48 φορές ισόβια κάθειρξη σε 62χρονο από το Εφετείο Δωδεκανήσου

48 φορές ισόβια κάθειρξη σε 62χρονο από το Εφετείο Δωδεκανήσου

48 φορές ισόβια κάθειρξη σε 62χρονο από το Εφετείο Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5346 ΦΟΡΕΣ

Ούτε μέρα δεν κατάφερε να μειώσει στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, ο 62χρονος Σύριος τη βαρύτατη ποινή των 48 φορών ισόβιας κάθειρξης και το συνολικό χρηματικό πρόστιμο των 5.400.000 ευρώ που του έχει επιβληθεί για καθέναν από τους Ιρακινούς που μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στο Φαρμακονήσι, με αποτέλεσμα δώδεκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στη θάλασσα, από τα οποία τα έξι ήταν παιδιά, και να αγνοούνται άλλοι 12 πρόσφυγες.

Η δίκη έγινε χθες και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 62χρονο αλλοδαπό, όπως κατηγορούνταν, ενώ απέρριψε τα ελαφρυντικά που προτάθηκαν για αυτόν.

Τον 62χρονο, ο οποίος φέρεται ο χειριστής του σκάφους, με το οποίο θέλησαν να έρθουν στα νησιά μας οι αλλοδαποί, βάραιναν οι κατηγορίες της παράνομης μεταφοράς με πλωτό μέσο από το εξωτερικό στην Ελλάδα κατά συρροή πολιτών τρίτης χώρας που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος με σκοπό την κερδοσκοπία, πράξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και τελικά επήλθε ο θάνατος, πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια πράξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

Τον Απρίλιο του 2017, το πρωτόδικο δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου) έκρινε αθώο τον 62χρονο Σύριο για την πρόκληση ναυαγίου και ένοχο για τη μεταφορά εκ κερδοσκοπίας και την παράνομη είσοδο και του επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμο 700.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, δηλαδή κατά συγχώνευση 48 φορές ισόβια κάθειρξη, 3 μήνες φυλάκιση και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 5.401.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η ίδια ποινή διατηρήθηκε για τον 62χρονο αλλοδαπό και χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το πολύνεκρο ναυάγιο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου 2015 βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου, όταν ξύλινο σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα, βυθίστηκε.

Σκάφος της Frontex μετά από τηλεφώνημα στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή, δεκάδες άτομα που βρίσκονταν μέσα στο νερό.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των προσφύγων, στο σκάφος που βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστη αιτία και ενώ στην περιοχή ήταν καλές οι καιρικές συνθήκες, επέβαιναν περίπου 50 άτομα.

Σκάφη του Λιμενικού Σώματος και κανονιοφόρος του πολεμικού ναυτικού περισυνέλεξαν από τη θαλάσσια περιοχή 26 άτομα και ειδικότερα 17 άνδρες, 5 γυναίκες και 4 παιδιά. Ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε δύο κορίτσια ηλικίας 8 έως 12 ετών από το πλοίο “VOS GRACE” της FRONTEX, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Αγαθονήσι και τα μετέφερε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Σάμου και από εκεί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα υποθερμίας.

Ωστόσο σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, αγνοούνταν άλλοι 12 άνθρωποι, για τον εντοπισμό των οποίων πραγματοποιήθηκαν έρευνες με ελικόπτερο, δυο σκάφη του Λιμενικού, εκ των οποίων ένα ναυαγοσωστικό, μια κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού και ιδιωτικό σκάφος.

Διαβάστε ακόμη

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Ρόδο για ναρκωτικά

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο, για διακίνηση ναρκωτικών

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου