Μανώλης Μαρκόπουλος: Χρονιά ρεκόρ στις αφίξεις

Μανώλης Μαρκόπουλος: Χρονιά ρεκόρ στις αφίξεις

Μανώλης Μαρκόπουλος: Χρονιά ρεκόρ στις αφίξεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 473 ΦΟΡΕΣ

Για τις εξαιρετικά καλές προδιαγραφές που έχει η φετινή τουριστική σεζόν στη Ρόδο ως προς τις αφίξεις, τις οικονομικές ζημίες στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αφού παρά τις εξωφρενικές ανατιμήσεις δεν αναπροσαρμόσθηκαν οι τιμές των συμβολαίων, αλλά και την αναζήτηση προσωπικού από πολλά ακόμα ξενοδοχεία, αναφέρθηκε μιλώντας στον “Real Voice” και την εκπομπή «Πρώτη Καλημέρα» με τον Τέρη Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος.

Όπως επανέλαβε ο κ. Μαρκόπουλος, φέτος θα είναι πολύ μεγάλη η οικονομική ζημία στα ξενοδοχεία, που δουλεύουν με παλαιότερες τιμές των συμβολαίων, ενώ οι ανατιμήσεις έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στις προμήθειες, όπως τα τρόφιμα και τα ποτά και την ηλεκτρική ενέργεια.

Είναι θετικά τα μηνύματα ως προς τις αφίξεις. Είναι αλήθεια ότι έχουμε μία πολύ καλή ροή, η οποία και θα συνεχιστεί. Είναι πολύ καλά τα αποτελέσματα από διάφορες αγορές και επίσης είναι και αισιόδοξο ότι κάποιες αγορές της ανατολικής Ευρώπης που είχαν «παγώσει», όπως της Τσεχίας και της Πολωνίας, δείχνουν να έχουν «ξεκολλήσει» και να κινούνται πλέον σε πιο κανονικούς ρυθμούς.

Βλέπουμε ότι παρόλο τις δύσκολες συνθήκες που ζουν και αυτοί στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά με τον πληθωρισμό και τον πόλεμο που είναι στην πόρτα τους, έχουν την ανάγκη να ταξιδέψουν», όπως είπε.
Αναφορικά με τον ΦΠΑ, σημείωσε ότι «στα ξενοδοχεία της χώρας μας είναι πολύ υψηλότερος από όλες τις άλλες ανταγωνίστριες χώρες.

Τα ξενοδοχεία της Ρόδου βασίζονται σε πολλές υπηρεσίες. Πολύ μεγάλο κομμάτι του τζίρου τους πηγαίνει σε προμήθειες και οι ανατιμήσεις εκεί δυστυχώς είναι συνεχείς και ουσιαστικά είμαστε παγιδευμένοι μέσα σε αυτό το πράγμα. Φτιάξαμε ένα πίνακα για να προσπαθήσουμε να αποτιμήσουμε ποια είναι τελικά η επιβάρυνση στο κόστος λειτουργίας με 60-70 κωδικούς βασικούς για ένα ξενοδοχείο και η πλειονότητα των κωδικών έχει πάρει μία αύξηση 20 με 30%.

Κανένα συμβόλαιο δεν μπορούσε να το προβλέψει αυτό. Είναι σχεδόν αδύνατο να απορροφηθεί αυτό από μία ξενοδοχειακή επιχείρηση. Μιλάμε για μια χρονιά ρεκόρ στις αφίξεις, αλλά ρεκόρ και στις ζημιές. Οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν ανοίξει υπάρχουν ακόμη κάποιες που θα ανοίξουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου».

Ερωτηθείς ο κ. Μαρκόπουλος για το αν οι μεγάλες μονάδες αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα στην αναζήτηση προσωπικού από ό,τι οι μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, απάντησε ότι «προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες και οι μικρές μονάδες. Από την άλλη πλευρά, ένας υπάλληλος μπορεί να τις προτιμήσει με την έννοια ότι δεν είναι τόσο μεγάλη η πίεση που θα έχει αν πάει σε μία μεγάλη μονάδα.

Σε άτομα που είναι στην ηλικία από 20 έως 30 ετών, έχουμε άπειρα παραδείγματα με χαμηλή σχετικά εξειδίκευση, χωρίς ιδιαίτερες σπουδές, σε αυστηρό οκτάωρο, να έχουν καθαρές αποδοχές της τάξεως των 1.200-1.400 ευρώ. Δεν νομίζω ότι πολλοί άλλοι κλάδοι δίνουν αυτά τα χρήματα και είναι ιδιαίτερα άδικο, τουλάχιστον για τον ξενοδοχειακό χώρο, πολλές φορές μία κριτική του καναπέ, από ανθρώπους που είναι έξω από τον τουρισμό».

Διαβάστε ακόμη

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού