Απερρίφθη η αξίωση ζευγαριού από την Κίνα κατά επιχειρηματία

Απερρίφθη η αξίωση ζευγαριού από την Κίνα κατά επιχειρηματία

Απερρίφθη η αξίωση ζευγαριού από την Κίνα κατά επιχειρηματία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 855 ΦΟΡΕΣ

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε ζευγάρι αλλοδαπών από την Κίνα, κατά επιχειρηματία της περιοχής μας, διεκδικώντας το συνολικό χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ ως δεδουλευμένα τους που δεν τους είχαν καταβληθεί, για τα τριάμιση χρόνια της απασχόλησης τους.

Τελικά η υπόθεση απορρίφθηκε και σε πρώτο αλλά και σε δεύτερο βαθμό από το δικαστήριο, το οποίο μάλιστα ζητά από τους δύο αλλοδαπούς να καταβάλλουν συνολικά το ποσό των 3.900 ευρώ για τη δαπάνη της έφεσης που είχαν ασκήσει!
Η παραπάνω απορριπτική απόφαση εκδόθηκε από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου Ειδική διαδικασία περιουσιακών (εργατικών) διαφορών στις αρχές Απριλίου, καθώς σε αυτό είχαν προσφύγει, μετά από έφεση που άσκησαν ο αλλοδαπός από την Κίνα και η συμπατριώτισσα σύζυγος του, κατά της πρωτόδικης απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την οποία επίσης είχε απορριφθεί η αγωγή τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις αγωγές, ο αλλοδαπός είχε προσληφθεί στις αρχές Ιουλίου 2015 και η σύζυγος του στις αρχές Σεπτεμβρίου 2015 με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, για να εργαστούν στα καταστήματα που διαθέτει η επιχειρηματίας στη Ρόδο. Ο μεν σύζυγος θα απασχολούνταν έξι ημέρες την εβδομάδα από τις 3 το μεσημέρι έως τις 10 παρά είκοσι το βράδυ και η γυναίκα από τις 9.30 το πρωί έως τη μία και μισή το μεσημέρι, επίσης έξι ημέρες την εβδομάδα από Δευτέρα έως Σάββατο.

Ο αλλοδαπός ελάμβανε αρχικά το ποσό των περίπου 650 ευρώ που μετέπειτα, λόγω επιδόματος γάμου, ανήλθε σε 703 ευρώ και η σύζυγος του 351 ευρώ μικτά. Το ζευγάρι των Κινέζων απασχολήθηκε έως το τέλος Νοεμβρίου 2018 και με τις αγωγές του δια του δικηγόρου του, κ. Ιωάννη Χριστοδούλου, υποστήριζε ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έλαβε χρήματα για τις υπηρεσίες που προσέφερε (ούτε δώρα εορτών και επιδόματα αδειών), καθώς είχε συμφωνήσει με την επιχειρηματία ότι το ποσό αυτό θα συμψηφίζονταν με τα χρήματα που θα έδιναν για να τους γίνει μεταβίβαση ενός καταστήματος από την επιχειρηματία στα μέσα του 2019, κάτι που τελικά δεν έγινε. Γι’ αυτό και διεκδικούσαν συνολικά για τα τριάμιση χρόνια της απασχόλησης τους το ποσό των περίπου 100.000 ευρώ από την επιχειρηματία.

Ωστόσο, στην απόφαση της αγωγής του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου αναφέρεται ότι προέκυψε από την πλευρά της ιδιοκτήτριας της επιχείρησης και των όσων τονίστηκαν από τον δικηγόρο της, κ. Ηλία Ζωγραφίδη, ότι τα πράγματα εκτυλίχθηκαν διαφορετικά.
Πιο αναλυτικά, η επιχειρηματίας γνώριζε τον αλλοδαπό σύζυγο προτού γίνει η πρόσληψη του ιδίου και της γυναίκας του (πριν το 2005), όταν αυτός ως οικονομικός μετανάστης από την Κίνα απασχολούνταν ως υπαίθριος μικροπωλητής.

Η επιχειρηματίας μάλιστα φέρεται να βοήθησε το ζευγάρι αρκετές φορές που είχε πρόβλημα με τα νομιμοποιητικά του έγγραφα, ενώ είχε δεσμευθεί προς τις ελληνικές αρμόδιες αρχές ότι θα τους φιλοξενούσε στο σπίτι της στη Ρόδο κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Έτσι, μεταξύ τους δημιουργήθηκε μία στενή διαπροσωπική σχέση, και έτσι η επιχειρηματίας έχοντας εμπιστοσύνη σε αυτούς έθεσε σε δύο από τα καταστήματα της υπεύθυνο τον αλλοδαπό από την Κίνα, ο οποίος πλέον φρόντιζε για τις προμήθειες των επιχειρήσεων, μισθοδοσία των υπαλλήλων, καταβολή μισθωμάτων κ.α.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών άρχισαν να διαταράσσονται τον Νοέμβριο του 2015, οπότε και χρειάστηκε να μετακομίσει για λίγο διάστημα η επιχειρηματίας από το νησί μας και ερχόταν μόνο μερικές ημέρες για να ελέγξει τη λειτουργία των επιχειρήσεων της. Τότε ήταν που άρχισε να διαπιστώνει ότι, παρά το γεγονός ότι τη διαβεβαίωνε πως όλα βαίνουν καλώς, κρατούσε από τις εισπράξεις των καταστημάτων τα δεδουλευμένα του ιδίου και της συζύγου του, δώρα εορτών και επιδόματα αδειών, ενώ δεν έδινε χρήματα που πιθανώς να περίσσευαν από τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στην ιδιοκτήτρια τους.

Η μοναδική φορά που η τελευταία έλαβε χρήματα ήταν τον Σεπτέμβριο του 2018, οπότε και ο Κινέζος της έδωσε το ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου να εξοφλήσει το οφειλόμενο Φ.Π.Α. που εκείνος δεν είχε καταβάλλει, γεγονός που επέφερε και οριστική ρήξη στις μεταξύ τους σχέσεις. Τότε η επιχειρηματίας αποφάσισε να κλείσει τα καταστήματα της, τα οποία θεωρούσε ζημιογόνα και μάλιστα ο αλλοδαπός φέρεται να τις πρότεινε να καταβάλλει το ποσό των 20.000 ευρώ, προκειμένου να αγοράσει το ένα από αυτά, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Η επιχειρηματίας έχει τονίσει προς το δικαστήριο επίσης πως το ζευγάρι όλο αυτό το διάστημα αν δεν είχε χρήματα, πώς κατάφερνε να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του, αλλά και να ταξιδέψει στο εξωτερικό στην πατρίδα του, όπως έκανε.
Το δικαστήριο, εξετάζοντας όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεση του, απέρριψε την έφεση (και σε πρώτο βαθμό η αγωγή είχε απορριφθεί και οι αλλοδαποί είχαν ασκήσει έφεση), και επιβάλλει δικαστική δαπάνη στους δύο Κινέζους, την οποία ορίζει στο ποσό των 3.900 ευρώ, από τα οποία ο σύζυγος θα πρέπει να καταβάλλει 2.600 ευρώ και η σύζυγος του 1.300 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων