Στην τελική ευθεία η ίδρυση ξενώνα για αστέγους στη Ρόδο

Στην τελική ευθεία η ίδρυση ξενώνα για αστέγους στη Ρόδο

Στην τελική ευθεία η ίδρυση ξενώνα για αστέγους στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1828 ΦΟΡΕΣ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η ίδρυση του Ξενώνα και του Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων από τον Δήμο της Ρόδου, με την έναρξη της λειτουργίας του να προσδιορίζεται τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΔΟΠ), κ. Γιώργου Τριάντου, ο οποίος σε δηλώσεις του χθες αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα της αρμοδιότητάς του.

Καταρχάς, όσον αφορά την ίδρυση του Κέντρου αστέγων, σύμφωνα με τον κ. Τριάντο, σχεδόν έχουν τελειώσει όλες οι προκαταρκτικές διαδικασίες, ήδη έχει συσταθεί η Επιτροπή, η οποία εξετάζει το τυπικό της υπόθεσης (σ.σ. την καταλληλότητα του κτηρίου το οποίο έχει προσφερθεί), έχει βγει η πρώτη ανάρτηση όσον αφορά την πρόσληψη του προσωπικού η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στις εφημερίδες την Τρίτη και έχει να κάνει με το προσωπικό για τη δομή του ανοιχτού κέντρου ημέρας.

Αυτή περιλαμβάνει μία ΠΕ-ΤΕ κοινωνικών λειτουργών, μία ΤΕ νοσηλευτών/-τριών, μία ΤΕ λογιστικού με φοροτεχνικό, μία γενικών καθηκόντων και μία καθαριστών/-τριών. Σημειώνεται ότι πρόκειται για εποχικό προσωπικό με υπογραφή της σύμβασης μέχρι 12 μήνες αλλά με δυνατότητα ανανέωσης ή και παράτασης μέχρι τη λήξη του έργου, το οποίο είναι σίγουρο ότι θα παραταθεί.

Οι προσλήψεις γίνονται με κριτήρια ΑΣΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι για κάθε κατηγορία προβλέπονται κάποια τυπικά προσόντα (σ.σ. εκτός από τις κατηγορίες ΥΕ, γενικών καθηκόντων και καθαριστριών). Μέσα στην εβδομάδα ή αρχές της ερχόμενης θα έρθει και η άλλη προκήρυξη για τον ξενώνα των αστέγων που και εκεί θα είναι περίπου ο ίδιος αριθμός όσον αφορά το προσωπικό αλλά και διαφορετικές ειδικότητες από αυτές.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τριάντος, είπε ότι με βάση ένα πρόχειρο χρονοδιάγραμμα που έχουν φτιάξει, πιστεύουν ότι μέσα με τέλη Ιουλίου θα είναι έτοιμες οι δομές αυτές για να εγκατασταθούν ώστε να αρχίσει να γίνεται η υποδοχή των ανθρώπων που θα κάνουν χρήση τους. Ήδη, η Διεύθυνση έχει έναν αριθμό για αυτούς τους ευάλωτους συμπολίτες μας αλλά φυσικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πόσοι από αυτούς θα θέλουν να μείνουν στη δομή καθώς πρόκειται για ιδιαίτερη κατηγορία.

Επεσήμανε, πάντως, ότι θα υπάρχουν κριτήρια και ορισμένες κατηγορίες εκ των πραγμάτων θα πρέπει να αποκλειστούν, αφενός για την ασφάλεια των υπολοίπων αλλά και των ιδίων ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα γιατί μέσα σ’ αυτές τις δομές, οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί από παραβατικότητα κτλ., θα έχει αντίκτυπο στη Ρόδο. Βέβαια, θα υπάρχει φύλαξη όλο το 24ωρο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για ν’ αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις, όπως είπε.

Το κτηριακό και άλλες ενέργειες
Ο κ. Τριάντος, ενημέρωσε, ακόμη, ότι, χθες, Τετάρτη, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης από την Αρχαιολογία και η αίτηση έκδοσης της σχετικής άδειας που αφορά την ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου του ΔΟΠ, για το οποίο υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά την κτηριακή υποδομή και τη συντήρησή του καθώς επίσης και ανάγκη της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου και των περιφράξεων που βρίσκονται κατά μήκος των οδών Ερυθρού Σταυρού και της Ιωάννη Μεταξά, που έχουν αρχίσει και καταρρέουν.

Επίσης, πρέπει να τοποθετηθεί ηλεκτροφωτισμός αλλά να γίνει και φύλαξη του χώρου ώστε και αυτός να γίνει επισκέψιμος και προσβάσιμος προς τους συμπολίτες με τη μελλοντική πρόβλεψη να ενωθεί με τον χώρο της Ροδιακής Έπαυλης όταν αυτή θα ολοκληρωθεί και να γίνει ένας ενιαίος χώρος περιπάτου και αναψυχής.

Το έργο αυτό θα υποβληθεί για έγκριση στο Πράσινο Ταμείο και ο προϋπολογισμός του μπορεί να φθάσει μέχρι το ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί σχεδόν τίποτα γιατί τα χρήματα αυτά προέρχονται από Εθνικούς πόρους και συγκεκριμένα το Πράσινο Ταμείο.

Αφού ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, θ’ αρχίσουν να επικεντρώνονται στην αξιοποίηση του ακινήτου του ΔΟΠ, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αταβύρου και Κανελλοπούλου (σ.σ. κοντά στο παλαιό νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου), και επειδή επίκειται προμήθεια ενός αριθμού απιδινωτών, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε διάφορες κοινότητες της Ρόδου, όπως είπε, θα πρέπει να γίνει μία προσεκτική επιλογή να πάνε σε μέρη στα οποία ήδη υπάρχει η απαραίτητη εκπαίδευση. Όπως είπε, είναι ενέργειες που ξεκίνησαν από την προηγούμενη Αντιδημαρχία και συνεχίζονται τώρα.

Ακόμη, προσπαθούν να λύσουν το μακροχρόνιο πρόβλημα με τα αυτοκίνητα του «Βοήθεια στο Σπίτι», που είναι μία προίκα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με αποτέλεσμα συνέχεια να παρουσιάζουν βλάβες, να ακινητοποιούνται και να μην μπορούν να κάνουν σωστά τις διαδικασίες.

Έτσι, ήδη έχουν μία τετράμηνη σύμβαση για ενοικίαση αυτοκινήτων και θα προσπαθήσουν να τη μετατρέψουν σε leasing, δηλαδή σε μακροχρόνια μίσθωση, ώστε τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια να μην αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα όσο αφορά στις δομές του «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη σωστή τους λειτουργία.

Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν τα δύο ΚΗΦΗ, ένα της ΑΜΚΕ στους Αγίους Αποστόλους και το άλλο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής που είναι στα Κοσκινού.
Άμεσα, θα αρχίσει να λειτουργεί και το ΚΑΠΗ το οποίο βρίσκεται στην περιοχή που είναι το «ΡΟΔΑ» και το άλλο που βρίσκεται στην Παλιά Πόλη, όπως και το παράρτημα που υπάρχει στην Ιαλυσό.

Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, θα προσπαθήσουν αυτά τα ΚΗΦΗ να τα επεκτείνουν και στο υπόλοιπο νησί, όπου φυσικά υπάρχει υποδομή και όπου υπάρχουν δυνατότητες αυτές οι δομές να αξιοποιηθούν και να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Πρόκειται για χωριά κυρίως στη Νότια Ρόδο-ήδη υπάρχει ένα που λειτουργεί στην Απολακιά και κατόπιν θα φτιάξουν και στη δυτική πλευρά αλλά πρέπει να δουν ποιες είναι οι περιοχές που μπορούν να έχουν το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και αριθμό ωφελουμένων για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Βεβαίως-επεσήμανε ο κ. Τριάντος-θα προηγηθεί μία συνεννόηση με τους Προέδρους των κατά τόπους κοινοτήτων και τα κοινοτικά συμβούλια ώστε να εξετάσουν εάν υπάρχουν οι προοπτικές.

Ακόμη, διαπιστώνουν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τα κτίρια των δομών της ΑΜΚΕ, για τα δύο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Ήδη, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο ΚΔΑΠ που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, έχουν έρθει σε συνεννόηση με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, έχει γίνει μία πρώτη αυτοψία και προσπαθούν να συντάξουν μία μελέτη τουλάχιστον για τα επείγοντα προβλήματα που χρειάζονται άμεσης επιδιόρθωσης, ώστε με την καινούργια σχολική χρονιά αυτά τα θέματα να λυθούν και να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά και με ασφάλεια.

Παράλληλα, βρίσκονται σε συνεννόηση με τη Γ.Γ. Καταπολέμησης της Φτώχειας και του Αποκλεισμού ώστε όποιο πρόγραμμα προκύψει να προσπαθήσυν να το εκμεταλλευτούν διότι γνωρίζουν ότι αυτή η χρονιά που έρχονται και από το καινούργιο ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Χρηματοδότησης, αρκετοί πόροι θα διοχετευτούν προς την κατεύθυνση ης Κοινωνική Πολιτικής και στα ΑμΕΑ.

Όσον αφορά την προσβασιμότητα, ήδη έγινε καταγραφή και έχουν υποβληθεί τα κτίρια που δεν έχουν προσβασιμότητα, μάλιστα σχετική δουλειά είχε γίνει επί Αντιδημαρχίας του στον Προγραμματισμό και τώρα ήρθε και μία εγκύκλιος για την κατασκευή πεζοδρομίων και προσβάσιμων χώρων σ’ αυτά τα κτίρια στα οποία θα γίνει μία επιλογή.
Σχετικά με το θέμα αυτό, έχει υπόψη του ότι θα γίνουν κάποιες εκδηλώσεις λίγο αργότερα και μόλις είναι έτοιμοι θα προβούν σε ανακοινώσεις.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο