Στράτος Καρίκης: «Γυμνός» ο δήμος χωρίς τη δημοτική αστυνομία

Στράτος Καρίκης: «Γυμνός» ο δήμος χωρίς τη δημοτική αστυνομία

Στράτος Καρίκης: «Γυμνός» ο δήμος χωρίς τη δημοτική αστυνομία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 474 ΦΟΡΕΣ

… «Γυμνός» είναι ο Δήμος Ρόδου χωρίς τη Δημοτική Αστυνομία, δήλωσε χθες ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Στράτος Καρίκης, καθώς σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης τους δημιουργεί «πονοκέφαλο», ειδικά όταν το τελευταίο διάστημα έχει να αντιμετωπίσει και το φαινόμενο κλοπών συστημάτων αυτόματου ποτίσματος στα παρτέρια, που έρχεται μετά το μπαράζ κλοπών στα καλώδια ηλεκτροφωτισμού της Περιφέρειας στην εθνική οδό!

Στο θέμα αυτό, αναφέρθηκε χθες ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Στράτος Καρίκης, ο οποίος, στο πλαίσιο δηλώσεών του, σχολίασε αρχικά την πορεία του τουρισμού φέτος, λέγοντας ότι βαδίζει πολύ καλά και στα δύο σκέλη, καθώς διαπιστώνουμε ότι τον Απρίλιο είχαμε νούμερα ανώτερα του αντίστοιχου μήνα του 2019, τον Μάιο έχουμε σοβαρές πιθανότητες να ξεπεράσουμε τη χρονιά εκείνη αλλά και στον τομέα της κρουαζιέρας αναμένεται να πλησιάσουμε τις 500 προσεγγίσεις στο λιμάνι της Ρόδου και συνεχίζουν μέσα από τις συγκεκριμένες πολιτικές.

Και είπε ο κ. Καρίκης: «Δίνουμε μία τεράστια βάση-ασχολείται ο ίδιος ο Δήμαρχος με το τουριστικό κομμάτι, ακριβώς για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την κατάσταση στα επίπεδα όχι μόνο του 2019 αλλά συνεχώς να πηγαίνουμε και καλύτερα».

Παρεμβάσεις και…κλοπές!
Στο σημείο αυτό, θέλησε να αναφερθεί στις παρεμβάσεις που έχουν ξεκινήσει-και συνεχίζουν-ενόψει της νέας σεζόν. Όπως είπε, λοιπόν, ξεκινάει ένα μεγάλο πρόγραμμα παρεμβάσεων. Ο ίδιος είχε συνεργασία και με τον εντεταλμένο για το πράσινο, κ. Κώστα Καρίκη γιατί και εκεί γίνεται μία πολύ μεγάλη παρέμβαση, καθώς έχουν εντοπίσει το σύνολο των περιοχών που πρέπει να παρέμβει η Υπηρεσία Πρασίνου, ακόμα και ιδιώτες, με στόχο την αισθητική αναβάθμιση με καλλωπιστικά φυτά.

Είπε, ακόμη, ότι παρεμβάσεις θα κάνουν σε πολλές περιοχές, όπως στις Εκατό Χουρμαδιές, σε όλο το παραλιακό μέτωπο το οποίο ολοκληρώνεται, στη συνέχεια θα προχωρήσουν προς την Ιαλυσό, στη νησίδα του Μίρα-Μάρε, στους Αγίους Αποστόλους όπου θα γίνεται πλέον σε μόνιμη βάση καθώς, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, η περιοχή έχει τεράστιο πρόβλημα και πρέπει να παρέμβουν πολύ δυναμικά. Το ίδιο θα γίνει και στην Ανάληψη και τον Άγιο Νικόλαο. Παράλληλα, έχουν εντοπίσει όλα τα παρτέρια που πρέπει να παρέμβουν, όπως στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως. «Και θα παρέμβουμε και θα ολοκληρωθούν σύντομα και θα συντηρούνται. Δηλαδή, το σύστημα που ακολουθούμε πλέον είναι σύστημα όχι μόνο παρέμβασης αλλά και συντήρησης. Συνεπώς, πιστεύουμε ότι, σύντομα, το σύνολο του νησιού θα έρθει σε μία πολύ όμορφη κατάσταση», τόνισε.

Στο σημείο αυτό, πάντως, ο κ. Καρίκης θέλησε να σταθεί σε κάτι «πολύ άσχημο», όπως είπε, κάτι που αναφέρεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι δηλαδή έχουμε πολλές κλοπές! «Το βρίσκω απαράδεκτο», είπε και έκανε γνωστό ότι μίλησε προχθές, με τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή κ. Γιάννη Τσακιράκη, αφού, όπως είπε, για παράδειγμα, στα Κρητικά είχαμε ακόμα και κλοπές των αυτόματων συστημάτων τα οποία είναι πανάκριβα, περίπου 250 ευρώ αξίας το καθένα, που σημαίνει ότι είναι σημαντικές κλοπές! Μάλιστα, σχολίασε ότι διαπιστώνουν ότι αυτό που συνέβαινε με τα δίκτυα της περιφέρειας, τώρα γίνεται με τα λουλούδια, με τα συστήματα ύδρευσης. Και είπε: «Πραγματικά το θεωρώ απαράδεκτο, δείχνει μία άσχημη κοινωνική αντιμετώπιση του όλου θέματος». Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος τα αντικαθιστά, και τα λουλούδια και τα συστήματα κτλ. ώστε να συνεχιστεί ίδια η καλή εικόνα.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στις παραλίες με την αντικατάσταση του εξοπλισμού και θα προσπαθήσουν σταδιακά να τα αλλάξουν όλα. «Γενικότερα, ό,τι αφορά την εικόνα του νησιού, προσπαθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να τη βελτιώσουμε σε όλα τα δυνατά επίπεδα», είπε και ανέφερε ότι βρίσκονται σε μεγάλη εγρήγορση για τη βελτίωση της εικόνας αλλά και για να γίνει πιο λειτουργική η καθημερινότητά μας, τώρα ειδικά που ήδη δεχόμαστε έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Αστυνόμευση-Δημοτική Αστυνομία
Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ο κ. Καρίκης επειδή για πολλά από τα παράπονα αποδέκτης είναι ο Δήμος, ωστόσο έχουν να κάνουν με την αστυνόμευση, αν τον προβληματίζει, ενόψει της σεζόν, η έλλειψη αστυνόμευσης και αν θα πιέσουν για να βελτιωθεί.

Ο ίδιος, αρχικά υπογράμμισε ότι, κατά πρώτον, εκείνο που αναδεικνύεται είναι η μεγάλη έλλειψη της Δημοτικής Αστυνομίας «γιατί ένας μεγάλος Δήμος όπως είναι ο Δήμος Ρόδου που είναι μέσα στους δέκα πιο μεγάλους Δήμους της Ελλάδας, και μάλιστα με λειτουργία πολύ μεγαλύτερου Δήμου ακόμα και από αυτόν της Αθήνας, διότι εμείς δεχόμαστε εκατομμύρια τουριστών και αυτό ανεβάζει το μέγεθος του Δήμου σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς Δημοτική Αστυνομία. Και δήλωσε στη συνέχεια:

«Συνεπώς, όσοι μουρμουρούσαν παλιά το έχουν καταλάβει ότι έχουν κάνει λάθος: ότι μπορεί η Δημοτική Αστυνομία να μην είχε φθάσει στο εκατό τοις εκατό της απόδοσης αλλά ήταν σημαντική η παρουσία της και ουσιαστικά αυτή τη στιγμή ο Δήμος είναι χωρίς εκτελεστικά χέρια στο θέμα της ευταξίας και των καταστημάτων, των κοινόχρηστων χώρων και των παραλιών και γενικά όλης της λειτουργίας». Όπως είπε, όλα αυτά θα μπορούσαν να τα είχαν σώσει και προβλέψει και να λάβουν μέτρα, με βάση τη Δημοτική Αστυνομία.
Ταυτόχρονα-συνέχισε-και η Ελληνική Αστυνομία διατυπώνει συνεχώς παράπονα ότι δεν έχει τη στελέχωση που πρέπει, με αποτέλεσμα να είναι όλοι προβληματισμένοι για το πως μπορούν να επιβάλουν την ευταξία στο νησί.

Στη συνέχεια, επανέλαβε ο Αναπληρωτής Δημάρχου: «Ο Δήμος, δυστυχώς, μη έχοντας Δημοτική Αστυνομία είναι «γυμνός». Η μόνη πλέον προοπτική είναι να έχουμε-και έχουμε-μία καλή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία», είπε και ανέφερε ότι τις προηγούμενες ημέρες ο ίδιος μίλησε και με το νέο Αστυνομικό Διευθυντή ώστε σε συνεργασία να μπορέσουν να λειτουργήσουν μέχρι την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Για το τελευταίο πάντως ο κ. Καρίκης δεν φαίνεται αισιόδοξος, καθώς εκτιμά ότι θα αργήσει και ότι θα παρέλθει μία διετία για να έχει ξανά ο Δήμος Ρόδου Δημοτική Αστυνομία.

«Συνεπώς, δεχόμαστε καθημερινά παράπονα, για τα οποία δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, παρά μόνο μπορούμε να τα αναφέρουμε στην Ελληνική Αστυνομία και ζητήσουμε παρέμβασή της για να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις», είπε, ακόμη.
Όσο για το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η προσπάθεια του Δήμου για την επαναλειτουργία του ένστολου τμήματός του, ο Αντιδήμαρχος είπε ότι, σε αυτή τη φάση, ο ΟΕΥ (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) ολοκληρώνεται, κάτι που αποτελεί και τη βάση για να μπορέσουμε μετά να έχουμε Δημοτική Αστυνομία. Έτσι, τώρα τον επεξεργάζονται ήδη με τη Γενική Γραμματέα του Δήμου, κα Κυριακή Νικολαΐδου, και πιστεύει ότι θα ολοκληρωθεί ο ΟΕΥ μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Σ’ αυτόν, λοιπόν, υπάρχει πρόβλεψη για την ίδρυση Δημοτικής Αστυνομίας. Μόλις ολοκληρωθεί και εγκριθεί o OEY, μετά μπορούν να προχωρήσουν σε προκήρυξη για τη στελέχωση της Υπηρεσίας. Παράλληλα, θα μπορούν να μεταφέρουν σ’ αυτήν και άλλους υπαλλήλους με μετάταξη από άλλες υπηρεσίες, ακόμα και εκτός Δήμου, που επιθυμούν να επιστρέψουν, όπως παλιοί Δημοτικοί Αστυνόμοι.

«Αγκάθι», βέβαια, στα παραπάνω σχέδια του Δήμου παραμένει η καθυστέρηση στις προκηρύξεις από την Κεντρική Διοίκηση, γι’ αυτό και ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του ΟΕΥ ο ίδιος δεν βλέπει ότι θα έχουμε ταχείς διαδικασίες και γενικότερα διαπιστώνει ότι προτιμούνται τα Κοινωφελή Περιγράμματα-με τα οποία τώρα θα πάρει αρκετούς υπαλλήλους ο Δήμος-παρά των προκηρύξεων και της έγκρισης θέσεων μονίμου προσωπικού στον Δήμο. «Εκεί βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει προοπτική. Αντίθετα, όλα γίνονται με μεγάλη φειδώ, που προφανώς εκφράζει μία κεντρική πολιτική να μην αυξηθεί πια το Δημόσιο. Συνεπώς, τρέχει και η διαδικασία της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά, με βάση τα ισχύοντα χρονικά πλαίσια λειτουργίας του Δημοσίου σήμερα και τις εγκρίσεις, πιστεύω ότι δεν θα είναι τόσο γρήγορα», είπε.

Μόλις ολοκληρωθεί ο ΟΕΥ, λοιπόν, θα υπάρξει αναλυτική πρόβλεψη για τη Δημοτική Αστυνομία, το προσωπικό ,τους προϊσταμένους κτλ. Υπενθυμίζεται ότι η Δημοτική αστυνομία είχε κλείσει με 120 υπαλλήλους περίπου, ο ίδιος δεν θεωρεί ότι θα φθάσουμε σ’ αυτό τον αριθμό αλλά η βάση θα είναι 60 με 70 άτομα το ελάχιστο για να ξεκινήσει η επαναλειτουργία της.
Είπε, ακόμη, ότι ο Δήμος θέλει άτομα για να τη στελεχώσουν και έχει τα χρήματα να τη λειτουργήσει αλλά πολύ σημαντικές είναι οι εγκρίσεις και ελπίζει ότι, αυτά που θα αιτηθούν θα εγκριθούν αφού αυτή την περίοδο δεν υπάρχει τάση στο Δημόσιο για μόνιμες προσλήψεις.

Αξιοποίηση σφαγείων
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καρίκης είπε ότι «τρέχουν» πάρα πολλά πράγματα αλλά το θέμα είναι ότι όλα μαζί δεν είναι εύκολο. Εκείνο, πάντως, που θέλησε να πει είναι ότι έχουν πετύχει πολύ μεγάλες χρηματοδοτήσεις και μάλιστα ο Δήμαρχος, μετά και την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα, θα τις ανακοινώσει. Όμως, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το ότι η Ρόδος παίρνει αυτά που διεκδικούν και είναι πολλά. «Τα διεκδικούμε και τα παίρνουμε», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο ότι όλα μαζί δεν γίνονται. Τα σφαγεία, λοιπόν, θα είναι η επόμενη μελέτη από αυτές της Νέας Αγοράς.

Μόλις εγκριθούν, εντός του Μαΐου, η επόμενη μελέτη με την οποία θα καταπιαστούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες και η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης θα είναι αυτή για τα σφαγεία. «Οι υπηρεσίες μας προσπαθούν και ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο-το βλέπουμε άλλωστε και από το Εθνικό Θέατρο, που σε συνεργασία με την Περιφέρεια πόσο πολύ προχώρησε το συγκεκριμένο θέμα», είπε.
Κλείνοντας, σχολίασε ότι είναι πολλά και όλα τα παραπάνω είναι «πληγές» που προσπαθούν να «τρέξουν» και τα σφαγεία είναι η αμέσως επόμενη προτεραιότητα, να γίνουν οι σχετικές μελέτες για να δουν τις διαδικασίες για την αξιοποίησή τους».

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη