό είναι φαινόμενο που συναντάμε κυρίως στα νησιά και ειδικά στη Ρόδο.

Συγκεκριμένα, εδώ μπορεί να έχουμε μονάδα που να έχει και 2.000 ζώα ανεπιτήρητα ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα θα δούμε το κοπάδι με τον κτηνοτρόφο και μάλιστα μικρότερο, γύρω στα 150 ζώα, με τα οποία καλύπτει όλες τις ανάγκες για εκμετάλλευση.

Το φαινόμενο που παρουσιάζεται εδώ συμβαίνει λόγω των επιδοτήσεων και δεν μπορούν να ταΐσουν τα ζώα. Αυτό που ζητούν, λοιπόν, είναι να μειωθούν οι μονάδες και να ελέγχονται.

Όπως είπε η κα Τσακμακίδου, μέσα στο 2021 είχαμε διπλασιασμό των καταγγελιών και διπλασιασμό των συλλήψεων, με όσα μέσα διαθέτουν και του παραγόμενου κρέατος που έδωσαν στα ιδρύματα. Είπε, ακόμη, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν ήταν τόσο εύκολο να ταϊστούν αυτά τα ζώα αλλά πλέον έχει φθάσει σε σημείο τόσο δραματικό και παρά το γεγονός ότι ο Δήμος είναι πολύ καλά οργανωμένος σ’ αυτό το κομμάτι σε σχέση με τους υπόλοιπους ανά τη χώρα.

Ανέφερε, ακόμη, ότι υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λέει πώς γίνεται η όλη διαδικασία ενώ έχει οριστεί μία τριμελής επιτροπή με απόφαση Δημάρχου.

Το πρόστιμα ανέρχεται στα 50 ευρώ ανά ζώο και αν βρεθεί ο ιδιοκτήτης, μπορεί να πάρει τα ζώα του πίσω, πάντα όμως του βεβαιώνεται το πρόστιμο. Μίλησε, ακόμη, και για την εμφάνιση των χοίρων τελευταία.

Το καλοκαίρι έχουν και καταγγελίες για ατυχήματα. Εκείνο που ζητούν είναι υπομονή και συνεργασία και από τον κόσμο και τους κτηνοτρόφους. Επιχειρήσεις κάνουν μαζί με τη Διεύθυνση Δασών και την ΕΛ.ΑΣ. ενώ έχουν επισκεφθεί και την κα Εισαγγελέα.

Από την πλευρά τους, οι υπάλληλοι μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τόνισαν ότι πριν βεβαιώσουν τα πρόστιμα κάνουν συστάσεις στους κτηνοτρόφους.

Τέλος, η κα Δημέλη, μίλησε για τους βοσκούς από την πλευρά των φιλόζωων και τον συσχετισμό με τα ζώα συντροφιάς. Όπως είπε, λοιπόν, δυστυχώς έχουμε φθάσει στο σημείο οι βοσκοί να είναι «κράτος εν κράτει» καθώς όλο τον περίγυρό τους τον θεωρούν κατά κάποιον τρόπο ιδιοκτησίας τους, χωρίς να είναι δικό τους. Όπως είπε, οι μισοί εξ αυτών βρίσκονται στα δικαστήρια μαζί τους καθώς δεν θέλουν τα ζώα συντροφιάς τριγύρω.

Είπε, λοιπόν, ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να περιοριστούν στους χώρους τους, να βάλουν τις σφραγίδες που πρέπει στα ενώτια κτλ.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών