Παρουσιάζεται στην Αθήνα το βιβλίο του Μ. Παπαγεωργίου

Παρουσιάζεται στην Αθήνα το βιβλίο του Μ. Παπαγεωργίου

Παρουσιάζεται στην Αθήνα το βιβλίο του Μ. Παπαγεωργίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 198 ΦΟΡΕΣ

Παρουσιάζεται την Πέμπτη 2 Ιουνίου στην Αθήνα το βιβλίο του συμπατριώτη μας δικηγόρου Μιχάλη Θ. Παπαγεωργίου με τον τίτλο «Η Προστασία του Περιβάλλοντος και η Οικονομική Ελευθερία: Από τη σύγκρουση συμφερόντων στη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Η παρουσίαση θα γίνει στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς» του πανεπιστημίου Αθηνών και ώρα 6.30 το απόγευμα, από τον επίτιμο πρόεδρο του συμβουλίου της επικρατείας και πρόεδρο της αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα Κωνσταντίνο Μενουδάκο.
Ομιλητές θα είναι οι:
- Γλυκερία Σιούτη, καθηγήτρια δημοσίου δικαίου νομικής σχολής ΕΚΠΑ
- Δημήτρης Ράικος, πρόεδρος εφετών Δ.Δ. καθηγητής δημοσίου δικαίου νομικής σχολής ΔΠΘ, δικαστής ΟΗΕ
- Αικατερίνη Ηλιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια δημοσίου δικαίου νομικής σχολής ΕΚΠΑ.

Ο συγγραφέας του κ. Παπαγεωργίου δήλωσε τα εξής: «Είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται κυρίως σε νομικούς και δικαστές για αυτά τα δύο ζητήματα που είναι και ζητήματα δικαιωμάτων και δημοσίου συμφέροντος.
Προσπάθησα να αναδείξω την εναρμόνιση μεταξύ αυτών των συνταγματικών κεκτημένων σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου που προσπαθεί να αναδείξει τόσο τις προοπτικές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αλλά και τη δυναμική που μπορεί να έχει κάθε έννομη τάξη να γίνεται ακόμα καλύτερη.

Έχω την τιμή και τη χαρά να παρουσιαστεί το βιβλίο στην Αθήνα σε κτήριο του πανεπιστημίου Αθηνών. Θα προλογίσει το βιβλίο ο κ. Μενουδάκος πρώην πρόεδρος στο συμβούλιο της επικρατείας και ομιλητές θα είναι καθηγητές με τους οποίους έχω συνεργαστεί και συνεργάζομαι στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο πανεπιστήμιο της Θράκης».
Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί το βιβλίο και στη Ρόδο, «για να αναδείξουμε και πτυχές της βιώσιμης ανάπτυξης σε σχέση και με τη νησιωτικότητα και τα δικαιώματα των διοικούμενων και σε σχέση με τη φέρουσα ικανότητα που έχει ο τόπος μας στην παραμεθόρια Ελλάδα και στο σύνολο της ευρωπαϊκής ένωσης», όπως δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Για το βιβλίο ο εκδοτικός οίκος ΣΑΚΚΟΥΛΑ αναφέρει τα εξής:
«Η Moνογραφία πραγματεύεται τις σύγχρονες πτυχές του δικαίου της Βιώσιμης Ανάπτυξης κατά την πολυδιάστατη εξέλιξή του μέσα στο χρόνο. Πέρα από την ανάλυση των συνθηκών της νομιμότητας για το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου στρέφεται στη σημασία της έννομης αποτελεσματικότητας του, αναδεικνύοντας το ρόλο ενός συνεκτικότερου δημοσίου συμφέροντος για τη συνδυαστική αντανάκλαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μία ανοιχτή και πλουραλιστική έννομη τάξη. Στο βιβλίο προβάλλεται δομικά η έννοια του πολυεπίπεδου και ενιαίου ευρωπαϊκού συνταγματισμού ερμηνεύοντας: την κανονιστική δυναμική του Συντάγματος, την υπερνομοθετική ακτινοβολία του Δικαίου των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και τη δικαιοπλαστική εμβέλεια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κατά την αντίστοιχη εκτενή θεώρηση της κατευθυντήριας νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στον ισόρροπο δικαιοδοτικό έλεγχο της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής ελευθερίας και της συγκροτημένης σύγκλησής τους προς τους έννομους όρους και τις προϋποθέσεις της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το παρόν συγγραφικό εγχείρημα, με αφορμή την επιβεβλημένη δικαιική εναρμόνιση περιβάλλοντος και οικονομίας, ερευνά και αποτυπώνει τη σύγχρονη σύνθεση του ευρωπαϊκού δημοσίου δικαίου και της δημόσιας διακυβέρνησης μέσα από εμπεριστατωμένη και λεπτομερειακή τεκμηρίωση 2.076 παραπομπών, σχολίων και σημειώσεων με εξαντλητική προσέγγιση της σχετικής ελληνικής και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας, νομολογίας, νομοθεσίας και άλλων πρωτογενών πηγών.

Οι δε επιμέρους ενότητες που εξετάζουν μηχανισμούς όπως της Εκτίμησης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, της Περιβαλλοντικής Φορολογίας, του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών και των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων προβάλλουν την πρακτική αποκωδικοποίηση όλων των παραπάνω, πέρα από τις δογματικές και τις τυπικές τους κατευθύνσεις με κριτική διάθεση ως προς τη δικαιική τους απόδοση, την οικονομική τους προοπτική, την κοινωνική τους αποδοχή, αλλά και τη δικαιοδοτική τους ελεγξιμότητα.
Η μελέτη συμπυκνώνει τις διαγενεακές προκλήσεις του σύγχρονου κράτους δικαίου διεκδικώντας τη μετάβαση από το «δίκαιο της ανάγκης» στη «αναγκαιότητα του δικαίου» προς χάριν της ίδιας της Βιωσιμότητάς του».

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας