Μητροπολίτης Ρόδου: «Είναι ντροπή να εξαρτώμεθα από βοηθήματα και ελεημοσύνες»

Μητροπολίτης Ρόδου: «Είναι ντροπή να εξαρτώμεθα από βοηθήματα και ελεημοσύνες»

Μητροπολίτης Ρόδου: «Είναι ντροπή να εξαρτώμεθα από βοηθήματα και ελεημοσύνες»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1937 ΦΟΡΕΣ

Οι ανάγκες του κόσμου είναι τεράστιες, τονίζει ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος

Είναι ντροπή τον 21ο αιώνα να εξαρτώμεθα από βοηθήματα και προνοιακές ελεημοσύνες, δήλωσε χθες, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, αναφερόμενος στις μεγάλες ανάγκες που έχουν πλέον πολλοί συμπολίτες μας, των οποίων αποδέκτης γίνεται και η Μητρόπολη.

Καταρχάς, ο Σεβασμιώτατος ρωτήθηκε πώς είναι η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα για τους πιστούς στη Ρόδο. Όπως είπε, λοιπόν, φέτος, μετά από δύο χρόνια δυσκολιών εξαιτίας της πανδημίας έχουμε την ευλογία του Θεού να γιορτάσουμε το Πάσχα με καλύτερες συνθήκες καθώς τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί-παραμένει βέβαια η χρήση της μάσκας εντός των Ιερών Ναών-και ο κόσμος θα μπορεί να συμμετάσχει στις ακολουθίες και να ζήσει όλο αυτό που του προσφέρεται αυτές τις Άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Στο σημείο αυτό, δεν παρέλειψε να πει ο Σεβασμιώτατος: «Βέβαια, παρατηρούμε στους ανθρώπους μας μία δυσκολία, κυρίως σ’ αυτούς που είναι σε μία μεγαλύτερη ηλικία, να συμμετάσχουν. Υπάρχει αυτός ο φόβος αλλά πιστεύω ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά και θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα όπως ξέραμε τα περασμένα χρόνια, προτού μας αγγίξει η πανδημία. Ο κόσμος συμμετέχει, αυτό παρατηρούμε τις ημέρες που έχουν προηγηθεί...

Είναι αισιόδοξο, ο κόσμος το έχει ανάγκη και ελπίζουμε ότι τα πράγματα όπως εξελιχθούν θα δικαιώσουν και την αγάπη του κόσμου προς την Εκκλησία, την ανάγκη του για συμμετοχή στη Θεία Λατρεία. Ξέρουμε όλοι ότι το Πάσχα και όλες αυτές οι ημέρες, μας αγγίζουν όλους».
Έτσι, λοιπόν, καλούν τον κόσμο να τηρήσει το μέτρο, τη χρήση της μάσκας, και να προσπαθήσουμε όλοι να ζήσουμε ουσιαστικά αυτά τα γεγονότα των Άγιων Ημερών που μας έρχονται: το Πάθος, τη Σταύρωση, την ταφή και την Ανάσταση του Κυρίου.

Η δυσκολία του κόσμου και η Μητρόπολη
Ερωτηθείς σχετικά, στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος, είπε ότι οι ανάγκες του κόσμου είναι δεδομένο ότι έχουν αυξηθεί και αυτό παρατηρείται όσο αφορά στους λογαριασμούς του ρεύματος. Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ανάγκες του κόσμου και αυτοί που έρχονται και ζητούν βοήθεια, ανέφερε. Από την άλλη μεριά, αρκετοί συμπολίτες μας, χρειάζονται ενίσχυση όσο αφορά στα τρόφιμα, τα φάρμακα, σε υπηρεσίες υγείας…

Έτσι, μαζί με τους άλλους φορείς και συλλόγους που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό τον τομέα, τον προνοιακό, η Μητρόπολη προσπαθεί να προσφέρει ό,τι μπορεί.
Στο σημείο αυτό, ο Σεβασμιώτατος θέλησε να επισημάνει ότι οι δυνατότητές τους δεν είναι απεριόριστες και αυτές οι ανάγκες πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι στο πλαίσιο «κάνω ελεημοσύνη» αλλά στο πλαίσιο «τελικά πως αντιμετωπίζω τις όλες προνοιακές ανάγκες οι οποίες υπάρχουν στον πληθυσμό». Και είπε, στη συνέχεια:

«Θα πρέπει να πούμε ότι σήμερα που ζούμε στον 21ο αιώνα, είναι ντροπή τελικά να εξαρτώμεθα από τέτοιες καταστάσεις, ν’ ακολουθούμε τέτοιες μεθόδους και ν’ αφήνουμε τόσο κόσμο να έχει ανάγκη. Και εδώ θέλω να πω ότι και η Κρατική πολιτική πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα με περισσότερη προσοχή, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί ούτε η Μητρόπολη ούτε οι άλλοι φορείς και σύλλογοι μπορούμε να ανταποκριθούμε και να εξισορροπήσουμε τις ταλαντώσεις αυτές στην κοινωνία μας, των αναγκών που έρχονται και που θα είναι μεγαλύτερες.

Βλέπουμε ότι κάθε μέρα και αυξάνονται. Δεν λύνουμε το πρόβλημα με την προσφορά κάποιων τροφίμων, δεν λύνουμε το πρόβλημα με την προσφορά κάποιων βοηθημάτων. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας. Έτσι πορευόμεθα τώρα αλλά και ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι, όσο μπορεί, ας βοηθήσει τον συνάνθρωπό του».

Παρασκευή του Αγίου Μύρου
Μία σημαντική εμπειρία περιέγραψε στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος για την παρασκευή του Αγίου Μύρου. Όπως είπε, παρασκευάζεται ανά δεκαετία και φέτος είναι η τέταρτη φορά που ο Πατριάρχης μας παρασκευάζει το Άγιο Μύρο. Στα χρόνια κορωνοϊού, συμμετείχε στην τελετή καθαγιασμού του Αγίου Μύρου όλη η Ιεραρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δηλαδή πήγαιναν όλοι οι Αρχιερείς καθώς και εκπρόσωποι όλων των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών που παίρνουν το Άγιο Μύρο από το Πατριαρχείο, που δεν παρασκευάζουν δηλαδή μόνες τους, όπως είναι τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Αλεξανδρείας, η Εκκλησία της Ελλάδος, το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας, η Εκκλησία της Αλβανίας και κάποιες άλλες.

Φέτος, λοιπόν, λόγω της πανδημίας, αποφασίστηκε να συμμετάσχουν μόνο οι δώδεκα Συνοδικοί Αρχιερείς στην τελετή καθαγιασμού του Αγίου Μύρου.
Όπως εξήγησε ο Σεβασμιώτατος, το Άγιο Μύρο παρασκευάζεται για να τελείται δια αυτού το μυστήριο του Αγίου Χρίσματος κατά τη Βάπτιση και το χρησιμοποιούμε επίσης στα εγκαίνια Ναών, για τον καθαγιασμό Ιερών σκευών και για κάποιες άλλες χρήσεις. Πρόκειται για μία σημαντική τελετή, είναι κάτι ενδιαφέρον και για τον Πατριάρχη μας φέτος αποτελεί κάτι πολύ ιδιαίτερο γιατί είναι ο πρώτος Πατριάρχης που αξιώνεται να καθαγιάσει για τέταρτη φορά το Άγιο Μύρο καθώς δεν έχει προηγηθεί παρόμοιο γεγονός.

Για τη Μητρόπολη
Όσον αφορά τις εργασίες στον Ιερό Ναό Μητροπόλεως, σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, οι οικοδομικές στο εσωτερικό του (σ.σ. στερέωση, σοβάδες, δάπεδα, ηλεκτρολογική υποδομή, τα μηχανολογικά), έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν αρκετές όσο αφορά στη διακόσμηση, δηλαδή τον εξοπλισμό, τον καθαρισμό του τέμπλου και τον φωτισμό που πρέπει να είναι κατάλληλος κτλ. και όταν ολοκληρωθούν αυτά προχωρούν τις μελέτες για να γίνουν και οι εξωτερικές όψεις ώστε ο Ναός να αποκατασταθεί και εξωτερικά.

Σημειώνεται ότι, όλες οι εργασίες έγιναν με την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, την οποία κι ευχαρίστησε καθώς, όπως είπε, με ζήλο εργάστηκαν στον τομέα της ανακαίνισης του Ιερού Ναού.
Μάλιστα, ανέφερε ότι ξεκίνησαν τυχαία για να φτιάξουν τα σκαλοπάτια, ανακάλυψαν το παλαιό δάπεδο, μετά ανακαλύφθηκε ο ένας τάφος, μετά άρχισαν οι ανασκαφές στο δάπεδο, ανακάλυψαν τα θεμέλια του παλαιά Ναού, φεύγοντας οι σοβάδες ανακάλυψαν τις διάφορες φάσεις κατασκευής του Ναού ο οποίος ουσιαστικά ξεκινάει ως πρώτος Ναός από την περίοδο των Ιπποτών και οι τελευταίες προσθήκες φθάνουν μέχρι το τέλος του τελευταίου αιώνα επί της Πατριαρχίας Γερμανού.

«Ανακαλύπτουμε την ιστορία μας» είναι το όνομα που δίνει ο Σεβασμιώτατος στις εργασίες που έγιναν στο Ναό καθώς βρέθηκαν προ εκπλήξεως με τα ευρήματα που συνάντησαν και ευελπιστούν να προχωρήσουν ώστε «ο Ναός της Μητροπόλεως ο οποίος αποτέλεσε το Κέντρο το θρησκευτικό και το εθνικό από την εποχή που ήρθαν οι Οθωμανοί στη Ρόδο μέχρι τις ημέρες μας, θα αποκτήσει πάλι την παλιά του αίγλη και θα παραδοθεί στην κοινωνία μας αντάξιος της ιστορίας του.

Τέλος, ευχαρίστησε και τον Περιφερειάρχη επειδή η Περιφέρεια χρηματοδότησε τις οικοδομικές εργασίες με το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ αλλά και επιχειρηματίες όπως ο κ. Μήτσης, ο κ. Χατζηκωνσταντίνου Κωσταντινίδης, ο κ. Χατζηλαζάρου οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν συμβάλει στο να προχωρήσουν αρκετές εργασίες και ελπίζουν ότι θα βρεθούν και άλλοι ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν αυτό το έργο.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς