Σε λίγο θα καταρρεύσει ολοκληρωτικά η “Villa de Vecchi”

Σε λίγο θα καταρρεύσει ολοκληρωτικά η “Villa de Vecchi”

Σε λίγο θα καταρρεύσει ολοκληρωτικά η “Villa de Vecchi”

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2564 ΦΟΡΕΣ

Έτοιμη να καταρρεύσει είναι η “Villa de Vecchi” στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία, καθώς το ιστορικό αυτό κτήριο 86 χρόνια μετά την ανέγερσή του, βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, λεηλατημένο, κατεστραμμένο και γεμάτο σκουπίδια.

Η προσπάθεια που είχε γίνει προ επταετίας για την αξιοποίησή του από το ΤΑΙΠΕΔ, που ζητούσε επενδυτή ώστε να το μετατρέψει σε Boutique Hotel, παραχωρώντας το για 50 χρόνια, δεν απέδωσε καρπούς, με αποτέλεσμα να είναι πλέον θέμα χρόνου η ολική του κατάρρευση.

Το κτηριακό συγκρότημα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Οι ξύλινες κατασκευές του εσωτερικά και εξωτερικά έχουν καταστραφεί από την υγρασία και τις βροχές, οι τοίχοι και οι σοβάδες είναι ετοιμόρροποι, όλοι οι χώροι είναι γεμάτοι με σκουπίδια, ξύλα, κλαδιά και ακαθαρσίες ζώων, τα τζάμια είναι φυσικά σπασμένα ενώ υπάρχουν γκράφιτι και συνθήματα παντού.

Η “Villa de Vecchi” χτίστηκε το 1936 κατά την Ιταλοκρατία και πήρε το όνομά της από τον Ιταλό διοικητή των Δωδεκανήσων κόμη Τσέζαρε Μάριο Ντε Βέκι που ανακατασκεύασε το εξαιρετικό αυτό κτήριο για να μένει ο ίδιος αλλά και για να χρησιμοποιηθεί ως θερινή κατοικία του Μπενίτο Μουσολίνι όταν θα αποχωρούσε από την πολιτική, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ. Το οίκημα χρησιμοποιούνταν και ως θερινό ανάκτορο του Ιταλού βασιλιά Βιτόριο Εμμανουέλε του Γ'.

Πρόκειται για ένα ιστορικό διώροφο κτίσμα, συνολικής επιφανείας 757 τετραγωνικών μέτρων, μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας.

Η βίλα βρίσκεται σε οικόπεδο 8.100 τ.μ. και έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια, καθώς μετά την αποχώρηση των Ιταλών από τα Δωδεκάνησα αποτέλεσε για λίγο καιρό θέρετρο της βασιλικής οικογένειας και στη συνέχεια πέρασε στη δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους.

Σπασμένα τζάμια, γεμάτη σκουπίδια και γκράφιτι, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος