Στ. Καραταπάνης: Γονείς και γιατροί να είναι σε εγρήγορση για τον ιό της ηπατίτιδας σε παιδιά

Στ. Καραταπάνης: Γονείς και γιατροί να είναι σε εγρήγορση για τον ιό της ηπατίτιδας σε παιδιά

Στ. Καραταπάνης: Γονείς και γιατροί να είναι σε εγρήγορση για τον ιό της ηπατίτιδας σε παιδιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1319 ΦΟΡΕΣ

Την προσοχή των γιατρών αλλά και των γονιών επέστησε χθες μιλώντας στον Sky ο Διευθυντής της Α Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Ρόδου, κ. Στέλλιος Καραταπανης, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά στο εξωτερικό.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ιος να φθάσει στην Ελλάδα και τη Ρόδο και τόνισε πως το πιο δύσκολο είναι οι μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά που θα πρέπει να γίνονται στην Ιταλία, γιατί δεν είναι εφικτό για την Ελλάδα.

Ο ιός μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού και από το στόμα και ο τρόπος προφύλαξης είναι η συχνή καθαριότητα των χεριών και η χρήση μάσκας.

«Εκδηλώνεται ο ιός με συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα και προσβάλλει και το ήπαρ. Τότε το παιδί παθαίνει ίκτερο και κιτρινίζει. Φοβόμαστε να μην υπάρξουν βαριές περιπτώσεις που θα απαιτήσουν επείγουσα μεταμόσχευση. Αν παρουσιαστεί ανάγκη, τα περιστατικά θα πρέπει να στέλνονται στην Ιταλία», είπε ο κ. Καραταπάνης και πρόσθεσε πως έχουν δοθεί για την ηπατίτιδα πολλές ερμηνείες από την επιστημονική κοινότητα.

«Το θέμα είναι να προλάβουμε τα περιστατικά που θα είναι βαριά, δηλαδή ένα 10%. Ο ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα η Επιτροπή Ιογενούς Ηπατίτιδας της οποίας είμαι μέλος έχει στείλει οδηγίες σε όλα τα νοσοκομεία και στο νησί μας. Στη διάγνωση δεν είναι κάτι δύσκολο. Σε εγρήγορση να είναι γιατροί και γονείς. Για τη Ρόδο όλα είναι πιθανά και με τον τουρισμό που έχουμε», τόνισε.
Οι γονείς, όπως είπε, θα καταλάβουν ότι κάτι δεν πήγε καλά αν δουν πως τα παιδί τους έχει αλλάξει χρώμα και έχει γίνει κίτρινο. Τότε θα πρέπει να καλέσουν γιατρό.

Ο ΕΟΔΥ και ειδικά η Επιτροπή Λοιμώξεων έχει στείλει ήδη τις οδηγίες στο νοσοκομείο της Ρόδου καθώς και στα λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Με τον κορωνοϊό δεν παίζουμε
Ο κ. Καραταπάνης αναφέρθηκε και στην πανδημία, τονίζοντας πως με τον κορωνοϊό δεν παίζουμε, με αφορμή το γεγονός ότι το Πάσχα παρατηρήθηκε στη Ρόδο χαλάρωση, σε ότι αφορά την εφαρμογή των μέτρων.

Να σημειωθεί πως στο νοσοκομείο της Ρόδου πέθανε ένας συμπολίτης μας, ηλικίας 56 ετών που όπως είπε ο κ. Καραταπάνης παρουσίαζε προβλήματα υγείας.

«Θα φανεί τις επόμενες ημέρες τι κάναμε. Στις εκκλησίες από ότι έμαθα ήταν αρκετοί χωρίς μάσκες. Ναι ο καιρός είναι καλός, αλλά θα πρέπει στους εξωτερικούς χώρους να φοράμε τη μάσκα. Επίσης, να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί», τόνισε ο κ. Καραταπάνης.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο