Να κλείσουν τώρα κάθε συζήτηση και σκέψη για κυνήγι ελαφιών στη Ρόδο

Να κλείσουν τώρα κάθε συζήτηση  και σκέψη για κυνήγι ελαφιών στη Ρόδο

Να κλείσουν τώρα κάθε συζήτηση και σκέψη για κυνήγι ελαφιών στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1065 ΦΟΡΕΣ

Σφοδρές αντιδράσεις για τα όσα ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο

Μαζικές αντιδράσεις από χιλιάδες κατοίκους του νησιού μας και όχι μόνο, καθώς επίσης και από σύνολο των τοπικών πολικών μας φορέων, προκάλεσε (όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο) η συζήτηση για το ενδεχόμενο να επιτραπεί το ελεγχόμενο κυνήγι του ελαφιού ντάμα ντάμα στη Ρόδο, η οποία άνοιξε με τον πιο επίσημο τρόπο, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου, διά στόματος δημάρχου και προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.

Αποστάσεις από το ζήτημα έλαβε χθες και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσω του αντιπεριφερειάρχη και προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου κου Φιλήμονα Ζαννετίδη, ο οποίος με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real Voice 99.5” αναφέρθηκε μεταξύ άλλων (εκφράζοντας ξεκάθαρα την έκπληξη αλλά και την απορία του) στην προγραμματική σύμβαση που είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2019 η οποία όμως δεν ελήφθη υπ’ όψιν στην επίμαχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Από την πλευρά τους, φιλοζωικές οργανώσεις, ο σύλλογος Περιβάλλοντος Ρόδου και οι νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ εξέδωσαν αιχμηρές ανακοινώσεις, επικρίνοντας έτσι σφόδρα τις προτάσεις που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο (περί ελεγχόμενου κυνηγιού των ελαφιών) από τον πρόεδρο του σώματος κο Μιχάλη Σοκορέλο αλλά και τον Δήμαρχο Ρόδου κο Αντώνη Καμπουράκη.

Η ανακοίνωση του της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου με τίτλο «Επιβλαβής» για τη Ρόδο είναι ο Δήμαρχος και όχι τα ελάφια» αναφέρεται:
«Το σύμβολο της Ρόδου, το ελάφι «Dama Dama», έβαλε στο στόχαστρό του ο δήμαρχος κ. Καμπουράκης. Ως άλλος… «ελαφοκυνηγός», αποφάσισε να εξοντώσει τα μοναδικά παγκοσμίως στο είδος τους, ελάφια της Ρόδου, προτείνοντας το «ελεγχόμενο» κυνήγι, «με 100-150 ελάφια ανά κυνηγετική άδεια» όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου! Χαρακτήρισε μάλιστα το προστατευόμενο είδος, «επιβλαβές». «Επιβλαβής» για τη Ρόδο είναι ο ίδιος και η παράταξή του, και όχι τα ελάφια.
Σαφέστατα ο υπερπληθυσμός των ελαφιών είναι ένα σοβαρό ζήτημα για τον αγροτικό κόσμο και για την προστασία των καλλιεργειών του.

Πού είναι όμως τα μέτρα που εξήγγειλε, πριν από δύο μήνες, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο, βεβαιώνοντας ότι «είμαστε εδώ για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα»;
Γιατί δεν ασκεί πίεση η δημοτική αρχή στο αρμόδιο Υπουργείο για την υλοποίηση των «συγκεκριμένων» μέτρων, που –υποτίθεται-, θα άρχιζαν να υλοποιούνται μέσα σε 15 ημέρες, προστατεύοντας τόσο τα ελάφια όσο και τη χλωρίδα και πανίδα όλου του νησιού;

Πού είναι οι δεξαμενές νερού και τροφής σε σημεία μακριά από αγροτικές καλλιέργειες και πού είναι οι περιφράξεις; Πού είναι τα πάρκα ελαφιών και πού είναι η δέσμευση του Υφυπουργού για «συστηματική παρακολούθηση υλοποίησης των εξαγγελιών ανά 15 ημέρες για τον έλεγχο προόδου των μέτρων»;

«Κούφιες» και αυτές οι κυβερνητικές υποσχέσεις. O δήμαρχος και η παράταξή του καλό είναι να ασχοληθούν με τα πραγματικά και αυξημένα προβλήματα του νησιού, με την καταπάτηση της δημόσιας γης και των παραλιών (η αυθαιρεσία ανθεί στο νησί) και με την τραγική εικόνα του τόπου μας, κατά τα άλλα «ναυαρχίδας» του τουρισμού κι ας αφήσουν το ελαφοκυνήγι (προφανώς προς άγρα ψήφων;).

Κουτός ή επικίνδυνος ο… «ελαφοκυνηγός» κ. Αντώνης Καμπουράκης;
Και τελικά, πού είναι η περιβαλλοντική συνείδηση, ο σεβασμός στη φυσική και πολιτισμική μας κληρονομιά, η ανάπτυξη με «πράσινο» πρόσημο και η «κυκλική ποιότητα ζωής»;».

Η ανακοίνωση της ΝΕ του ΚΙΝΑΛ
Με τίτλο «Να πάρει πίσω η ανεπαρκής δημοτική αρχή Ρόδου την κατάπτυστη πρόταση για το κυνήγι των ελαφιών» η ΝΕ του ΚΙΝΑΛ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της:
«Η ανευθυνότητα και η προχειρότητα που διακρίνουν τη δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη, εξέθεσαν για μια ακόμα φορά τη Ρόδο πανελλαδικά, με την πρόταση που έφεραν στο δημοτικό συμβούλιο για θήρευση του ελαφιού-συμβόλου του νησιού!

Χωρίς επιστημονικά δεδομένα, χωρίς μελέτες, χωρίς τη γνώμη των ειδικών και χωρίς να έχουν καμία ιδέα για τον πραγματικό πληθυσμό των ελαφιών dama dama πρότειναν να επιτραπεί στους κυνηγούς να εξολοθρεύσουν το ζώο - σύμβολο της Ρόδου, επιδεικνύοντας μηδενική ευαισθησία απέναντι στα ελάφια που μέχρι πριν από λίγα χρόνια κινδύνευαν με εξαφάνιση! Πριν από μερικές εβδομάδες ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή πανηγύριζαν για την επιλογή να αποτελέσει η Ρόδος τον πρώτο παγκοσμίως βιώσιμο τουριστικό προορισμό και τώρα η ανευθυνότητά τους κινδυνεύει να οδηγήσει το νησί μας σε έναν άνευ προηγουμένου παγκόσμιο διασυρμό, επιτρέποντας το κυνήγι των ελαφιών!

Αντί η δημοτική αρχή να σταθεί στο πλευρό των πληττόμενων αγροτών και να διεκδικήσει για λογαριασμό τους την άμεση υλοποίηση που εξήγγειλε από τη Ρόδο μάλιστα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, κατέφυγε στην πλέον εύκολη και αισχρή λύση της θανάτωσης των dama dama διά της «ελεγχόμενης» θήρευσης! Δεν είδαμε από τη δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη την ίδια «ευαισθητοποίηση» και τα ίδια «αντανακλαστικά» για τη συστηματική κακοποίηση του περιβάλλοντος σε όλο το νησί καθόλη τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας του.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να διορθώσει άμεσα το τραγικό σφάλμα με την κατάθεση της κατάπτυστης αυτής πρότασης για τη θήρευση ελαφιών που εκθέτει το νησί μας όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και παγκόσμια κι αν πράγματι θέλει να ασχοληθεί με το περιβάλλον, να ξεκινήσει αντιμετωπίζοντας τη ρύπανση από τις ανεξέλεγκτες χωματερές, την κατεδάφιση των αυθαιρέτων και την προστασία του πρασίνου και να αφήσει τα ελάφια dama dama που για χιλιετίες ζουν στη Ρόδο, στην ησυχία τους».

Ο Φώτης Χατζηδιάκος
Σε απάντησή του στον δημοτικό σύμβουλο, ο τ. δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δ.σ. κος Φώτης Χατζηδιάκος επισημαίνει:
«Με αφορμή εκφράσεις «συναδέλφου» δημοτικού συμβούλου περί «πολιτικής αλητείας», σχετικά με δηλώσεις μου για το θέμα των ελαφιών σε ραδιοφωνική εκπομπή, έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα:
Στην πολύχρονη διαδρομή μου στην τοπική αυτοδιοίκηση έμαθα πρώτα απ’ όλα να είμαι ευθύς και να εκφράζω ευθαρσώς την άποψή μου, σεβόμενος πάντα τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Οι πρακτικές και ο όρος «πολιτική αλητεία» είναι ξένες με τον χαρακτήρα μου, τις αρχές και τις αξίες που υπηρετώ και αυτό είναι σε συνάρτηση με την παιδεία, τις καταβολές και την προηγούμενη διαδρομή του καθενός μας. Σεβόμενος τις θεσμικές ιδιότητες που υπηρέτησα και υπηρετώ, πιστεύω ότι:

«Πολιτική αλητεία» είναι, το να κάνεις δημόσια «ψευτοπαλικαρίστικες» δηλώσεις και κατ’ ιδίαν να παραδέχεσαι τα αντίθετα. (δηλαδή: Το να λες άλλα μπροστά και άλλα πίσω, όπως λέει ο λαός).
«Πολιτική αλητεία» είναι, να υπερασπίζεσαι κάτι που δεν το πιστεύεις και σου το επιβάλλουν άλλοι.
«Πολιτική αλητεία» είναι, να διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα, αμφισβητώντας ακόμη και ηχογραφημένες δηλώσεις των «αφεντικών» σου.
«Πολιτική αλητεία» είναι, το να απολαμβάνεις πολλαπλά αξιώματα και συγχρόνως να τα αφορίζεις.


Βέβαια όταν η πολυθεσία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχει απαγορευθεί με νόμο, χρειάζεται «πολιτικό θράσος» να υπερασπίζεσαι την τετραθεσία: του εντεταλμένου, του προέδρου του ΔΟΠΑΡ, της ΔΕΡΜΑΕ και του ΠΡΟΤΟΥΡ ακόμη και όταν αμείβεσαι μόνο για τη μία θέση. «Αναγκάζεσαι» να καταφεύγεις στον «πολιτικό τσαμπουκά» για να δικαιολογήσεις και να συγκαλύψεις τις εντολές, τις υποδείξεις αλλά και την άγνοια του «αυθέντη» σου. Όμως στο τέλος είναι εύκολο να αποδειχθεί «η γύμνια του Βασιλιά»!!!
Αυτά άπαξ διαά παντός γιατί δεν προτίθεμαι να ασχοληθώ με ανούσιες αντιπαραθέσεις, όταν η τοπική κοινωνία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη για τον καθένα μας.

Φώτης Χατζηδιάκος
Τ. δήμαρχος Ρόδου».

Η θέση της «Ροδιακής»
«Η Ροδιακή» έπραξε αυτό που ορίζει το χρέος του κάθε Ροδίτη: Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και είπε ένα δυνατό ΟΧΙ σαν αυτό που ΔΕΝ είπαν εκείνοι που όφειλαν εκείνο το βράδυ, σε εκείνους που διατύπωσαν τέτοιες απαράδεκτες και επικίνδυνες απόψεις στο δημοτικό μας συμβούλιο, μιλώντας ανοικτά και ξεκάθαρα για άνοιγμα ελεγχόμενου κυνηγιού ελαφιών ντάμα ντάμα στο νησί μας.

Κάποιοι ελάχιστοι από αυτούς, που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τη νέα γενιά πολιτικών, ενώ μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δεν έβγαλαν «κιχ» όταν δήμαρχος και πρόεδρος του δ.σ. μιλούσαν για το ενδεχόμενο και ως σύγχρονοι «Μαυρογιαλούροι» βγήκαν με χρονοκαθυστέρηση να... κάνουν τους καμπόσους την επομένη, ρίχνοντας την μπάλα στην εξέδρα.

Ναι (χωρίς εισαγωγικά) στο ελεγχόμενο κυνήγι ελαφιών είπαν ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ρόδου και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου». Αυτός θα έπρεπε να ήταν ο τίτλος, ίσως. Γιατί τα ΟΧΙ που θα έπρεπε, να πουν οι ίδιοι δεν ακούστηκαν εκείνο το βράδυ…! Σίγησαν και σώπασαν, άραγε γιατί;
Ελάχιστοι ήταν επίσης εκείνοι που διαφοροποίησαν άμεσα τη θέση τους από την πλειοψηφία του Δήμου της Ρόδου εκείνο το βράδυ: ο εισηγητής του θέματος κος Σάββας Καραταπάνης (που έπεσε από τα σύννεφα με τα όσα ακούστηκαν) ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραμαρίτης και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τριάντος την επόμενη ημέρα με ανάρτησή του. Απλά και ξεκάθαρα, χωρίς περιστροφές και… χωρίς να αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους. Οι περισσότεροι έμειναν άλαλοι και άφωνοι επί των όσων ακούστηκαν.

Άφησαν έκθετο τον ίδιο τον δήμαρχο
Ένα και μοναδικό είναι το ερώτημα: Από τους 45 συμβούλους (αιρετούς αλλά κυρίως τους υπόλοιπους που έχουν προσληφθεί και πλαισιώνουν τον δήμαρχό μας) ένας δεν βρέθηκε να τον ενημερώσει και να τον προφυλάξει; Κανένας, είναι η απάντηση! Κανείς δεν του θύμισε ότι το θέμα είχε ανοίξει από την Περιφέρεια και είχε δρομολογηθεί από το 2019.

Και το πιο πρόστυχο κατά του δημάρχου; Κατόπιν εορτής σκέφτηκαν κάποιοι να παραστήσουν τους καμπόσους κάνοντας μεγαλύτερη πολιτική ζημία και στην παράταξή τους και στη Ρόδο μας.

Συνοψίζοντας, το πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό των ελαφιών αλλά και των κατσικιών που υπάρχει σήμερα στη Ρόδο και τις τεράστιες ζημιές που προκαλούνται στους αγρότες μας αλλά και στους ιδιοκτήτες κατοικιών, είναι υπαρκτό και τεράστιο. Ξεκινά από τη Νότια Ρόδο και φθάνει μέχρι τις παρυφές της πόλεως όπου εδώ και 25 χρόνια βόσκουν ανεξέλεγκτα κοπάδια ελαφιών αλλά κυρίως και αιγοπροβάτων, διαλύοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

Δυστυχώς, στον τομέα αυτό, οι πάντες απέτυχαν να το αντιμετωπίσουν. Κι αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα: να αντιμετωπιστεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη βάση του με αποτελεσματικότητα. Όλα τα άλλα είναι... ντουφεκιές στον αέρα!

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο