Φυλάκιση 8 ετών σε Τούρκο για μεταφορά μεταναστών στη Σύμη

Φυλάκιση 8 ετών σε Τούρκο για μεταφορά μεταναστών στη Σύμη

Φυλάκιση 8 ετών σε Τούρκο για μεταφορά μεταναστών στη Σύμη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 399 ΦΟΡΕΣ

Στα «μαλακά» έπεσε στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου 60χρονος Τούρκος, ο οποίος συνελήφθη το καλοκαίρι του 2019 στη Σύμη να μεταφέρει επτά αλλοδαπούς από τα τουρκικά παράλια, καθώς κατάφερε να μειώσει την πρωτόδικη ποινή που του είχε επιβληθεί.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 9 ετών, από τα οποία βάσει νομοθεσίας ο 60χρονος θα εκτίσει τα 8 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2020, το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου είχε κρίνει ένοχο τον 60χρονο Τούρκο, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και του είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 5 ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, καθώς και έξι μήνες φυλάκιση και 1.500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για την παράνομη είσοδο στη χώρα. Δηλαδή η συνολική ποινή κάθειρξης που επιβλήθηκε στον 60χρονο ήταν, 11 χρόνια και 3 μήνες και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 16.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, όλα ξεκίνησαν στις 8 Αυγούστου 2019 περίπου στις 6.30 το απόγευμα, όταν το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος κατά τους ελέγχους που έκανε στη θαλάσσια περιοχή της Σύμης, εντόπισε ένα λευκό ιστιοφόρο σκάφος με σημαία ΗΠΑ να κινείται προς τα τουρκικά παράλια.

Οι λιμενικοί ζήτησαν από τον κυβερνήτη του “CARNASSERIE” να τους ακολουθήσει στο λιμάνι του νησιού για έλεγχο. Κατά τη διάρκεια του πλου ο Τούρκος κυβερνήτης του σκάφους δήλωσε στους λιμενικούς ότι είχε μεταφέρει 4 γυναίκες Τουρκικής καταγωγής στο νησί.
Από την έρευνα που έκαναν οι λιμενικοί εντόπισαν επτά άτομα (Τούρκους) προερχόμενα από τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξεταζόμενοι από τους Λιμενικούς οι μεταφερόμενοι (μεταξύ αυτών και γυναίκες) δήλωσαν ότι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Μαρμαρίδα και ήρθαν στη χώρα μας εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα τους. Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι για το ταξίδι τους αυτό κατέβαλλε ο καθένας το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ.

Στη συνέχεια ο Τούρκος καπετάνιος μεταφέρθηκε στη Ρόδο και προσήχθη ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, όπου και του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, ενώ μετά την απολογία του κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Απορρίφθηκε η έφεση 42χρονου Τούρκου
Το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου ασχολήθηκε και με την υπόθεση ενός 42χρονου Τούρκου, ο οποίος είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 2019 στην Καλόλιμνο για τη μεταφορά παράνομων μεταναστών.

Συγκεκριμένα, στις 2 Αυγούστου 2019 στις οκτώ παρά τέταρτο το πρωί, το πλήρωμα του σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντόπισε και ακινητοποίησε στη θαλάσσια περιοχή νότια της νησίδας «Καλόλιμνος», πλαστική μηχανοκίνητη βάρκα με μοναδικό επιβαίνοντα τον 42χρονο αλλοδαπό διακινητή.

Στην συνέχεια, επί της ακτής της Καλολίμνου, εντοπίστηκαν και περισυλλέχθηκαν δέκα πέντε (15) αλλοδαποί.
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, οι περισυλλεχθέντες αλλοδαποί αναγνώρισαν στο πρόσωπο του 42χρονου Τούρκου τον χειριστή - διακινητή της βάρκας που τους μετέφερε, με αποτέλεσμα τη σύλληψή του και την παραπομπή του στη δικαιοσύνη.

Στις αρχές του 2020, ο 42χρονος αλλοδαπός δικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, 6 μήνες φυλάκιση και 1.500 ευρώ πρόστιμο για την παράνομη είσοδο στη χώρας μας, δηλαδή κατά συγχώνευση 10 έτη και 3 μήνες φυλάκιση, από τα οποία θα εκτίσει τα 8 έτη και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 24.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Ωστόσο κατά της απόφασης αυτής ο 42χρονος άσκησε έφεση, η οποία εκδικάστηκε προχθές από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, στις 5 Μαΐου 2022. Επειδή όμως ενώπιον του δικαστηρίου δεν εμφανίστηκε ο 42χρονος ή κάποιος συνήγορός του, η έφεσή του απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη και ο αλλοδαπός διατηρεί την πρωτόδικη ποινή που του είχε επιβληθεί.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθησαν επειδή πουλούσαν υαλοκαθαριστήρες...

Συνελήφθη καταδικασθείς για ζωοκλοπή και ζωοκτονία

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε στον 21χρονο

Ελεύθεροι με όρους δύο αδέλφια και ο εξάδελφός τους για τα χάπια κοκαΐνης

Προφυλακίστηκαν οι τρεις Ρομά για τις κλοπές και τις διαρρήξεις

Κως: Εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης...

Στο εδώλιο Τούρκος για μεταφορά μεταναστών στη Ρόδο

Θα δικαστεί 39χρονος για δέμα που περιείχε 108 γρ. ηρωίνης