Ελεύθερα με όρους τα δύο αδέλφια που κατηγορούνται για εμπορία ανθρώπου

Ελεύθερα με όρους τα δύο αδέλφια που κατηγορούνται για εμπορία ανθρώπου

Ελεύθερα με όρους τα δύο αδέλφια που κατηγορούνται για εμπορία ανθρώπου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 445 ΦΟΡΕΣ

Η μία από τους δύο κατηγορουμένους συνελήφθη εκ νέου, καθώς είναι φυγόδικος από το 2018

Ελεύθερα με όρους αφέθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια Ρόδου τα δύο αδέλφια από τη Ρουμανία που κατηγορούνται για εμπορία ανθρώπου από κοινού και τα οποία συνελήφθησαν στο νησί μας, μετά από καταγγελία που έγινε στις ρουμανικές αρχές από τη μητέρα μίας 24χρονης.

Συγκεκριμένα, με σύμφωνη γνώμη και της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου, και στην 27χρονη επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και στον 32χρονο αδελφό της, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, να μην απομακρυνθεί από τη Ρόδο και να καταβάλει εγγυοδοσία ποσού 1.000 ευρώ έως το τέλος Μαΐου.

Παρά το ότι για αυτή την υπόθεση η 27χρονη αφέθηκε ελεύθερη, συνεχίζεται η κράτησή της και μάλιστα πρόκειται να οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς είναι φυγόδικος σε άλλη υπόθεση που είχε διαλευκανθεί στο νησί μας το 2018. Η υπόθεση αυτή είχε εξιχνιαστεί έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και αφορούσε τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διέπραττε κλοπές και ληστείες σε βάρος πελατών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Ρόδο.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά από την αστυνομία, οι κατηγορούμενοι φέρονταν να «ελάφρυναν» τις τραπεζικές κάρτες των πελατών τους, τις οποίες έπαιρναν μαζί με τον κωδικό ασφαλείας, από τα θύματα, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση υπό την επήρεια αλκοόλ, στην οποία βρίσκονταν.
Συνολικά είχαν συλληφθεί τρεις Έλληνες και τέσσερις αλλοδαποί που παραπέμφθηκαν σε δίκη και οι οποίοι τελικά αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Σε ό,τι αφορά την 27χρονη, η οποία επίσης φέρεται να εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση, με διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου έχει ανασταλεί η εκδίκαση της υπόθεσης προς αυτήν έως την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος της.
Έτσι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας η 27χρονη θα οδηγηθεί στη φυλακή έως ότου προσδιοριστεί και εκδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου η υπόθεση αυτή.

Αρνούνται τις κατηγορίες τα δύο αδέλφια
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της εμπορίας ανθρώπου από κοινού, απολογούμενοι χθες στην ανακρίτρια Ρόδου, συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους κ.κ. Γιώργο Κυπραίο και Αριστείδη Τσάτσο και οι δύο Ρουμάνοι αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται, ενώ επικαλέστηκαν και μέρος της κατάθεσης που έχει δώσει στους αστυνομικούς η 24χρονη φερόμενη ως παθούσα.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, και τα δύο αδέλφια είπαν πως αποφάσισαν να έρθουν μαζί με την οικογένειά της η 27χρονη και τη σύντροφό του ο 32χρονος στη Ρόδο όπου και παλαιότερα είχαν εργαστεί για να δουλέψουν την τουριστική σεζόν. Επίσης μαζί τους ήρθε οδικώς και ο έταιρος αδελφός του με τη σύντροφό του.

Οι ίδιοι είπαν πως έφθασαν στο νησί μας στις 9 Μαΐου και πήγαν να συνεννοηθούν με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος όπου θα απασχολούνταν.
Τόσο ο 32χρονος όσο και η 27χρονη αναφέρθηκαν στη συμπληρωματική κατάθεση που έχει δώσει στις διωκτικές αρχές η 24χρονη, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι εκείνη αποφάσισε να εργαστεί στη συγκεκριμένη επιχείρηση μετά από πρόταση που της έκαναν, ότι γνώριζε πως επρόκειτο να κάνει παρέα σε άνδρες και πως τα έγγραφά της τα κρατούσε ο σύντροφός της όμως αν του τα ζητούσε, θα της τα έδινε.
Η 24χρονη κοπέλα δηλώνει επίσης στην κατάθεσή της ότι δεν νιώθει φόβο για τον 32χρονο φίλο της, αναφέροντας σε κάποιο σημείο χαρακτηριστικά ότι «σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ταξίδευα μαζί του».

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και οι δύο εμπλεκόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αδικήματα που βαραίνουν τα δύο αδέλφια είναι: εμπορία ανθρώπων από κοινού με επιβολή, στρατολόγηση και παράνομη κατακράτηση (με παράνομη παρακράτηση ταξιδιωτικών εγγράφων) με σκοπό τη γενετήσια εκμετάλλευση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά αλλά και τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, η 24χρονη κοπέλα ήρθε μαζί με τον 32χρονο συμπατριώτη της στις 8 Μαΐου 2022 στη Ρόδο προκειμένου να εργαστεί ως χορεύτρια σε κέντρο διασκέδασης. Το ζευγάρι διέμεινε σε ξενοδοχείο στην πόλη μας, ενώ στο νησί μας διαμένει και η 27χρονη αδελφή του 32χρονου.
Όπως είπε στην κατάθεσή της στους αστυνομικούς η 24χρονη, από την επόμενη κιόλας ημέρα της παραμονής τους (9 Μαΐου 2022), άρχισε να δέχεται ψυχολογική πίεση από τον 32χρονο αλλά κυρίως από την 27χρονη προκειμένου να δεχτεί να προβεί σε γενετήσιες πράξεις έναντι χρηματικής αμοιβής.

Η 24χρονη κοπέλα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την 60χρονη μητέρα της στη Ρουμανία της εξιστόρησε τα όσα συνέβαιναν. Η μητέρα με τη σειρά της ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές της χώρας της ότι η κόρη της είχε φύγει από τη Ρουμανία στις 8 Μαΐου μαζί με τον σύντροφό της για τη Ρόδο και ότι αφού έφτασαν στο νησί, έλαβε μήνυμα από την 24χρονη, σύμφωνα με το οποίο ο 32χρονος την πήγε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με σκοπό τη σεξουαλική της εκμετάλλευση.

Άμεσα από τις ρουμανικές αρχές κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες και προχθές το πρωί ενημερώθηκε από την Interpol η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου για την υπόθεση και τον κίνδυνο που φέρονταν να διατρέχει η 24χρονη Ρουμάνα.
Αστυνομικοί της υπηρεσίας κατάφεραν να εντοπίσουν το ζευγάρι στο ξενοδοχείο όπου διέμενε και τελικά να συλλάβουν αρχικά τον 32χρονο και εν συνεχεία την 27χρονη αδελφή του.
Σε ό,τι αφορά την 24χρονη κοπέλα έχει ήδη παραληφθεί από στέλεχος της Μ.Κ.Ο. Α21 προκειμένου να φροντίσουν για τη φιλοξενία της και εν συνεχεία για την επιστροφή της στη Ρουμανία.

Η «εγκληματική οργάνωση», οι συλλήψεις και η αθώωση από το δικαστήριο
Η υπόθεση είχε «αποκαλύφθεί» από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2018, στο πλαίσιο πολύμηνης και ενδελεχούς συλλογής, επεξεργασίας και αξιολόγησης των ερευνητικών δεδομένων της υπόθεσης, και σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την αστυνομία, όπως διακριβώθηκε από την έρευνα αυτή, οι κατηγορούμενοι έχοντας συγκροτήσει δομημένη εγκληματική ομάδα με αρχηγούς τους δύο συνιδιοκτήτες, μέλη εργαζομένους και σερβιτόρες, προέβαιναν στην εκμετάλλευση πελατών-θαμώνων καταστημάτων νυκτερινής διασκέδασης, οι οποίοι είχαν μειωμένη αντίληψη λόγω κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και τους αφαιρούσαν τραπεζικές κάρτες.

Στη συνέχεια, αφού τους είχαν αποσπάσει με δόλιο τρόπο τους κωδικούς των αφαιρεθέντων καρτών, πραγματοποιούσαν οικονομικές συναλλαγές, χρεώσεις ή αναλήψεις χρηματικών ποσών.
Από τη διενεργηθείσα έρευνα εξιχνιάστηκαν συνολικά είκοσι περιπτώσεις αφαίρεσης χρημάτων και αντικειμένων, με τη μορφή της κλοπής και της ληστείας.

Ως προς τις περιπτώσεις αυτές, τρεις διαπράχθηκαν το καλοκαίρι του 2017 ενώ οι υπόλοιπες από τον Μάιο έως αρχές Αυγούστου του 2018.
Κατά την αστυνομική επιχείρηση βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:
• 3 μηχανήματα “POS”
• Φιαλίδιο με υγρό άγνωστης χημικής σύστασης βάρους 36 γραμμαρίων
• Καταγραφικό κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης εσωτερικού χώρου καταστήματος
• Το χρηματικό ποσό των 7.531 ευρώ.
Οι συλληφθέντες, προσήχθησαν στον κ Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου και αφού τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος παραπέμφθηκαν στην ανάκριση.

Επρόκειτο για τρεις Έλληνες και τέσσερις αλλοδαπούς, εκ των οποίων οι δύο συνιδιοκτήτες καταστημάτων νυχτερινής διασκέδασης, ηλικίας 49 και 50 ετών αντίστοιχα, που φέρονταν σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί με την εξιχνίαση της υπόθεσης από την αστυνομία, να είχαν αρχηγικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, και πέντε εργαζομένους (τρεις άνδρες και δύο γυναίκες) στα καταστήματα των προαναφερόμενων, ηλικίας από 27 έως 51 ετών.

Απολογούμενοι και οι επτά συλληφθέντες είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, είχαν αφεθεί όλοι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Συγκεκριμένα στους δύο συνιδιοκτήτες καταστημάτων νυχτερινής διασκέδασης (δηλαδή στον 49χρονο και στον 51χρονο), είχαν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Στους υπόλοιπους πέντε εργαζομένους στα καταστήματα των προαναφερόμενων, ηλικίας από 27 έως 51 ετών, είχε επιβληθεί μόνο ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 η υπόθεση εκδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο και έκρινε αθώους και τους επτά εμπλεκομένους.

Ενώπιον του δικαστηρίου τόσο οι εμπλεκόμενοι όσο και οι συνήγοροι υπεράσπισης τους κ.κ. Μανώλης Κουτσούκος, Άκης Μεϊμάρης και Μάριος Μαραβέλιας όχι μόνο αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται αλλά επεσήμαναν ότι πιθανότατα η όλη υπόθεση να έχει «δημιουργηθεί» από επαγγελματικούς ανταγωνιστές τους, καθώς όλοι όσοι κατήγγειλαν περιστατικά κλοπών και ληστειών (σύμφωνα και με την κατάθεση του αστυνομικού), πήραν βεβαίωση από την αστυνομία προκειμένου να εισπράξουν με αυτήν αποζημίωση στο εξωτερικό!
Τελικά το δικαστήριο απάλλαξε τους επτά από τις κατηγορίες κρίνοντάς τους αθώους.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων