Μ. Παπαγεωργίου: Εκσυγχρονίζονται με τον νέο νόμο τα Κτηματολόγιά μας

Μ. Παπαγεωργίου: Εκσυγχρονίζονται με τον νέο νόμο τα Κτηματολόγιά μας

Μ. Παπαγεωργίου: Εκσυγχρονίζονται με τον νέο νόμο τα Κτηματολόγιά μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 589 ΦΟΡΕΣ

Γεγονός είναι πλέον ο νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή και αφορά τη μεταφορά του Κτηματολογίου της Δωδεκανήσου, δηλαδή του Κτηματολογίου της Ρόδου, της Κω και της Λέρου στο εθνικό Κτηματολόγιο.

Αυτό σημαίνει ότι το Κτηματολόγιο της περιοχής μας εκσυγχρονίζεται και θα βλέπουμε πλέον ηλεκτρονικά και ψηφιακά όλες τις κτηματολογικές εγγραφές που υπάρχουν μέχρι σήμερα, όπως εξηγεί ο δικηγόρος και διδάκτορας νομικής Μιχάλης Παπαγεωργίου, ο οποίος ήταν μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη μετάπτωση του Κτηματολογίου της Δωδεκανήσου στο εθνικό Κτηματολόγιο.

Ειδικότερα μετά από ένα διάστημα αρκετών μηνών από τη στιγμή που η νομοπαρασκευαστική επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και την κατάλληλη επεξεργασία των αρμόδιων υπουργείων έφθασε το νομοσχέδιο στη Βουλή και προχτές ψηφίστηκε άλλος ένας νόμος που αφορά τη μετάπτωση, δηλαδή τη μεταφορά του Κτηματολογίου Ρόδου, Κω και Λέρου στο εθνικό Κτηματολόγιο.

Όπως εξηγεί ο κ. Παπαγεωργίου, αυτή η προσπάθεια είχε γίνει άλλες δύο φορές και είχε καταστεί άκαρπη, εκφράζοντας την ελπίδα αυτό το νομοσχέδιο να ολοκληρωθεί γιατί είναι ένα νομοθετικό πλαίσιο που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η εναρμόνιση και η μεταφορά του Κτηματολογίου Δωδεκανήσου στο εθνικό Κτηματολόγιο. Μάλιστα για πρώτη φορά ρυθμίζεται νομοθετικά ο τρόπος που θα γίνει αυτή η διαδικασία.

Αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε συγκεκριμένα: «Έγινε μία συγκροτημένη προσπάθεια να διασφαλιστούν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών. Τα ιδιοκτησιακά κεκτημένα με τις εγγραφές που υπάρχουν στο Κτηματολόγιο θα μεταφερθούν αυτούσια ως έχουν στο σύστημα του εθνικού Κτηματολογίου και δεν πάμε να κάνουμε ένα νέο Κτηματολόγιο στην περιοχή μας.

Σεβόμαστε τη διαμορφωθείσα κατάσταση που υπάρχει εδώ και 90 χρόνια και όπως αυτή εξελίσσεται μέχρι και σήμερα, και το εκσυγχρονίζουμε με τρόπο που θα βλέπουμε πλέον ηλεκτρονικά και ψηφιακά όλες τις κτηματολογικές εγγραφές που υπάρχουν μέχρι σήμερα».

Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχουν κρίσιμες αγκυλώσεις μέχρι και σήμερα, υπάρχουν όμως και συγκροτημένες λύσεις, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να γίνει κτηματογράφηση και των περιοχών, στις οποίες δεν έχει γίνει ενώ πρέπει να σεβαστούμε και την τοπογράφηση των ιταλών.

Πάντως, όπως δήλωσε, επειδή υπάρχει πλήθος αγκυλώσεων δεν έχει μπει χρονικός ορίζοντας για το πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. «Βάλαμε ρύθμιση ότι θα βγει διαπιστωτική πράξη που θα λέει ότι περατώθηκε αυτή διαδικασία.

Με τις εκκρεμούσες εγγραφές να είναι περίπου 40.000... μέχρι να πάρει μία υγιή κατάσταση στα χέρια του το εθνικό Κτηματολόγιο αυτός ο νόμος μπορεί να ισχύσει για 5 έτη ίσως και παραπάνω» κατέληξε.

Αντικειμενικές αξίες
Επίσης ο κ. Παπαγεωργίου με την ιδιότητα και του μέλους της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τις αντικειμενικές αξίες και ως ειδικός νομικός σύμβουλος της ΠΕΔ για το συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκε και στο άλλο μεγάλο θέμα, αυτό των αντικειμενικών αξιών στα νησιά μας.

Όπως είπε, μετά από την κινητοποίηση των νησιωτικών δήμων, κινητοποιήθηκε και η ΠΕΔ και συντάχθηκε μία μελέτη-γνωμοδότηση για να αναδειχτεί η προβληματική σε σχέση με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, όπως αυτή διαμορφώνεται στα νησιά μας.

«Το πρόβλημα είναι σημαντικό, καθώς εγείρονται θέματα και συνταγματικότητας και νομιμότητας επί της διαδικασίας. Υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να αποκατασταθούν για να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Εμείς έχουμε τις λύσεις. Με γνωμοδότηση προς την ΠΕΔ προβάλλουμε τι πρέπει να αποκατασταθεί αλλά αναδεικνύουμε και τη ρήτρα της παραμεθόριας νησιωτικότητας» δήλωσε επισημαίνοντας ότι το σύστημα των αντικειμενικών αξιών διαμορφώνει και επηρεάζει το κόστος 20 διαφορετικών φόρων: από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι τη μεταβίβαση των ακινήτων.

Όπως υπογράμμισε, η άτακτη συγκρότησή του μπορεί να δημιουργεί στρεβλώσεις και στην οικονομία της αγοράς της περιοχής αλλά και στη διαβίωση των πολιτών στον τόπο.

Η γνωμοδότηση του κ. Παπαγεωργίου μαζί με τα ψηφίσματα των δήμων θα μπουν σε φάκελο και θα σταλούν στο υπουργείο Οικονομικών με το αίτημα να αλλάξει η απόφαση που πάρθηκε. Αν δεν γίνει η τροποποίηση, τότε θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός.

Δασικοί χάρτες
Τέλος, ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε και στους δασικούς χάρτες έχοντας και την ιδιότητα του μέλους της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθετική μεταρρύθμιση του δασικού νόμου.

Πρόκειται για το δασολόγιο, μία συνταγματική υποχρέωση που υπάρχει από το 1975 και που είναι ακόμα και σήμερα «στον αέρα».

Όπως εξηγεί, έγιναν τροποποιήσεις το καλοκαίρι με δύο νόμους και μετά από συγκροτημένη πίεση που ασκήθηκε σε συνεργασία με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την ΠΕΔ και τους βουλευτές Δωδεκανήσου αποκαταστάθηκε ένα μέρος σε σχέση με τον συνδυασμό ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και δασικών περιοχών.

Ενώ όμως λύθηκε νομοθετικά το θέμα ιδιοκτησίας και δασικής έκτασης δεν έχουμε στην πράξη την αντίστοιχη προσαρμογή υπηρεσιών.

Συνεχίζεται μάλιστα, όπως είπε, στις αγωγές των νομικών συμβούλων του κράτους να επαναλαμβάνονται οι ισχυρισμοί που υπήρχαν πριν από τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις ενώ και οι υπηρεσίες δασών δεν έχουν κάνει τις αντίστοιχες προσαρμογές σε σχέση με τις χορτολιβαδικές και τις φρυγανικές εκτάσεις πάνω στους δασικούς χάρτες.

Επίσης, κρίσιμη παράμετρος νομοθετικά που βρίσκεται σε εκκρεμότητα είναι, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, η ευθεία αποτίμηση ποια έκταση πρέπει να θεωρείται δάσος.

«Πρέπει να εκτιμήσουν επιστημονικά οι δασολόγοι ποιες εκτάσεις πρέπει να είναι στην προστασία του δασικού νόμου και από την άλλη πλευρά να ξεχωρίσουμε ποιες εκτάσεις πρέπει να … ξεπρασινίσουν και να μην αναγκάζουν τον κάθε νησιώτη να αποδεικνύει ότι δεν είναι ελέφαντας και ότι η αγροτική του έκταση που απλώς στα όριά της έχει φρύγανα ή κάποια στιγμή δασώθηκε αλλά είναι αμιγώς αγροτική η εκμετάλλευσή της.

Πρέπει να ξεχωρίσουμε τα φρύγανα και τις πέτρες ως προς την αγροτική τους χρήση αλλά και το πότε αυτές οι εκτάσεις ούσες ιδιωτικές, πρέπει να αποχαρακτηριστούν από δασικές και να μείνουν στην ιδιοκτησία των ιδιωτών» κατέληξε.

Εν κατακλείδι το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το Δημόσιο συνεχίζει να υποστηρίζει ότι οι εκτάσεις αυτές είναι δασικές και ως τέτοιες είναι δικές του ενώ οι υπηρεσίες του παρά τις αλλαγές που έγιναν αποδεικνύονται ευθυνόφοβες και φαίνεται ότι δεν έχουν κατανοήσει το γράμμα του νόμου.

Μάλιστα οι νομικοί σύμβουλοι του κράτους θεωρούν ότι το κράτος έχει δικαιώματα και ότι πρέπει να τα προστατέψουν και σε αυτή την περίπτωση.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών