Δημήτρης Γάκης: Η προστασία του περιβάλλοντος και της φυσικής ζωής είναι θεμέλιο για την αειφόρο και ισόρροπη ανάπτυξη ενός τόπου

Δημήτρης Γάκης: Η προστασία του περιβάλλοντος και της φυσικής ζωής είναι θεμέλιο για την  αειφόρο και ισόρροπη ανάπτυξη ενός τόπου

Δημήτρης Γάκης: Η προστασία του περιβάλλοντος και της φυσικής ζωής είναι θεμέλιο για την αειφόρο και ισόρροπη ανάπτυξη ενός τόπου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 223 ΦΟΡΕΣ

Ανακοίνωση για το ελάφι της Ρόδου και την πρόταση για ελεγχόμενο κυνήγι εξέδωσε και ο πολιτευτής και πρώην βουλευτής κ. Δημήτρης Γάκης. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Γάκης αναφέρει:

Το ελάφι της Ρόδου αποτελεί μοναδικό ευρωπαϊκό θησαυρό βιοποικιλότητας. Ανήκει στο προστατευόμενο είδος ελαφιού Πλατώνι ή αλλιώς Dama-dama. Είναι συνυφασμένο με το νησί της Ρόδου καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού της πλούτου και της εγχώριας πανίδας.

Απαντάται αποκλειστικά στη Ρόδο και είναι πια άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, αφού η παρουσία του στο νησί μας χρονολογείται από την 6η χιλιετία πχ και όπως μαρτυρούν οι ειδικοί, δεν έχει υποστεί καμία ανάμειξη με άλλα είδη από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Είναι ένα σύμβολο και πρέπει να προστατευτεί.

Η αύξηση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τον περιορισμό του φυσικού τους χώρου εξαιτίας των πυρκαγιών, της ανομβρίας και της έλλειψης τροφής έχει σαν αποτέλεσμα συχνά να παρατηρούνται φαινόμενα μαζικής καθόδου των ζώων από τις δασικές εκτάσεις στις κατοικημένες περιοχές με τα γνωστά προβλήματα που δημιουργεί η κάθοδος αυτή. Ατυχήματα, γεωργικές καταστροφές κ.α.

Όλοι μας γνωρίζουμε το πρόβλημα. Για να καταλήξουμε όμως σε εφικτές λύσεις είναι επείγουσα ανάγκη η εκπόνηση ενός τοπικού διαχειριστικού σχεδίου που να οδηγεί μεθοδικά σε αυτές. Τα μέτρα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα.

Στα βραχυπρόθεσμα είναι να διατεθούν τροφές και νερό στα ελάφια ώστε να αποτρέπουμε την κάθοδο τους στις καλλιέργειες.

Στα μεσοπρόθεσμα είναι οι ειδικές περιφράξεις που είναι απαραίτητες να γίνουν για να προστατευτούν οι καλλιέργιες.

Και στα μακροπρόθεσμα είναι απαραίτητο να συνταχθούν μελέτες ώστε να δούμε πώς μπορεί να γίνει σωστή διαχείριση του πληθυσμού των ελαφιών.

Αντίθετα πριν λίγες μέρες το δημοτικό συμβούλιο προσπάθησε ουσιαστικά να αποποιηθεί των ευθυνών του μέσω μιας επιδερμικής και επιπόλαιης αντιμετώπισης του προβλήματος, επικαλούμενο για μια ακόμα φορά τα ατυχήματα, τις καταστροφές καλλιεργειών και τις αποζημιώσεις των αγροτών.

Ακούστηκαν εκτιμήσεις ότι ο πληθυσμός των ελαφιών είναι ασύλληπτος!!! ενώ γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μέθοδοι που να απαντούν σε αυτό το ερώτημα και ότι οι μελέτες που έχουν προκηρυχθεί για τον προσδιορισμό του πληθυσμού έχουν ακυρωθεί.

Όσο για τις αποζημιώσεις των καλλιεργιών υπάρχει θεσμικό πλαίσιο το οποίο εχει νομοθετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά η σημερινή κυβέρνηση κάνει το παν για να αποφύγει την εφαρμογή του.

Περίμενε κανείς ότι η δημοτική αρχη θα στεκόταν στο πρόβλημα με σεβασμό και αυτοκριτική διάθεση και να απολογηθεί:

Τι έκανε για να συνεχιστούν οι μελέτες για τον προσδιορισμό του πληθυσμού των ελαφιών και της φέρουσας ικανότητας βόσκησης του νησιού - Βοσκοϊκανότητα και πόση είναι η βοσκοφόρτωση του νησιού σήμερα ;

Τι έκανε για την υλοποίηση των προτάσεων-αποφάσεων της πρόσφατης σύσκεψης υπο τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Αμυρά;

Τι μέτρα έλαβε για την της ασφάλειας του οδικού δικτύου;

Τι ενέργειες έκανε για την εφαρμογή του νόμου για την αποζημίωση των καταστροφών των καλλιεργειών από τα ελαφια;

Αντίθετα για πρώτη φορά ένας επίσημος φορέας προτείνει λύσεις σε ένα πρόβλημα χωρίς να το μελετήσει, χωρίς να ζητήσει τη γνώμη ειδικών. Και αυτό είναι ένα επικίνδυνο στοιχείο στην λειτουργία του.

Προτάθηκαν προχθές στο δημοτικό συμβούλιο της Δήμου της Ρόδου δυο λύσεις χωρίς να έχουμε τα δεδομένα του προβλήματος, τις μελέτες ούτε και τις προτάσεις των μελετών. Χωρίς πολλή σκέψη και προβληματισμό, και ενώ συζητούσαν την εισήγηση για σύναψη μνημονίου με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προτάθηκε η στείρωση ή η απελευθέρωση του κυνηγιού του ελαφιού μετά τον αποχαρακτηρισμό του από προστατευόμενο είδος σε επιβλαβές είδος!!!! λες και αυτό είναι υπόθεση μιας απόφασης ενός δημοτικού συμβουλίου. Πρέπει να επισημάνω ότι η Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας του Περιβάλλοντος (IUCN) κατατάσσει το είδος στην κατηγορία «περιορισμένης ανησυχίας».

Ουσιαστικά και οι δύο προτάσεις οδηγούν στον έμμεσο ή άμεσο αφανισμό του συμβόλου της Ρόδου. Σε κάθε περίπτωση όμως η απόφαση πρέπει να είναι συμπέρασμα των μελετών. Έφτασε μάλιστα ο δήμαρχος της Ρόδου να μοιράζει κατά 150 τα θηράματα σε κάθε κυνηγητική άδεια και μάλιστα στη λογική σκοτώνουμε τα μισά ελάφια και να οικονομήσουμε τροφή για τα άλλα μισά. Ο θάνατος σου η ζωή μου.

Οποιαδήποτε αναδίπλωση επιχειρείται από τις δηλώσεις που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να γίνει με την κατάθεση μιας ειλικρινούς συγνώμη προς τον Ροδιακό λαό.

Ρόδος 2-5-2022

Δημήτρης Γάκης

Πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε ακόμη

Γ. Παππάς, υφυπουργός Ναυτιλίας: «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου»

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο