Φ. Ζαννετίδης: Οι καταναλωτές πρέπει να προτιμούν τα ντόπια αμνοερίφια

Φ. Ζαννετίδης: Οι καταναλωτές πρέπει να προτιμούν τα ντόπια αμνοερίφια

Φ. Ζαννετίδης: Οι καταναλωτές πρέπει να προτιμούν τα ντόπια αμνοερίφια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 206 ΦΟΡΕΣ

Η πρωτοφανής ακρίβεια αλλά και η ποιότητά τους έχει εκτοξεύσει τις εξαγωγές αμνοεριφίων από τα νησιά της περιφέρειάς μας σε όλη τη χώρα, με τον εντεταλμένο Πρωτογενούς Τομέα, Πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, να καλεί τους συμπατριώτες μας να προτιμούν τα ντόπια προϊόντα και για να στηριχθούν οι παραγωγοί μας αυτές τις ημέρες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, καταρχάς ενημέρωσε ο κ. Ζαννετίδης:
«Όπως κάθε χρόνο, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι διακτινισμένες σε όλα τα νησιά προκειμένου να διαφυλάξουν τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με το νόμο. Παρά την τραγική υποστελέχωση που έχουμε, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, έχει παρουσία σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας, με όλα τα μέσα, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες των ημερών».

Όπως είπε, έχουν καλύψει όλα τα νησιά και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα καθώς διαπιστώνουν μία αύξηση στις σφαγές των αμνοεριφίων στα σφαγεία της περιφέρειάς μας ενώ αποτυπώνεται και μία αύξηση στις εξαγωγές σε άλλα μέρη της χώρας.
Ολοκληρωμένα στοιχεία η Διεύθυνση αναμένεται να έχει μετά τη Μεγαλοβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαννετίδη, τα σφαγεία λειτουργούν κανονικά σε όλα τα νησιά και άψογα χωρίς προβλήματα, οι κτηνίατροι είναι εκεί, ελέγχουν και κινείται και η οικονομία αυτές τις ημέρες στα νησιά μας. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να κάνει μία προτροπή στους πολίτες, να προτιμούν τα τοπικά προϊόντα, να στηρίξουν τους παραγωγούς μας αυτές τις ημέρες που είναι ιδιαίτερα δύσκολες και γι’ αυτούς αφού το κόστος παραγωγής είναι πάρα πολύ ανεβασμένο.

Την αύξηση στις σφαγές την αποδίδουν στις ανάγκες των ημερών, επειδή υπάρχει μία δυσκολία εισαγωγής αμνοεριφίων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και, έτσι, λόγω και του αυξημένου κόστους, προτιμώνται τα αμνοερίφια της χώρας μας και ιδιαίτερα των νησιών μας και έτσι η ζήτηση είναι πάρα πολύ ανεβασμένη.

Στην Αθήνα
Στη συνέχεια, ενημέρωσε σχετικά με επίσκεψη που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕ, σχετικά με το νέο τρόπο υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης που θα υποβάλουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για το 2022 και έχει ξεκινήσει από τις 14 Απριλίου.

Όπως εξήγησε, μέσω της πλατφόρμας gov.gr, έχει ξεκινήσει μία διαδικασία ψηφιοποίησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στις ευρωπαϊκές επιταγές της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε ό,τι αφορά στις ψηφιακές υπηρεσίες καθώς επίσης και με τις επιταγές της εθνικής νομοθεσίας που απαιτούν ηλεκτρονικές πλέον αιτήσεις.

Ακόμη, έχουν ξεκινήσει και εκδίδονται προσκλήσεις προκειμένου να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και είναι οι παρακάτω:
-Εκσυγχρονισμός του πρωτογενή τομέα με προϋπολογισμό 98 εκατ. 111 χιλιάδες ευρώ. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν από τις 23 Μαΐου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου όπου υπάρχουν αναλυτικά οι προσκλήσεις, προκειμένου να ενημερωθούν και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Η πρόσκληση απευθύνεται σε αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, σε συνεταιρισμούς και συλλογικά όργανα αγροτών και Κτηνοτρόφων καθώς επίσης και σε Νομικά Πρόσωπα.

-Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, προϋπολογισμού 181 εκατ. 521 χιλιάδες ευρώ και αυτές οι αιτήσεις ξεκινούν στις 16 Μαΐου και καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Σεπτεμβρίου του 2022.
-Ακόμα μία πρόσκληση είναι για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Ο προϋπολογισμός του μέτρου είναι 166.720 χιλιάδες ευρώ. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από 28 Ιουλίου του 2022 και ολοκληρώνονται επίσης στις 30 Σεπτεμβρίου του 2022.

-Ακόμη, βγήκε πρόσκληση για τη γενετική βελτίωση ζώων, προϋπολογισμού 14 εκατ. 702 χιλιάδες ευρώ, με τις αιτήσεις να κατατίθενται από 6 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου του 2022.
-Πράσινος αγροτουρισμός με 49 εκατ. ευρώ, ξεκινάει από τις 30 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Όπως είπε ο εντεταλμένος, είναι οι πρώτες προσκλήσεις που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας, σε συνεργασία με τις περιφέρειες. Όλη η διαδικασία του μέτρου θα γίνει από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εισέρχονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες.

Συνεργασία είχαν με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να διευθετηθούν τα προβλήματα που υπήρχαν με τις πληρωμές των επενδυτών σε όσους είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα LEADER από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «2014-2020». Όπως είπε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, είχαμε καλά αποτελέσματα και οι πληρωμές θα ξεκινήσουν τις πρώτες ημέρες Μαΐου, με τον ίδιο να θεωρεί ότι θα έχουν διευθετηθεί όλα εκείνα τα θέματα και το πρόβλημα που προέκυψε με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, που ζήτησε κάποιες προσαρμογές στις πληρωμές. «Νομίζω ότι ανταποκρίθηκε άμεσα ο ΟΠΕΚΕΠΕ και έτσι το επόμενο διάστημα κανονικά θα συνεχίσουν οι πληρωμές των 62 επενδυτικών προγραμμάτων που υποβλήθηκαν στην Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου και επίσης άλλων τόσων περίπου στην Αναπτυξιακή των Κυκλάδων.

Ο κ. Ζαννετίδης αναφέρθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, την περασμένη Δευτέρα, όπου, μεταξύ των άλλων θεμάτων, εστίασε, καταρχάς, στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης καθώς επίσης και των υπηρεσιών υγείας στα νησιά μας, θέματα που κυριαρχούν στην τοπική κοινή γνώμη.

Όπως είπε, το π.σ. έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις και για τα δύο θέματα και θα αποσταλούν οι σχετικές αποφάσεις του στην κυβέρνηση προκειμένου να διευθετηθούν.
Σε ό,τι αφορά την αυθαίρετη δόμηση, το π.σ. αποφάσισε να γίνει κωδικοποίηση της νομοθεσίας έτσι ώστε να υπάρχει μία και μόνο συγκεκριμένη υπηρεσία που θα ασχολείται μ’ αυτό το θέμα, ένα Σώμα που θα έχει στην ευθύνη του τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων αλλά και τις υπηρεσίες επιβολής των προστίμων. Αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να είναι μόνο από τον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης. Αυτή είναι η πρόταση στην οποία κατέληξε το π.σ.

Επίσης, στις δομές υγείας των νησιών μας, αποφάσισε και εξέδωσε ψήφισμα που ζητά άμεσα την ενίσχυσή τους σε όλη την περιφέρεια, με όλο το προσωπικό που απαιτείται και ζητούν να αποσχιστούμε από τη 2η ΥΠΕ και να είναι μόνο μία Υγειονομική Περιφέρεια για τα νησιά. Ακόμη, το θέμα που συζητείται εδώ και αρκετό καιρό και θεωρούν ότι πλέον έχει ωριμάσει, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να περιέλθει στις περιφέρειες.

Διαβάστε ακόμη

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»