Αθωώθηκε Αλβανός κατηγορούμενος ως μέλος σπείρας διακίνησης ναρκωτικών

Αθωώθηκε Αλβανός κατηγορούμενος ως μέλος σπείρας διακίνησης ναρκωτικών

Αθωώθηκε Αλβανός κατηγορούμενος ως μέλος σπείρας διακίνησης ναρκωτικών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 317 ΦΟΡΕΣ

Αθώος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 37χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται ως μέλος οκταμελούς «σπείρας» διακίνησης ναρκωτικών που είχε εξαρθρωθεί τον Νοέμβριο του 2007 από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου.

Ο αλλοδαπός πρωτόδικα είχε καταδικαστεί ερήμην σε κάθειρξη 10 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, εκδόθηκε σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με το οποίο συνελήφθη στην Ισπανία τον Ιανουάριο του 2022, οδηγήθηκε στη φυλακή. Παράλληλα διά του συνηγόρου του κ. Στέλιου Αλεξανδρή άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία εξετάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ενώπιον του οποίου ο 37χρονος αλλοδαπός αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην υπόθεση και ισχυρίστηκε ότι τα ναρκωτικά ανήκαν σε άλλα άτομα που διέμεναν την περίοδο εκείνη μαζί του. Έτσι το δικαστήριο τον απάλλαξε από την κατηγορία της κατοχής ναρκωτικών ουσιών αποι κοινού και κατά μόνας, κρίνοντάς τον αθώο.

Ο «κρύπτης», η καταδίωξη, ο τραυματίας αστυνομικός και τα ναρκωτικά
Η εξιχνίαση της υπόθεσης έγινε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, οι οποίοι με συντονισμένη επιχείρηση που διήρκησε από τη μία τα ξημερώματα έως τις έξι το πρωί της 8ης Νοεμβρίου 2007, κατάφεραν να συλλάβουν όλους τους δράστες.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, κατά την «έφοδο» των αστυνομικών στο σπίτι – κρύπτη, τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός, ευτυχώς ελαφρά από θραύσματα γυαλιού.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, έθεσαν το τελευταίο διάστημα πριν από τις συλλήψεις σε παρακολούθηση τους αλλοδαπούς καταφέρνοντας έτσι να εντοπίσουν το σπίτι – κρύπτη που οι δράστες χρησιμοποιούσαν στην πόλη της Ρόδου. Μετά από συντονισμένη επιχείρηση οι αστυνομικοί εντόπισαν τρεις Αλβανούς να επιβαίνουν σε Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας ενός εξ αυτών, το οποίο ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι και να κατέχουν δύο αυτοσχέδια τσιγαριλίκια με ακατέργαστη κάνναβη. Οι τρεις δράστες καθώς και ακόμη ένα άτομο είχαν μόλις βγει από το «κρύπτη» και αμέσως συνελήφθηκαν.

Στη συνέχεια ακολούθησε «έφοδος» των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου στο σπίτι όπου και εντοπίστηκαν άλλοι δύο Αλβανοί, οι οποίοι μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία της αστυνομίας επιχείρησαν να πετάξουν ναρκωτικές ουσίες που κατείχαν, στην τουαλέτα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν χάρη στην άμεση επέμβαση των αστυνομικών.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε βρέθηκε μέσα στον απορροφητήρα μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με ηρωίνη μικτού βάρους 28 γραμμαρίων, στο παράθυρο του σπιτιού άλλες 5 αυτοσχέδιες πλαστικές συσκευασίες με την ίδια ουσία βάρους ενός περίπου γραμμαρίου η καθεμία, μία συσκευασία που περιείχε 4 ναρκωτικά χάπια Xanax και στην τσέπη του παντελονιού ενός εκ των δραστών μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με ηρωίνη βάρους 1,5 γραμμαρίων, καθώς και το χρηματικό ποσό των 750 ευρώ. Επίσης βρέθηκαν δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, η μία μέσα στον απορροφητήρα και η άλλη σε ντουλάπα του σπιτιού, ενώ ένας εκ των δραστών παρέδωσε στους αστυνομικούς ένα πιστόλι ρέπλικα και ένα περίστροφο κρότου λάμψης.

Η έρευνα των αστυνομικών επεκτάθηκε και σε άλλο σπίτι όπου διέμεναν οι δράστες, μέσα στο οποίο βρέθηκαν μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με μία δόση ηρωίνης, μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη βάρους 2 γραμμαρίων και ένα πτυσσόμενο γκλοπ.

Οι ναρκωτικές ουσίες, οι ηλεκτρονικές ζυγαριές, τα χρήματα και τα όπλα κατασχέθηκαν, ενώ οι 8 Αλβανοί συνελήφθηκαν και σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για αγορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών από πρόθεση παρά μη τοξικομανούς από κοινού, κατοχή μικροποσότητας προς ιδίαν χρήση, παράνομη οπλοκατοχή από κοινού.

Μετά τις απολογίες τους και με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή οι –τότε- 19χρονος και ο 20χρονος (οι οποίοι είχαν ενοικιάσει και το σπίτι – κρύπτη) κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, σε άλλους δύο επιβλήθηκε εγγύηση ύψους 3.000 ευρώ και περιοριστικοί όροι εμφάνισης τους κάθε δεκαπενθήμερο στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, καθώς και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Οι ίδιοι όροι με εγγύηση όμως 1.000 ευρώ επιβλήθηκε σε τρίτο Αλβανό, ενώ στους ανηλίκους να εμφανίζονται δύο φορές τον μήνα στον επιμελητή ανηλίκων.

Οι δίκες και οι καταδίκες
Από τους οκτώ συλληφθέντες παραπέμφθηκαν σε δίκη μόνο οι πέντε Αλβανοί, μεταξύ των οποίων και ο 37χρονος, ο οποίος ήταν φυγόδικος και στις 21 Ιανουαρίου 2014 δικάστηκε η υπόθεσή του από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 37χρονο Αλβανό και του επέβαλε ερήμην ποινή φυλάκισης 10 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σε ό,τι αφορά τους άλλους τέσσερις συγκατηγορούμενούς του, ηλικίας τότε 20-22 ετών είχαν δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στις 12 Μαΐου 2008, οπότε ο ένας εξ αυτών ηλικίας 21 ετών (στο σπίτι του οποίου είχαν βρεθεί και οι ποσότητες της ηρωίνης) κρίθηκε ένοχος για αγορά και πώληση ναρκωτικών ουσιών με το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και του επιβλήθηκε η ποινή φυλάκισης των 4 ετών χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Οι υπόλοιποι τρεις επίσης Αλβανικής καταγωγής κρίθηκαν ένοχοι για κατοχή ναρκωτικών ουσιών προς ιδίαν χρήση και τους είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 μηνών με τριετή αναστολή.

Σε ό,τι αφορά την 32χρονη – σήμερα- αλλοδαπή Αλβανικής καταγωγής, η οποία κατηγορούνταν ότι είναι μέλος της ίδιας «σπείρας» διακίνησης ναρκωτικών, τον Ιούλιο του 2016 κρίθηκε αθώα από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Εφετείου Δωδεκανήσου.

Η υπόθεση ως προς την αλλοδαπή είχε διαχωριστεί, καθώς κατά την εξιχνίασή της από τους αστυνομικούς ήταν ανήλικη, ωστόσο τον Οκτώβριο του 2015 κάθισε στο εδώλιο του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Ρόδου κατηγορούμενη για κατοχή από κοινού ναρκωτικών ουσιών κατά συρροή.

Το δικαστήριο τότε της είχε επιβάλει το αναμορφωτικό μέτρο της παροχής κοινωφελούς εργασίας στον Δήμο Ρόδου διάρκειας 200 ωρών σε χρονικό διάστημα ενός έτους.

Κατά της απόφαση αυτής η 32χρονη πλέον σήμερα αλλοδαπή άσκησε έφεση, η οποία εκδικάστηκε στις 5 Ιουλίου 2016 από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Εφετείου Δωδεκανήσου, το οποίο και την απάλλαξε από κάθε κατηγορία, κρίνοντάς την αθώα.

Διαβάστε ακόμη

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου