Την πλήρη αξιοποίηση των Πηγών Καλλιθέας αποφάσισε ο δήμος Ρόδου

Την πλήρη αξιοποίηση των Πηγών Καλλιθέας αποφάσισε ο δήμος Ρόδου

Την πλήρη αξιοποίηση των Πηγών Καλλιθέας αποφάσισε ο δήμος Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2128 ΦΟΡΕΣ

Η πλήρης αξιοποίηση του Μνημείου των Πηγών Καλλιθέας, δηλαδή του φυσικού ιαματικού πόρου και όλων των εγκαταστάσεών της, με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού που μέχρι να ευοδωθεί θα γίνεται η προσωρινή εκμετάλλευσή της σε ετήσια βάση, αποφασίστηκε ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου την περασμένη Πέμπτη, 28 Απριλίου.

Ως γνωστόν, η 23η Ιουνίου του 2022 είναι η καταληκτική ημερομηνία που θεσπίστηκε από την Κεντρική Διοίκηση για τη λήψη σχετικής απόφασης από τους Ο.Τ.Α. ανά τη χώρα, οι οποίοι έχουν φυσικές ιαματικές πηγές στα διοικητικά τους όρια, προκειμένου να τις αξιοποιήσουν και να τις λειτουργήσουν ως τέτοιες, σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν τα δικαιώματά τους επί αυτών!

Προχθές, λοιπόν, το δ.σ. ενέκρινε την εισήγηση του Δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και του Προέδρου της ΔΕΡΜΑΕ, η οποία διαχειρίζεται το Μνημείο, κ. Αλέξανδρου Κολιάδη. Στο πλαίσιο αυτό, παρατείνεται για ένα χρόνο η υφιστάμενη μίσθωση των εγκαταστάσεων προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι «Πηγές» για τη φετινή σεζόν, μέχρι τα τέλη του χρόνου θα πρέπει να είναι έτοιμη η μελέτη και από εκεί και πέρα θα μισθώνεται το ανώτερο σε ετήσια βάση μέχρι να ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τη συνολική αξιοποίηση του Μνημείου.

Συγκεκριμένα, η απόφαση που ελήφθη έχει ως εξής, βάσει της εισήγησης:
«Το δ.σ. καλείται να προχωρήσει στα εξής:
(Α) Τη λήψη απόφασης για την αξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας και των εγκαταστάσεων, που συνέχονται με αυτόν από τον Δήμο Ρόδου ή από οποιαδήποτε αναπτυξιακή εταιρεία του ή από τη Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε., κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Μέρους Β΄ του νόμου 4875/2021 «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης».

(Β) Την άμεση έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας από τη Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε., κατά τα οριζόμενα είτε στις διατάξεις του ν. 4412/2016, είτε και σε αυτές του ν. 4413/2016, για την ανάδειξη αναδόχου εκπόνησης οικονομοτεχνικής μελέτης επενδυτικού σχεδίου για την αξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας και των εγκαταστάσεων, που συνέχονται με αυτόν, την υποβολή και έγκριση αυτής αρμοδίως και, τέλος, την καθολική υλοποίηση του περιεχομένου της μελέτης.

(Γ) Την εφεξής κατάρτιση συμβάσεων για την προσωρινή εκμετάλλευση των επιμέρους τμημάτων λειτουργίας του Πολιτιστικού Μνημείου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας από τη Δ.Ε.Ρ. Μ.Α.Ε. για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει το ένα (1) έτος κάθε φορά και έως την εγκατάσταση του αναδόχου της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας που αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο.

(Δ) Τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος του Δήμου Ρόδου για κάθε ζήτημα που συνέχεται άμεσα ή έμμεσα με την κυριότητα αυτού επί της έκτασης του Πολιτιστικού Μνημείου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας».

Η συζήτηση
Στο θέμα που υπήρχε στην ημερήσια διάταξη σχετικά με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού ζήτησε ενημέρωση ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Φώτης Χατζηδιάκος, και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Ταρασλιάς είπε ότι η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας σχετικά με τη μηνιαία αναμόρφωση του προϋπολογισμού που είθισται να κάνουν για να προσαρμόσουν, είναι αρκετά σαφής.

Στη συνέχεια, θέλησε να εκφράσει για ακόμα μία φορά την απορία του «γιατί υπάρχει όλη αυτή η σπέκουλα από την αντιπολίτευση όσο αφορά στον Δήμο και γενικά την οικονομική διαχείριση». Όπως είπε, έχει καταστήσει σαφές ότι είναι ένα καθαρά τεχνικό έγγραφο ο προϋπολογισμός ο οποίος διατυπώθηκε σε αυτό το ύψος με αφορμή το έτος αναφοράς.

Και, στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος θέλησε να διαβεβαιώσει ότι: «Ο Δήμος Ρόδου όχι μόνο είναι σε μία ομαλή λειτουργία αλλά δεν υπάρχει έργο το οποίο οι Τεχνικές Υπηρεσίες ζητούν να υλοποιηθεί και δεν υλοποιείται, δεν υπάρχει προμήθεια την οποία να έχουμε σταματήσει και μάλιστα βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να πούμε ότι ο κύκλος εργασιών του Δήμου είναι τόσο σταθερός που πλέον με καθημερινές πληρωμές χιλιάδων ευρώ στις υπηρεσίες μας, αρχίζει και έχει ανοδική πορεία το Τμήμα του Ταμείου κάτι το οποίο μας χαροποιεί και μας δίνει την αίσθηση ότι πραγματικά προχωράμε με τον προγραμματισμό μας όπως ακριβώς πρέπει».

Παράλληλα, θέλησε να εκφράσει τη χαρά του διότι στο εισηγητικό σημείωμα για το οποίο ζήτησαν την έγκριση του Σώματος, όπως είπε, αποτυπώνεται και ο αναπτυξιακός χαρακτήρας για πράγματα που θεωρούν ότι δεν πρέπει να καθυστερήσουν βρίσκουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν με γρήγορες διαδικασίες μέσω του Αναπτυξιακού «πράγματα τα οποία θα δώσουν πλέον ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο νησί μας αξιοποιώντας εργαλεία και πράγματα τα οποία θα μας φέρουν πιο μπροστά».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος, είπε ότι δεν κατάλαβε τι εννοεί λέγοντας «σπέκουλα» ο Αντιδήμαρχος και ανέφερε ότι κάτι μαθαίνουν όταν προσπαθούν Τεχνικές Υπηρεσίες, Αντιδήμαρχοι, υπηρεσιακοί να βρουν πως θα περισταλούν οι δαπάνες για να τα βγάλουμε πέρα. Είπε, ακόμη, ότι του ανέφεραν ότι το αυτοκίνητο του «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει πρόβλημα ενώ ακούει ότι και άλλα οχήματα έχουν πρόβλημα. «Αν, λοιπόν, αυτό το εννοείτε εσείς σπέκουλα, δεν έχω πρόβλημα να το χαρακτηρίσω. Εγώ ξέρω ότι…έχει τιναχθεί η μπάνκα στον αέρα. Και δεν το λέω εγώ, δεν είμαι μέσα στις Οικονομικές Υπηρεσίες, δεν βλέπω τα νούμερα. Τα λένε αυτοί
που τα βλέπουν!», είπε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε ακόμη να μάθει με ποια διαφάνεια λειτουργεί η Εταιρεία «Κολοσσός», με ποια κριτήρια και ποιος την ελέγχει «για να μη χρειαστεί ύστερα από μερικά χρόνια να ελεγχθεί δεόντως και αρμοδίως», όπως είπε. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στο θέμα που ήρθε περιλαμβάνονται και 632 χιλιάδες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και αν με αυτά σημαίνει να αξιοποιηθεί, να συμφωνήσει αλλά θεωρεί ότι έχουμε πολύ καλύτερους μελετητές στον Δήμο απ’ οποιοδήποτε γραφείο θα δώσει το έργο αυτό η «Κολοσσός» με απευθείας ανάθεση. Θύμισε, ακόμη, ότι έδωσαν 4 εκατομμύρια ευρώ κεφάλαιο σ’ αυτή την Εταιρεία.
«Η Καθημερινότητα τρώει Δημάρχους», είπε κλείνοντας ο τέως Δήμαρχος και ανέφερε ότι μειώνονται οι αναπλαστικές παρεμβάσεις σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Τέλος, είπε ότι απέχουν από την ψηφοφορία στο θέμα αυτό.

Ο Δήμαρχος
Παίρνοντας τον λόγο, στη συνέχεια, ο Δήμαρχος είπε ότι η Αναπτυξιακή Εταιρεία «Κολοσσός», διοικείται με τον πλέον σοβαρό, νόμιμο, «κρυστάλλινο», ελεγμένο, τρόπο και με την απουσία της παράταξης του κ. Χατζηδιάκου διότι η παράταξή του έκρινε από την αρχή να μη συμμετέχι. Είπε, ακόμη, ότι αν θα ελεγχθούν σε δέκα χρόνια για τη διαχείρισή τους είτε στην «Κολοσσός» είτε στον Δήμο, θα δείξει, αλλά προς το παρόν για τις περισσότερες αποφάσεις που έχει συρθεί η Δημοτική Αρχή σε Δικαστήρια τις έχει κερδίσει όλες. Είπε, μάλιστα, ότι προς το παρόν υπογράφουν και αμύνονται του ελέγχου που υφίσταται η Δημοτική Αρχή του κ. Χατζηδιάκου.

Όσον αφορά την Εταιρεία «Κολοσσός», ο Δήμαρχος τόνισε, καταρχάς, ότι και βέβαια ο Δήμος έχει πολλούς και άξιους εργαζομένους, ικανούς, που αν καταφέρει η Δημοτική Αρχή να κερδίσει τη συμπαράστασή τους και τον καλύτερο τους εαυτό, θα κερδίσει πολλά αλλά πρώτα απ’ όλα ο δημότης της Ρόδου. Σημείωσε, όμως, ότι από τον Ιούνιο του 2021 έως και τέλη Ιουλίου της ίδιας χρονιάς οι εργαζόμενοι του Δήμου στην καθαριότητα απέδειξαν ότι είτε παραμελήθηκαν σε εξοπλισμό ή αντικατάσταση όσων έφυγαν ή δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των μονίμων κατοίκων και χωρίς την παρουσία τουριστών.

Είπε, ακόμη, ότι οι προγραμματικές συμβάσεις που γίνονται με την «Κολοσσός» έχουν ένα και μοναδικό στόχο, το συμφέρον της Ρόδου. «Η Ρόδος έχει εναπομείναντα αρκετά ασημικά», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος. Ανέφερε, επίσης, ότι η ΔΕΡΜΑΕ χρωστάει 1,3 εκατ. ευρώ λόγω χειρισμών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής λόγω και της επιδότησης της υποψηφιότητας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Συνέχισε λέγοντας ότι τώρα πρέπει να τρέξουν για να αξιοποιήσουν την περιουσία του Δήμου, κάτι που δεν έγινε ποτέ, και αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των Πηγών Καλλιθέας, που ήταν και το τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη.
Ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι πρέπει να γίνει η μελέτη και θύμισε ότι ξεσηκώθηκαν όλοι στην προοπτική να φύγουν από τον Δήμο και ότι το 2017 εντάχθηκαν ως ιαματικές πηγές και πιστοποιήθηκαν από το Κράτος, κάτι που ξεκίνησε επί Δημαρχίας Γιάννη Ιατρίδη.

Ο ίδιος, είπε ότι συμφωνεί να προχωρήσουν αλλά ζήτησε διευκρινίσεις για το τρίτο σκέλος που έχει να κάνει με την ετήσια παραχώρηση εκμετάλλευσης σε ιδιώτη και δήλωσε την αντίθεσή τους προτείνοντας άλλο σύστημα, όπως ένας διαγωνισμός.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ, εξήγησε ότι αυτό θα είναι για τη φετινή χρονιά και μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός που θα πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη του 2022. Ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι η παραχώρηση για χρήση είναι για ένα έτος μάξιμουμ και προκηρύσσεται αμέσως ο διαγωνισμός ο οποίος μπορεί ακόμη και να διακόψει και τη μίσθωση. Σ’ αυτό συμφώνησε ο κ. Χατζηδιάκος.

Στο κλείσιμο ο Δήμαρχος θέλησε να τοποθετηθεί γενικά επί της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Εξήγησε, λοιπόν, ότι θεώρησαν ότι το 2020 θα ήταν λάθος να προχωρήσουν σε αξιοποίηση γιατί βρισκόμασταν σε αχαρτογράφητα νερά. Άρα, οι Πηγές θα έπρεπε να αξιοποιηθούν ως ιαματικές πηγές σε αρχαιολογικό χώρο και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που το αντίτιμο που θα πάρουμε θα είναι λογικό.

Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή είναι έτοιμη η ΔΕΡΜΑΕ να προκηρύξει τον διαγωνισμό και να βγάλει στον αέρα την πολυετή μίσθωση του χώρου που θα περιλαμβάνει ένα πακέτο «ολιστικό» καθώς θα ενώσουμε τις ιαματικές πηγές, το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τους πολιτικούς γάμους που γίνονται εκεί. Ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι συμφωνούν απόλυτα με αυτό το πνεύμα της αξιοποίησης και πήρε την απάντηση ότι μέχρι τότε, για ένα χρόνο θα υπάρξει παράταση της σημερινής μίσθωσης.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας