Ξεκίνησε καλά η σεζόν, λένε οι εστιάτορες της Ρόδου

Ξεκίνησε καλά η σεζόν, λένε οι εστιάτορες της Ρόδου

Ξεκίνησε καλά η σεζόν, λένε οι εστιάτορες της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1338 ΦΟΡΕΣ

Με χαμόγελα ξεκινάει η φετινή σεζόν και για τους εστιάτορες, έναν κλάδο από εκείνους που επλήγη περισσότερο από τα μέτρα κατά της πανδημίας τα δύο τελευταία χρόνια, ωστόσο, σύμφωνα με τον γνωστό εστιάτορα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου τους, κ. Γιάννη Χατζηκέλη, σοβαρό πρόβλημα τους δημιουργεί η τρομακτική αύξηση στην τιμή του ρεύματος και οι συνεχείς ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες!

Σε δηλώσεις του χθες ο τελευταίος, καταρχάς, όσον αφορά την κίνηση, από την περίοδο του Πάσχα, είπε ότι η σεζόν ξεκίνησε καλά γιατί ήρθαν οι επισκέπτες από το Ισραήλ αλλά και οι Έλληνες από άλλες περιοχές της χώρας και έτσι το Πάσχα κινήθηκε η αγορά.

Με το που έφυγαν, όμως, αυτοί, έπεσε η κίνηση και περιμένουν πια άνοδο από το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου.

Όσο για τους επισκέπτες μας που βρίσκονται εδώ στο μεσοδιάστημα, όπως είπε, ο αριθμός τους δεν είναι τέτοιος ώστε να αυξηθεί η κίνηση σε όλα τα εστιατόρια καθώς με την προσμονή ότι θα γεμίσει το νησί κόσμο άνοιξαν όλοι, πριν καλά-καλά ξεκινήσει η σεζόν και ο κόσμος αυτός δεν φθάνει για να «κινηθούν» όλα τα καταστήματα.

Ο κ. Χατζηκέλης θέλει να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας ότι προσδοκούν ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και απ’ ό,τι ακούν από τους ανθρώπους του τουρισμού, το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου θα είναι ανοδικό για την κίνηση.

Στην τόνωση της κίνησης συμβάλλουν βέβαια και τα κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν το λιμάνι της Ρόδου και μάλιστα χθες είχαμε τρία.

Άρση των μέτρων
Ως γνωστόν, από την 1η Μαΐου η εστίαση λειτουργεί δίχως τους περισσότερους περιορισμούς κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Χατζηκέλλη, είναι θετικό αφού με την άρση του μέτρου, δηλαδή την κατάργηση επίδειξης του πιστοποιητικού για την είσοδο στα εστιατόρια, θα έρθει και ένα μέρος του κόσμου που πριν δεν μπορούσε, οπότε αυτή είναι μία θετική εξέλιξη για την εστίαση.

Όσο για την πανδημία, είπε ότι δημιουργεί κάποια ανησυχία και καλεί τον κόσμο να είναι προσεκτικός ώστε οι επιπτώσεις να είναι οι λιγότερες δυνατές. «Είναι θετικό για εμάς τους εστιάτορες γιατί θα δούμε κόσμο που είχαμε να δούμε τον τελευταίο χρόνο στα εστιατόρια», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι για το προσωπικό το πρωτόκολλο ισχύει, δηλαδή οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή βεβαίωση PCR και υποχρεωτικά να φοράνε μάσκες.

Ανατιμήσεις
Ο κ. Χατζηκέλης δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί και για το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στο ρεύμα και τις πρώτες ύλες και είπε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα αφού είναι τεράστιο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Όπως εξήγησε, δεν είναι ότι έγινε μία αύξηση και σταμάτησης εκεί αλλά είναι οι συνεχείς ανατιμήσεις που γίνονται. Ως παράδειγμα, μάλιστα, ανέφερε ότι σολομό που παρήγγειλε προχθές ήταν στα 18 ευρώ και μετά από δύο ημέρες έφθασε στα 21 ευρώ!

Ο ίδιος, λοιπόν, κάνει λόγο για μία «δύσκολη εξίσωση» για τα εστιατόρια και τονίζει ότι δεν μπορούν να ανεβοκατεβάζουν τις τιμές στους καταλόγους στο κάθε είδος! Επίσης, δεν κατανοούν τις τόσο συχνές ανατιμήσεις.

Το μόνο σίγουρο, λέει ακόμη, είναι ότι αυτή την πίεση θα την απορροφήσουν οι ίδιοι στα καταστήματά τους και δεν θα τη μετακυλήσουν στους πελάτες, τη στιγμή μάλιστα που και οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, και αυτοί από το εξωτερικό.

Ενδεικτικό είναι, σε σχέση με τους τιμοκαταλόγους, ότι από πέρυσι έγινε μία αύξηση από 10% έως 15% αλλά καθημερινά γίνονται ανατιμήσεις και δεν γίνεται βέβαια να το μετακυλούν συνέχεια στους πελάτες αλλά ούτε να αλλάζουν συνεχώς τους καταλόγου, κάτι που, όπως αντιλαμβάνεται κανείς τους τινάζει τον προγραμματισμό στον αέρα. Έτσι, ένα κατάστημα δεν μπορεί ούτε να ψωνίσει όπως θέλει και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορεί να γίνει τίποτα και περιμένουν να εφαρμοστούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, σημείωσε ωστόσο ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις αφού πριν καλά-καλά ξεκινήσει η σεζόν ήρθαν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ενώ δεν έχουν και αποθέματα από τις προηγούμενες χρονιές.

Δύο χρόνια δούλεψαν πέντε μήνες, οι απώλειες ήταν τεράστιες και δεν υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν λογαριασμοί ρεύματος της τάξεως των 7 και 8 χιλιάδων ευρώ που ήρθαν σε εστιατόρια και άλλα είδη καταστημάτων, λέει κλείνοντας ο κ. Χατζηκέλης και επισημαίνει ότι το Σωματείο δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο και είναι θέμα των φορέων.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς