Κατάνυξη και μυσταγωγία στον στολισμό του Επιταφίου στις εκκλησίες της Ρόδου

Κατάνυξη και μυσταγωγία στον στολισμό του Επιταφίου στις εκκλησίες της Ρόδου

Κατάνυξη και μυσταγωγία στον στολισμό του Επιταφίου στις εκκλησίες της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4951 ΦΟΡΕΣ

Ρεπορτάζ:
Κυριακή Πετρίδου

kiriaki@rodiaki.gr
Eλευθερία Πελλού
pelloue@rodiaki.gr
Λίζα Γ. Τσοπανάκη
lizatsopanaki@rodiaki.gr
Δήμητρα Στάγκα
dimitrastagka@rodiaki.gr

Τη μυσταγωγία της Μεγάλης Πέμπτης έζησε και φέτος η Ρόδος, από την πόλη μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριό.

Οι Εκκλησίες μας, έσφυζαν από ζωή, με πιστούς όλων των ηλικιών να τις επισκέπτονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για να ζήσουν την ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και να προετοιμαστούν για την κορύφωση του Θείου δράματος. Και φέτος, πιστοί, κυρίες ως επί το πλείστον, ξημέρωσαν τον Εσταυρωμένο μέχρι το πρωί, λίγο πριν ξεκινήσει η Θεία Λειτουργία.

Ξεχωριστή στιγμή στις Εκκλησίες μας ήταν κυρίες που έψαλαν το μοιρολόι της Παναγίας, με την όλη ατμόσφαιρα να καθηλώνει, ακόμη και τους περαστικούς. Σ’ αυτό συνετέλεσε και η πειραματική χορωδία του Δήμου Ρόδου που από τις 11:00 το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης γυρνούσε στις Εκκλησίες και έψαλλε τα Εγκώμια.

Οι Επιτάφιοί μας και φέτος είναι πανέμορφοι, άλλοι λιτοί, άλλοι ανοιξιάτικοι ενώ δεν λείπουν και εκείνοι με τα περίτεχνα στολίσματα ή τα ξεχωριστά άνθη. Το έθιμο του στολισμού του Επιταφίου, κορυφαία στιγμή της συμμετοχής των πιστών στην Εβδομάδα των Παθών, τηρήθηκε και φέτος παρά τις δυσκολίες της εποχής, δίνοντας διέξοδο στα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση και όχι μόνο.

Μπορεί να βλέπουμε τον στολισμό να ανατίθεται όλο και περισσότερο σε ανθοπωλεία ενώ παλαιότερα το αναλάμβαναν οι ενορίτισσες ή τα λουλούδια να μην είναι από τους κήπους των σπιτιών, όμως οι πιστοί εξακολουθούν να είναι παρόντες και να συμμετέχουν.

Οι Επιτάφιοι της Ρόδου:
Ι.Ν. Μητροπόλεως Ρόδου
Ο Μητροπολιτικός Ναός της Ρόδου αποτελεί το πέρασμα όλων όσων γυρνούν στις Εκκλησίες της πόλης το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, με τον Επιτάφιο να διατηρεί τον παραδοσιακό στολισμό του.
Ο στολισμός: Τον Επιτάφιο στόλισε το ανθοπωλείο «Λενακάκης» και ο στολισμός του είναι δωρεά των πιστών.
Τα άνθη: Χρησιμοποιήθηκαν ορχιδέες μωβ, τριαντάφυλλα ροζ, άσπρα χρυσάνθεμα, πρασινάδες και γυψόφυλλο.

Ι.Ν. Ταξιαρχών (νεκροταφείο Ρόδου)
Κάθε χρόνο, ο Επιτάφιος του Ι.Ν. Ταξιαρχών ξεχωρίζει για τον εντυπωσιακό και περίτεχνο στολισμό του που απαιτεί πολύμηνη προετοιμασία και πολύ μεράκι. Φέτος, θυμίζει πραγματικά έργο τέχνης με τις συνθέσεις και τις κατασκευές που τοποθετήθηκαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον ετοιμάζουν από τη Δευτέρα.
Ο στολισμός: Τον Επιτάφιο στόλισαν οι κυρίες Ρένα Σπανού, Άννα Σπανού, Πόπη Μάλτα, Κωνσταντίνα Μάλτα, Χριστίνα Πάχου, Αφροδίτη Χαροκόπου, οι κύριοι Γιάννης Πάχος και Κωνσταντίνος Τρούμπας, οι κυρίες Γαρυφαλλιά και Αγγελική Μαντικού, ο κ. Βασίλης Μαντικός, η κα Ελευθερία Μαρκοπούλου, Ευδοκία Χατζηνικήτα και η κα Μαρία Νουαράκη-Πάχου, η οποία φέτος κλείνει τριάντα χρόνια που επιμελείται τον στολισμό του Επιταφίου.
Τα άνθη: Τα άνθη είναι δωρεά δύο οικογενειών, του κ. Κωνσταντίνου Σπανού του Ευστρατίου και του κ. Ιωάννη Πάχου. Για τον περίτεχνο στολισμό του χρησιμοποιήθηκε βουβάρδια (σαν λεμονανθός) στη βάση των φαναριών, τριαντάφυλλα ροζ και λευκά, μυριόκλαδο, πιπερόφυλλα, γυψόφυλλο και ασπιτίστρα ροζ.
Τα πόδια του Επιταφίου είναι ντυμένα με βυσσινιά βελούδα με πέρλα για να το μαζέψουν και μία σειρά τριαντάφυλλα ροζ με άσπρα. Οι γωνίες είναι φτιαγμένες, για πρώτη φορά φέτος, σε σχήμα καρδιάς για να δεθούν. Τον πλαισιώνουν κορνίζες με βελούδο και λευκό μαργαριτάρι και στη μέση έχουν ένα πρόσωπο αγγέλου, ξύλινο, στολισμένο με μικρολούλουδα. Πάνω από αυτά έχουν φτιαχτεί κορνίζες, πάλι με μαργαριτάρια ενώ ο σταυρός είναι κορώνα με τριαντάφυλλα μέσα και πλαισιώνεται από στεφάνια από πέρλα όπου στη μέση έχουν τοποθετηθεί τριαντάφυλλα. Τα φανάρια έχουν στολιστεί με βουβάρδια, λευκό τριαντάφυλλο με άσπρο, πάλι στεφανάκι με πέρλα και μπροστά ένα μεγάλο τριαντάφυλλο, πάλι με πέρλα. Τα βελούδα ξεκινούν από τον άγγελο και το τριαντάφυλλο για να πιαστούν αυτές οι περίτεχνες κατασκευές.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι επίσης δύο κατασκευές που κοσμούν το μπροστινό και πίσω μέρος του κουβουκλίου, που τις έφτιαχναν ενάμιση πριν την καθεμία! Συγκεκριμένα, έχουν δημιουργήσει δύο τριαντάφυλλα φτιαγμένα από πέρλα και κρύσταλλο.
Πάνω από βελούδο έριξαν γιρλάντες με μαργαριτάρι. Η κορώνα, επίσης φτιαγμένη με πέρλα, ήρθε από το εξωτερικό.

Αγία Αναστασία
Από τις πλέον δημοφιλείς Εκκλησίες στα «μαράσια», η Αγία Αναστασία συγκεντρώνει αρκετό κόσμο, ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή. Ο Επιτάφιός της ακολουθεί εδώ και χρόνια το ίδιο μοτίβο, απλός και ανοιξιάτικος αλλά πανέμορφος.
Ο στολισμός: Τον στολισμό του Επιταφίου επιμελήθηκε το ανθοπωλείο «Λενακάκης» που έφερε τα λουλούδια και τις συνθέσεις.
Στη συνέχεια, συνέδεσαν τα λουλούδια και έστησαν τις συνθέσεις οι κυρίες: Ανθούλα Βελιάδη, Μαρία Αντωνοπούλου, Ελένη Αγγέλη, Μένια Κοκκίνη, Δέσποινα και Ιωάννα.
Άνθη: Χρησιμοποιήθηκαν τριαντάφυλλα, χρυσάνθεμα, γυψόφυλλο. Ο τρούλος είναι «ντυμένος» με λευκό χρυσάνθεμο και γυψόφυλλο.

Φανερωμένη (Καρακόνερο)
Αρκετό κόσμο συγκεντρώνει κάθε χρόνο ο Ι.Ν. της Φανερωμένης στο Καρακόνερο και μάλιστα η Εκκλησία είναι γεμάτη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. «Ζεστή» ατμόσφαιρα, με τους ενορίτες να κερνούν παραδοσιακά γλυκά και αφεψήματα όσους την επισκέπτονται τη Μεγάλη Πέμπτη, «πηγαδάκια» και προσευχές στον αύλειο χώρο, δημιουργούν μία κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Ο στολισμός: Ο στολισμός του Επιταφίου είναι προσφορά των πιστών και ανατέθηκε στο ανθοπωλείο «Λενακάκης».
Τα άνθη: Παραδοσιακός και φέτος ο Επιτάφιος της Φανερωμένης, με το κρινάκι και τη βυσσινιά ορχιδέα να κυριαρχούν και να πλαισιώνονται από κόκκινο και άσπρο τριαντάφυλλο. Τον στολισμό ολοκληρώνουν χρυσάνθεμα και πρασινάδα. Στα πόδια του έχουν τοποθετηθεί λευκές κορδέλες, «δεμένες» με λευκά τριαντάφυλλα και ανθάκι.

Άγιος Νικόλαος
Ανοιξιάτικος και παραδοσιακός και ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου, με αρκετό κόσμο να επισκέπτεται, όπως κάθε χρόνο, την Εκκλησία το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης.
Ο στολισμός: Ο στολισμός του Επιταφίου ανατέθηκε στο ανθοπωλείο «Αράλια» στην Ιαλυσό και είναι δωρεά των ενοριτών.
Τα άνθη: Χρησιμοποιήθηκαν χρυσάνθεμα και σιμπίντιουμ μωβ, επίσης μωβ και ροζ τριαντάφυλλο, πρασινάδα, αγκαθάκι. Στα πλάγια του κουβουκλίου έχουν τοποθετηθεί τέσσερις συνθέσεις ενώ με διάφορες συνθέσεις έχει φτιαχτεί και το στεφάνι.

Άγιος Νεκτάριος (παλιά ΔΕΗ)
Κατανυκτική είναι η ατμόσφαιρα, κάθε χρόνο στην Εκκλησία αυτή της πόλης μας. Υπέροχος ο στολισμός με τα πανέμορφα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν. Κορυφαία στιγμή όταν, αργά το βράδυ, ενορίτισσες έψαλλαν το μοιρολόι της Παναγίας.
Ο στολισμός: Τον Επιτάφιο στόλισε το ανθοπωλείο «Ζέρμπερα» με την επιμέλεια της κας Φωτεινής Χατζημανέττα και του κ. Χρήστου Χατζημανέττα. Ο στολισμός του είναι δωρεά των ενοριτών.
Τα άνθη: Ο Επιτάφιος είναι «ντυμένος» στα χρώματα του λευκού, του μωβ και του λιλά και τα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν είναι ορχιδέα Σιγκαπούρης, σιμπίντιουμ ορχιδέα, μωβ λοσίανθος, λευκά και μωβ χρυσάνθεμα εισαγωγής, τριαντάφυλλα λευκά και λιλά, βιολέτες μωβ και αμάραντος μωβ. Τον στολισμό ολοκληρώνουν φυλλώματα, διάφορες πρασινάδες όπως ασπιντίστρα, σαλάλ, φτέρη εισαγωγής και ρούσκους, γυψοφύλλη λευκή και μωβ.

Άγιος Δημήτριος (παλαιό νεκροταφείο)
Πιστός στην παράδοση χρόνων, ο Επιτάφιος του Αγίου Δημητρίου στο κοιμητήριο της Ρόδου είναι απλός και απέριττος, με τα απολύτως απαραίτητα άνθη στον τρούλο και το σώμα του Επιταφίου. Είναι από τις πιο ζωντανές Εκκλησίες της πόλης, καθώς το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης τον επισκέπτεται πολύς κόσμος, τον οποίο κερνούν με παραδοσιακά νηστίσιμα γλυκά και αφεψήματα ενώ αρκετοί ξημερώνονται μέχρι το πρωί.
Ο στολισμός: Τον Επιτάφιο στόλισαν οι κυρίες-μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και οι πιστοί έκαναν δωρεά τον στολισμό του.
Τα άνθη: Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στον Επιτάφιο του Αγίου Δημητρίου κυριαρχεί το λευκό με μωβ πινελιές. Χρησιμοποιήθηκαν γυψοφύλλη και αθάνατο άσπρο-μωβ.

Άγιος Γεώργιος (Κάτω)
Από τις πιο δημοφιλείς Εκκλησίες της πόλης είναι ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου (Κάτω), με αρκετό κόσμο να τον επισκέπτεται το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης. Ο Επιτάφιός του κινείται στο παραδοσιακό μοτίβο, με πανέμορφα χρώματα και εντυπωσιακό τρούλο.
Ο στολισμός: Τον Επιτάφιο στόλισε το ανθοπωλείο «Λενακάκης» και ο στολισμός του είναι δωρεά των πιστών.
Τα άνθη: Χρησιμοποιήθηκαν χρυσάνθεμα, ορχιδέα, τριαντάφυλλο ροζ, ανθάκια, πρασινάδες και γυψοφύλλη.

Άγιος Γεώργιος (Άνω)
Το ίδιο δημοφιλής είναι και η Εκκλησία αυτή της πόλης μας, του Αγίου Γεωργίου (Άνω), με αρκετούς πιστούς να την επισκέπτονται ενώ παραδοσιακός είναι και φέτος ο Επιτάφιός του.
Ο στολισμός: Τον στολισμό του Επιταφίου επιμελήθηκε το ανθοπωλείο «Γαρδένια» και είναι δωρεά των ενοριτών, όπως κάθε χρόνο άλλωστε.
Τα άνθη: Χρησιμοποιήθηκαν ορχιδέα λευκή όπως και ορχιδέα φούξια και σιμπίντιουμ, φούξια, τριαντάφυλλα ροζ-μωβ, γυψόφυλλο και πρασινάδα πλατύφυλλη.

Άγιος Φανούριος
Ο Άγιος Φανούριος ίσως αποτελεί την Εκκλησία με τη μεγαλύτερη προσέλευση πιστών, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Όπως κάθε χρόνο, κεράσματα και τσάι προσφέρθηκαν στους δεκάδες πιστούς που επισκέφθηκαν την εκκλησία.
Τη φετινή χρονιά, η αναπαράσταση των Παθών Του Χριστού που κάθε χρόνο θαυμάζαμε στις καμάρες της διαδρομής από τον Άγιο Φανούριο έως την πύλη του Αγίου Ιωάννη, δεν τοποθετήθηκε.
Ο στολισμός του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε από την Αναστασία Κυρίτση με προσφορά ενοριτών και άλλων πιστών.
Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο το λευκό χρυσάνθεμο που αγκάλιαζε περίτεχνα τον επιτάφιο, αλλά και ροζ και άσπρο τριαντάφυλλο και διάφορα διακοσμητικά λουλούδια και φυλλώματα ενώ οι χρωματισμοί ήταν παραγγελία του πάτερ Μιχαήλ.

Άγιος Παντελεήμονας
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα κείτεται ο Ιούδας, ο οποίος παραδοσιακά θα καεί το βράδυ της Ανάστασης. Στον περίτεχνα σκαλισμένο Επιτάφιο, ο στολισμός, όπως είθισται, είναι ιδιαίτερα απλός, με σκοπό να αναδείξει τον ίδιο τον Επιτάφιο.
Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι ορχιδέες «Σόνια», λισίανθος λευκός, άσπρα και ροζ τριαντάφυλλα και γυψόφυλλο.
Ο στολισμός ήταν μια προσφορά πιστών και ενοριτών, και πραγματοποιήθηκε από την κ. Δέσποινα Μαυρουδάκη.

Αγία Αικατερίνη (παλαιό νοσοκομείο)
Το λευκό και το πράσινο επικράτησε για μια ακόμα χρονιά στον στολισμό του Επιταφίου της Αγίας Αικατερίνης που στεγάζεται στο παλαιό νοσοκομείο, με όλα τα άνθη να είναι τοποθετημένα περίτεχνα γύρω από αυτόν.
Τα άνθη: Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν λουλούδια σιμπίντιουμ, ορχιδέα άσπρη, green line ορχιδέα, wax flower και διάφορα φυλλώματα.
Ο στολισμός του Επιταφίου: πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο από το ανθοπωλείο “Green Show” του κ. Παναγιώτη Χατζημανέττα ενώ ήταν προσφορά της ενορίας.

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Στον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εκατοντάδες είναι οι πιστοί που κάθε χρόνο τον επισκέπτονται προκειμένου να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, ενώ αρκετοί συμπολίτες μας συμμετέχουν και στον στολισμό του Επιταφίου.
Μωβ, άσπρο και ροζ ήταν τα χρώματα που επικράτησαν φέτος στον στολισμό του Επιταφίου, ενώ για μια ακόμα χρονιά η λιτότητα ήταν αυτή που προτιμήθηκε για τη μεγαλύτερη και πιο επιβλητική Εκκλησία της πόλης μας.
Τα άνθη: Ορχιδέες, τριαντάφυλλα και διάφορα φυλλώματα κοσμούσαν τον Επιτάφιο, ενώ τα χρώματα που επικρατούσαν ήταν το άσπρο, το μώβ και το πράσινο.
Ο στολισμός του Επιταφίου ήταν προσφορά ενοριτών και της Εκκλησίας, ενώ τον στόλισαν ο κ. Μάρκος Παγώνης και η κ. Φωτεινή Γεωργιάδη αλλά και άλλοι πιστοί που παρευρέθηκαν κατά τη διάρκεια του στολισμού.

Εισόδια της Θεοτόκου (Νιοχώρι)
Από τους πιο όμορφους Επιταφίους ήταν φέτος αυτός των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Νιοχώρι, όπου το κυρίαρχο χρώμα ήταν το άσπρο και το πράσινο. Πέρα από τα πολύ όμορφα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν και ο τρόπος που τοποθετήθηκαν, ο Επιτάφιος ξεχώρισε και για τον φωτισμό, ο οποίος ανέδειξε ακόμα περισσότερο τον ήδη «σικ» στολισμό.
Ο στολισμός του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε για μια ακόμα χρονιά από το ανθοπωλείο «Νάρκισσος» και ήταν προσφορά των ενοριτών, ενώ προσφορά ήταν και η εργασία από τη μεριά του ανθοπωλείου και του κ. Νίκου Σκουτέλη.
Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν βιολέτες λευκές, τριαντάφυλλα λευκά, ορχιδέες σιμπίντιουμ και γυψόφυλλο.

Ι.Ν. Αναλήψεως του Κυρίου (πόλεως Ρόδου)
Με πολλή σημασία στον συμβολισμό της ημέρας επιλέχτηκαν φέτος τα λουλούδια που στόλισαν τον Επιτάφιο στην Εκκλησία της Ανάληψης.
Πανέμορφος στα λευκά που συμβολίζει την αγνότητα του Κυρίου, με λίγο μωβ για το πένθιμο της ημέρας, ήταν ο Επιτάφιος, ο οποίος στολίστηκε με γαρύφαλλα, σιμπίντιουμ και μωβ ορχιδέες, προσφορά των ενοριτών.
Κυρίες της ενορίας ανέλαβαν τον στολισμό.

Άγιος Δημήτριος (Ροδίνι)
Με έμφαση στη λεπτομέρεια και σε χρωματισμούς του λευκού και του πράσινου με ροζ «πινελιές», «ντύθηκε» φέτος ο Επιτάφιος του Αγίου Δημητρίου στο Ροδίνι, καταφέρνοντας για ακόμα μία φορά να αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια και τον θαυμασμό των πιστών.
Ο στολισμός έγινε από τις γυναίκες της ενορίας, οι οποίες χρησιμοποίησαν λευκά χρυσάνθεμα, ροζ τριαντάφυλλα και γαρύφαλλα, γυψόφυλλο και πρασινάδα.

Άγιοι Απόστολοι (πόλεως Ρόδου)
Λιτός αλλά υπέροχος ήταν και φέτος ο Επιτάφιος στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, ο οποίος στολίστηκε με λευκά γαρίφαλα και ροζ ορχιδέες ενώ χρησιμοποιήθηκε και γυψόφυλλο.
Τον στολισμό ανέλαβε ο κύκλος Κυριών της ενορίας των Αγίων Αποστόλων, ενώ όλα τα λουλούδια ήταν προσφορά των ενοριτών, οι οποίοι κάθε χρόνο φροντίζουν για το στόλισμα του Επιταφίου.

Άγιος Ιωάννης (πόλεως Ρόδου)
Σε παλ χρώματα με κυρίαρχο όμως το λευκό, «ντύθηκε» φέτος ο επιτάφιος στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην πόλη της Ρόδου.
Τα λουλούδια ήταν προσφορά των ενοριτών και αποτελούνταν από λευκά και ροζ τριαντάφυλλα, σιμπίντιουμ, πρασινάδες και γυψόφυλλο.
Επίσης κυρίες της ενορίας έψαλλα για τον Χριστό δημιουργώντας μία ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Άγιοι Ανάργυροι (πόλεως Ρόδου)
Εντυπωσιακός ήταν και ο Επιτάφιος στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στην πόλη της Ρόδου, όπου τα λουλούδια με ένα υπέροχο στόλισμα από τις κυρίες της ενορίας έδωσαν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.
Το μωβ κυριάρχησε ως χρώμα, λόγω και του συμβολισμού της ημέρας, ενώ χρησιμοποιήθηκαν στο «ντύσιμο» του Επιταφίου μωβ ορχιδέες, ροζ τριαντάφυλλα και γυψόφυλλο.

Ναΰδριο Αγίας Ειρήνης - Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου
Διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμα, με τον Χριστό να τον ξημερώνουν με ύμνους και Εγκώμια, νέοι και κυρίες με υπεύθυνη την πρεσβυτέρα Μαργαρίτα Παναγή–Μανέττα, καθηγήτρια φιλόλογο, προσφέροντας ρόφημα στον κόσμο, στόλισαν τον Επιτάφιο του μικρού Ναϋδρίου από το ανθοπωλείο «Γαρδένια», της Κατερίνας Χατζημανέττα. Τα λουλούδια ευλαβής προσφορά ευσεβών χριστιανών και μεγάλος μέρος ο γιατρός Γεώργιος Γεωργάς και η οικογένειά του στη μνήμη του προσφάτως κοιμηθέντος γιου τους φοιτητή Κωνσταντίνου Γεωργά. Τα λουλούδια ήταν μωβ και άσπρες ορχιδέες και γυψόφυλλο, δίνοντας ένα απλό, σεμνό και συνάμα εντυπωσιακό αποτέλεσμα όπως πάντα. Τον Επιτάφιο στόλισαν οι κυρίες: Μαργαρίτα Παναγή–Μανέττα πρεσβυτέρα, Βασιλική Μιχαλάκη-Αρφαρά, Χριστίνα Αρφαρά, Μαρία Σπάρταλη, Βασιλική Πιεράτου, Κωνσταντίνα Τσάπρα, Μιχαέλα Μπόσγα, Πόπη Ζαχαριάδη, Κατερίνα Γιαννουκά, Ιωάννα Θεολόγου, Ανέζα Χατζηγεωργίου, Τσαμπίκα Γρύλλη και Ειρήνη Σταθά.

Άγιος Θωμάς (Μονολίθου)
Με μεγάλη κατάνυξη στολίστηκε και ο Επιτάφιος στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά στον Μονόλιθο της Ρόδου όπου κυριάρχησε το λευκό και το μωβ χρώμα.
Για το «ντύσιμο» του Επιταφίου χρησιμοποιήθηκαν τριαντάφυλλα, ορχιδέες και πρασινάδα δίνοντας ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

Ι.Ν. Ταξιαρχών (Λάρδου)
Λιτός και απέριττος όπως αρμόζει στον βίο του Θεανθρώπου, ήταν φέτος ο Επιτάφιος στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στη Λάρδο, ο οποίος στολίστηκε με λευκά, μωβ και ροζ τριαντάφυλλα, ορχιδέες, κρίνους, πρασινάδες και γυψόφυλλο.

Εισόδια της Θεοτόκου (Κοσκινού)
Επιβλητικός και εντυπωσιακός ήταν φέτος ο Επιτάφιος στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Κοσκινού.
Για το στόλισμά του χρησιμοποιήθηκαν λευκά και ροζ τριαντάφυλλα και ορχιδέες, πρασινάδες, σιμπίντιουμ καθώς και λευκά και ροζ γαρύφαλλα που τοποθετήθηκαν στο σημείο όπου αποτέθηκε το σώμα του Ιησού.

Άγιος Λουκάς (Σορωνής)
Στα λευκά και στα μωβ «ντύθηκε» φέτος ο Επιτάφιος στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά στη Σορωνή δίνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Για τον στολισμό του χρησιμοποιήθηκαν λευκά χρυσάνθεμα, ροζ και μωβ τριαντάφυλλα και πρασινάδα.

Άγιος Νικόλαος (Παραδεισίου)
Σαν ψεύτικος ήταν φέτος ο Επιτάφιος στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Παραδείσι, καθώς ο στολισμός που έγινε με μωβ ορχιδέες και γυψόφυλλο έδωσε ένα ανεπανάληπτο αποτέλεσμα ομορφιάς.

Αγία Μαρίνα (Απολακκιάς)
Δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη λεπτομέρεια, οι πιστοί στην Απολακκιά στόλισαν και αυτοί φέτος με περίσσεια φροντίδα και αγάπη τον Επιτάφιό τους στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας.
Το αποτέλεσμα επιβράβευσε τους κόπους τους, ενώ τα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν λευκά και κόκκινα τριαντάφυλλα, κρίνοι, γυψόφυλλο και πρασινάδα.

Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού (Καλυθιών)
Πανέμορφος ήταν και φέτος ο Επιτάφιος του Ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού στις Καλυθιές.
Τα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν λευκές βιολέτες, τριαντάφυλλα, δύο ειδών ορχιδέες (δεντρόβιουμ και σιμπίντιουμ) και γυψόφυλλο.

Άγιος Γεώργιος (Αρνίθας)
Το λευκό και το κόκκινο ήταν τα χρώματα που κυριάρχησαν στο στόλισμα του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Αρνίθα.
Όλα τα λουλούδια ήταν προσφορά των πιστών, οι οποίοι και ανέλαβαν το «ντύσιμο» και φέτος του Επιταφίου όπως κάθε χρόνο, και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.
Για τον Επιτάφιο και τον στολισμό του χρησιμοποιήθηκαν λευκά και μωβ χρυσάνθεμα, κόκκινα τριαντάφυλλα, γυψόφυλλο και πρασινάδα.

Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Έμπωνα)
Ιδιαίτερος ήταν ο Επιτάφιος στο χωριό του Έμπωνα της Ρόδου όπου οι πιστοί «έντυσαν» με λευκά και κόκκινα γαρύφαλλα δίνοντας ένα αποτέλεσμα εντυπωσιακό και άριστα προσαρμοσμένο στο κλίμα των ημερών.

Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Ιαλυσού)
Στους τόνους του άσπρου κινήθηκε ο στολισμός του Επιταφίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιαλυσό.
Τον στολισμό ανέλαβε το ανθοπωλείο «Βάσω Θέμελη» με προσφορές των πιστών ενώ κυρίες της ενορίας έψαλλαν για τον Χριστό. Χρησιμοποιήθηκαν λευκά και πορτοκαλί τριαντάφυλλα, ορχιδέες σιμπίντιουμ και γυψόφυλλα.

Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Πανέμορφος ο Επιτάφιος του Σωτήρος με το τριαντάφυλλο να κυριαρχεί.
Τον Επιτάφιο στόλισαν οι κυρίες: Σεβαστή Μίγκλη και Μαρία Παπασταματίου
Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν: Τριαντάφυλλο άσπρο και κίτρινο, ορχιδέα και ανθούριο.
Ο στολισμός του Επιταφίου έγινε με δωρεές των πιστών.

Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής (Ιαλυσού)
Λιτός, με υπέροχα ανοιξιάτικα λουλούδια σε όμορφα χρώματα στολίστηκε φέτος ο Επιτάφιος στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ιαλυσού.
Ο στολισμός του επιταφίου έγινε από το ανθοπωλείο “Aralia”.
Χρησιμοποιήθηκαν: Κρίνος, γυψοφύλλη και λευκές ορχιδέες.

Ι.Ν. Παναγιάς Καθολικής (Κρεμαστής)
Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης στολίστηκε ο πανέμορφος Επιτάφιος στον Ιερό Ναό Παναγιάς Καθολικής στην Κρεμαστή.
Το μωβ και το λευκό χρώμα κυριαρχούσαν ενώ στο επάνω μέρος τοποθετήθηκαν κεντημένα υφάσματα. Χρησιμοποιήθηκαν ορχιδέες, βιολέτα και ροδοσταμνιά.
Τον Επιτάφιο στόλισαν οι κύριοι Νίκος και Πάρης Στεργενάκης, πατέρας και γιος.
Πρόκειται για μια οικογενειακή παράδοση καθώς και ο πατέρας του κ. Νίκου Στεργενάκη έντυνε και εκείνος τον επιτάφιο της Κρεμαστής.

Ι.Ν. Αγ. Αικατερίνης (παλιό Νοσοκομείο)
Ι.Ν. Αγ. Αικατερίνης (παλαιό νοσοκομείο)
Ι.Ν. Αγίας Αναστασίας
Ι.Ν. Αγίας Αναστασίας
Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων
Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων
Ι.Ν. Αγ. Αποστόλων
Ι.Ν. Αγ. Αποστόλων
Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου (Άνω)
Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου (Άνω)
Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου (Κάτω)
Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου (Κάτω)
Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου (Ροδίνι)
Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου (Ροδίνι)
Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου (παλαιό Νεκροταφείο)
Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου (παλαιό Νεκροταφείο)
Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου
Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου
Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου (παλιά ΔΕΗ)
Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου (παλιά ΔΕΗ)
Ι.Ν. Αγίου Νικολάου
Ι.Ν. Αγίου Νικολάου
Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος
Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος
Ι.Ν. Αγίου Φανουρίου
Ι.Ν. Αγίου Φανουρίου
Ι.Ν. Αναλήψεως του Κυρίου
Ι.Ν. Αναλήψεως του Σωτήρος Ρόδου
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Νιοχώρι) Σαν κέντημα φαινόταν από μακριά ο στολισμός στον ουρανό  του Επιταφίου των Εισοδίων της Θεοτόκου
Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου (Νιοχώρι). Σαν κέντημα φαινόταν από μακριά ο στολισμός στον ουρανό του Επιταφίου
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ Λιτός, αλλά πάντοτε πολύ όμορφος ο στολισμός στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Ρόδου
Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Λιτός, αλλά πάντοτε πολύ όμορφος ο στολισμός του Επιταφίου
Μητρόπολη Ρόδου
Μητρόπολη Ρόδου
Ι.Ν. Ταξιαρχών (νεκροταφείο Ρόδου)
Ι.Ν. Ταξιαρχών (νεκροταφείο Ρόδου)
Φανερωμένη (Καρακόνερο)
Φανερωμένη (Καρακόνερο)
Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής (Ιαλυσός)
Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής (Ιαλυσός)
Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Ιαλυσός)
Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Ιαλυσός)
Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου (Κοσκινού)
Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου (Κοσκινού)
Ι.Ν. Παναγίας Καθολικής (Κρεμαστή)
Ι.Ν. Παναγίας Καθολικής (Κρεμαστή)
Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας (Απολακκιά)
Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας (Απολακκιάς)
Ι.Ν. Αγίου Νικολάου (Παραδείσι)
Ι.Ν. Αγίου Νικολάου (Παραδεισίου)
Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου (Αρνίθα)
Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου (Αρνίθας)
Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Έμπωνα)
Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Έμπωνα)
Ι.Ν. Ταξιαρχών (Αρχαγγέλου)
Ι.Ν. Ταξιαρχών (Αρχαγγέλου)
Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου (Αφάντου)
Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Αφάντου)
Ι.Ν. Αγίου Λουκά (Σορωνή)
Ι.Ν. Αγίου Λουκά (Σορωνής)
Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού (Καλυθιές)
Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού (Καλυθιών)
Ι.Ν. Ταξιάρχη Μιχαήλ (Λάρδος)
Ι.Ν. Ταξιαρχών (Λάρδου)
Ι.Ν. Αγίου Θωμά (Μονόλιθος)
Ι.Ν. Αγίου Θωμά (Μονολίθου)
Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος