55 γαλάζιες σημαίες πήρε φέτος η Ρόδος

55 γαλάζιες σημαίες πήρε φέτος η Ρόδος

55 γαλάζιες σημαίες πήρε φέτος η Ρόδος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1457 ΦΟΡΕΣ

Τη δεύτερη θέση στον κόσμο για ακόμα μια φορά κατέκτησε η Ελλάδα για τις ακτές και τις μαρίνες της.

Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία του προγραμματος «Γαλάζια Σημαία», τα οποία ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος, η Ελλάδα τιμήθηκε με 581 σημαίες, ενώ στο σύνολο των 600 βραβεύσεων των 48 χωρών που συμμετέχουν, η χώρα μας κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών.

Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 87 σημαίες. Ακολουθούν η Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου με 55 σημαίες και Λασιθίου με 41 σημαίες.

Σε επίπεδο δήμων προηγείται η Ρόδος με 55 γαλάζιες σημαίες και έπονται οι δήμοι Κασσάνδρας και Αγίου Νικολάου με 32 και 25 σημαίες αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι φέτος είναι η δεύτερη διαδοχική χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα εμφανίζει συνολική αύξηση στις βραβεύσεις της ύστερα από κάποια χρόνια μειώσεων.

Βάσει των στατιστικών στοιχείων, ενώ η χώρα μας είχε 519 σημαίες το 2018, έπεσε στις 515 το 2019 και στις 497 το 2020. Το 2021 όμως βραβεύτηκε με 545 σημαίες, τις οποίες φέτος αύξησε στις 581.

Οι περισσότερες περιοχές της χώρας εμφανίζουν μία ανοδική τάση στις βραβευμένες ακτές τους από το 2019 έως σήμερα, ενώ κάποιες απώλειες εντοπίστηκαν σε δέκα νομούς και συγκεκριμένα στην Αττική, η οποία έχασε 3 σημαίες κατέχοντας φέτος 18 από 21 το 2019.

Απώλειες μέτρησαν επίσης οι νομοί Μαγνησίας (12 από 13), Πρέβεζας (8 από 7), Ξάνθης (5 από 4), Ροδόπης (5 από 4), Αργολίδας (5 από 3), Αιτωλοακαρνανίας (3 από 2), Αχαίας (2 από 6), Ανδρου (2 από 1) και Εβρου (2 από 1).

Στις αρχές του προγράμματος το 1988 η Ελλάδα είχε λάβει γαλάζια σημαία για 7 ακτές και 8 μαρίνες, ενώ η πρώτη τριψήφια «συγκομιδή» βραβείων ήρθε το 1991 όταν γαλάζια σημαία δόθηκε σε 178 ακτές.

Συνολικά φέτος η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.194 ακτές, 732 μαρίνες και 116 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο. Η χώρα μας βρέθηκε στη δεύτερη θέση σε σύνολο βραβεύσεων μετά την Ισπανία, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Τουρκία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Η ετήσια αναγγελία της «Γαλάζιας Σημαίας», αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού με τον θεσμό να συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια εφαρμογής.

Η αναγγελία των βραβεύσεων για το 2022 πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, σε δύο φάσεις.

Το πρωί οργανώθηκε εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα στη βραβευμένη παραλία του Δήμου Γλυφάδας, με τη συμμετοχή περισσότερων από σαράντα παιδιών και εκπαιδευτικών από σχολεία της περιοχής. Τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη από την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής (ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ.).

Η δεύτερη φάση της εκδήλωσης, που περιλάμβανε και την ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών, έγινε χθες το απόγευμα στο Glyfada Golf Gardens με παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού.

Την εκδήλωση άνοιξαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), Νίκος Πέτρου, και ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου και ο Johann Durand διευθυντής του διεθνούς προγραμματος.

Απηύθυναν χαιρετισμούς μια σειρά κρατικών, θεσμικών και κλαδικών εκπροσώπων.

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείρισή τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους.

Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που συμπληρώνει φέτος, 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Οι παραλίες της Ρόδου που βραβεύτηκαν
Αμμούδες Φαληράκι/Mitsis Alila Resort
Αμμούδες-Φαληράκι/Elysium Resort
Αμμούδες-Φαληράκι/Rodos Palladium
Άντονι Κουίν
Αφάντου 2/Irene Palace
Αφάντου 2/Port Royal
Βληχά/Lindos Mare & Lindos Blu
Γαλούνι Κοκκινόγια/Boutique 5 Hotel
Γαλούνι Κοκκινόγια/Mayia Exclusive Resort
Γαλούνι Κοκκινόγια/Mitsis Rodos Village
Γαλούνι Κοκκινόγια/Princess Adriana Resort
Ενυδρείο 1-Άγαλμα Διαγόρα
Ενυδρείο 2-Grand Hotel
Ενυδρείο 3 - Έλλη
Ενυδρείο 4 Καζίνο
Θεολόγος
Ιξιά/Rhodes Βay Ηotel
Ιξιά/Rodos Palace
Καβουράκια/Amilia Mare & Paradise Village
Καθαρά
Καλλιθέα
Κιοτάρι
Κιοτάρι 3/Rodos Princess Beach
Κιοτάρι Αγγελιένα 1
Κιοτάρι Αγγελιένα 2
Κολύμπια Α-Λιμανάκι/Atlantica Imperial
Κολύμπια/Mythos Beach
Κολύμπια/Μικρή Πόλη
Λαδικό
Λάρδος 1/Lindos Princess Beach
Λάρδος 3/Lindian Village
Λαχανιά/Atrium Prestige
Μαντώματα
Μεγάλη Γη/Atlantica Dreams Resort
Μεγάλος Γιαλός - Λίνδος
Μικρός Γιαλός-Λίνδος
Ρένη
Ρένη 1/Sunwing Kallithea Beach
Ρένη Καλάθου/Atrium Palace
Στεγνά/Porto Angeli
Τραουνού
Τριάντα Β/Sun Beach Resort
Τριάντα/Electra Palace Resort
Τσαμπίκα
Τσαμπίκα Συμιακή
Φαληράκι 1/Esperides
Φαληράκι 2/Amada Colossos
Φαληράκι 3/Esperos Palace
Φαληράκι 4/Καλυψώ
Φαληράκι 5/Blue Sea
Φαληράκι 5/Epsilon
Φαληράκι Α
Φαληράκι Λιμανάκι
Φαληράκι-Καστράκι/Grecotel Lux Me Dama Dama
Ψάλτος/Mitsis Lindos Memories Resort

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη