Ο φωτογράφος Γιώργος Τατάκης αποτυπώνει τις παραδοσιακές φορεσιές των Δωδεκανήσων

Ο φωτογράφος Γιώργος Τατάκης αποτυπώνει τις παραδοσιακές φορεσιές των Δωδεκανήσων

Ο φωτογράφος Γιώργος Τατάκης αποτυπώνει τις παραδοσιακές φορεσιές των Δωδεκανήσων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 972 ΦΟΡΕΣ

Ο νεαρός φωτογράφος ταξιδεύει και εμπνέεται από τη ζωή στην ελληνική επαρχία αποτυπώνοντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις κάθε τόπου.

«Φωτογραφίζω την παράδοση τα τελευταία 7 χρόνια. Ξεκίνησα φωτογραφίζοντας παραδοσιακά δρώμενα στην ελληνική επαρχία. Αυτές οι φωτογραφίες οδήγησαν στην πρώτη μου φωτογραφική έκθεση με τίτλο: «Ήθος - Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα», στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού» εξηγεί στη «Ροδιακή» ο Γιώργος Τατάκης.

Από το «Ήθος» γεννήθηκαν και οι «Καρυάτιδες», η δεύτερη φωτογραφική του εργασία, με έμφαση αυτή τη φορά στις παραδοσιακές φορεσιές κάθε τόπου. Αν και στο «Ήθος» οι εικόνες ήταν αυθόρμητες, στις «Καρυάτιδες» οι φωτογραφίες είναι πλήρως σκηνοθετημένες.

«Βασική διαφορά του έργου «Ήθος» με τις «Καρυάτιδες» είναι ότι τώρα οι φωτογραφίες μου είναι σκηνοθετημένες. Δεν φωτογραφίζω στιγμιότυπα όπως έκανα παλιότερα. Σχεδιάζω τους προορισμούς μου, ποιους θα συναντήσω και ποιες φορεσιές θα φωτογραφίσω.

Αρχάγγελος, Ρόδος
Αρχάγγελος, Ρόδος

Με ενδιαφέρει οι φορεσιές να είναι αυθεντικές ή ακριβείς αντιγραφές, καθώς επίσης και να συνδυάζονται με το περιβάλλον τους, γι’αυτο και δίνω έμφαση είτε στην αρχιτεκτονική είτε στη γεωγραφία του κάθε τόπου που επισκέπτομαι.

Στα Δωδεκάνησα, ταξίδεψα μεταξύ άλλων στη Σύμη, τη Ρόδο, την Αστυπάλαια και το Καστελλόριζο» αναφέρει.

Για τα νησιά μας και τις παραδόσεις που συνάντησε, δηλώνει:
«Ξεχώρισα την Όλυμπο Καρπάθου για τις παραδόσεις της, τις οποίες τηρούν μέχρι και σήμερα. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι γυναίκες φοράνε τις φορεσιές τους στην καθημερινότητά τους, στα γλέντια και τους γάμους τους.

Απόλλωνα, Ρόδος
Απόλλωνα, Ρόδος

Με εντυπωσίασε και η ξεχωριστή ομορφιά της Σύμης, η αρχιτεκτονική και η ιστορία του νησιού. Στη Ρόδο είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ και τη Λίνδο, να δω τα παλιά παραδοσιακά σπίτια».

Οι μοναδικές φωτογραφίες του πρότζεκτ έχουν γνωρίσει διεθνή καταξίωση με βραβεύσεις σε διαγωνισμούς φωτογραφίας αλλά και δημοσιεύσεις σε ξένα μέσα, όπως στην εφημερίδα “New York Times”.

Ιδιαίτερη προβολή στο εξωτερικό έλαβε και η παρακάτω φωτογραφία που τραβήχτηκε το 2016 στην Όλυμπο Καρπάθου χωρίς ιδιαίτερη σκηνοθεσία κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της νύφης
Ιδιαίτερη προβολή στο εξωτερικό έλαβε και η παραπάνω φωτογραφία που τραβήχτηκε το 2016 στην Όλυμπο Καρπάθου χωρίς ιδιαίτερη σκηνοθεσία κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της νύφης

Διαβάστε ακόμη

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου