Μονάδα αφαλάτωσης νερού θα εγκατασταθεί στο Καστελλόριζο

Μονάδα αφαλάτωσης νερού θα εγκατασταθεί στο Καστελλόριζο

Μονάδα αφαλάτωσης νερού θα εγκατασταθεί στο Καστελλόριζο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1150 ΦΟΡΕΣ

Μία ακόμα μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού θα εγκατασταθεί στη Μεγίστη προκειμένου να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που παρουσιάζονται λόγω αύξησης της τουριστικής κίνησης στο νησί.

Για τον σκοπό αυτό η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προτίθεται να συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τον Δήμο Μεγίστης που αφορά την «Ενοικίαση και λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού για την κάλυψη έκτακτων και κατεπειγουσών αναγκών σε πόσιμο νερό Δήμου Μεγίστης.

Σκοπός της είναι η υποβοήθηση του Δήμου Μεγίστης από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ικανοποίηση κατεπειγουσών αναγκών υδροδότησης της νήσου Μεγίστης με πόσιμο νερό. Οι ανάγκες προέκυψαν λόγω της απρόβλεπτης αύξησης της ζήτησης, εξαιτίας της μεγαλύτερης του αναμενόμενου αύξησης των προσωρινών κατοίκων του νησιού, καθώς και των επισκεπτών.

Mε την ενοικίαση και λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού δυναμικότητας 200 κυβικών μέτρων ημερησίως, όμοιας με τις ήδη υπάρχουσες, εγκατεστημένες και εν λειτουργία στο νησί, θα εξασφαλισθεί η κάλυψη της αυξημένης ζήτησης κατά τη θερινή περίοδο. Επισημαίνεται ότι η αδυναμία κάλυψης των αναγκών της Νήσου Μεγίστης σε πόσιμο νερό δημιουργεί συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς και επισφαλείς για τους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού και χρήζει κατεπείγουσας αντιμετώπισης.

Η ενοικίαση μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 200 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού θα καλύψει το διάστημα από 01/07/22 μέχρι 31/10/22.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει την υποχρέωση υλοποίησης του έργου, καθώς διαθέτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις (τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες, αποφαινόμενα όργανα, αναγκαία στελέχωση κ.λπ.) και απαιτήσεις διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας ως δικαιούχου της προς υλοποίηση προμήθειας, καθώς και τη γνώση και την εμπειρία σε αντίστοιχες προμήθειες και έργα.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής / Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αναλαμβάνει την υποχρέωση χρηματοδότησης για τη δαπάνη προμήθειας της ενοικίασης της μονάδας αφαλάτωσης, καθώς επίσης και για τη δαπάνη προς τον ΔΕΔΔΗΕ, με σκοπό την επέκταση της παροχής του ρεύματος για τη λειτουργία της ως άνω μονάδας αφαλάτωσης, καθώς διαθέτει τις αναγκαίες πιστώσεις για την υλοποίηση της προμήθειας.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 126.762,25 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Δήμος Μεγίστης θα καλύψει τη δαπάνη πληρωμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης.

Δωρεά πλωτού συστήματος καθαρισμού
Επίσης σημειώνεται ότι ο Ροταριανός όμιλος ΑΘΗΝΑΙ-ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ με τη συμβολή της 2470 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ και τη συμμετοχή των Ρ.Ο. Ρόδου, Καστελλορίζου-Μεγίστης, Ρόδου-Κολοσσού, Μαραθώνα-Νέας Μάκρης, Σαντορίνης- Οίας, Ηράκλειου -Ν. Καζαντζάκης, Σάμου, Κηφισιάς- Κεφαλαρίου, Πάτρας, Πειραιά-Ανατολή, Ηρακλείου, Κω, Παλλήνης- Γερακα, Βουλιαγμένης, του Ελληνικού Στόλου Αιγαίου IYFR και του προ Διοικητή Γεωργίου Μαύρου πραγματοποίησε District Grant για την προμήθεια και προσφορά στον Δήμο Μεγίστης ενός SEABIN (πλωτού συστήματος καθαρισμού) του λιμανιού, το οποίο επιβαρύνεται καθημερινά από την κίνηση σκαφών ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Το σύστημα αυτό πέραν της αισθητικής αναβάθμισης θα εξασφαλίσει και την επιβίωση της ιδιαίτερης θαλάσσιας πανίδας και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής.
Ένα εγχείρημα με υψηλό συμβολισμό και διεθνή εμβέλεια!

Στην τελετή παράδοσης ύστερα από τη δέηση του Εφημέριου π. Γεώργιου Μαλτέζου, η πρόεδρος του επικεφαλής ομίλου Ραχήλ Τοπαλίδου παρέδωσε το πλωτό σύστημα καθαρισμού στον αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Αχλαδιώτη με την υπόσχεση να επισκέπτονται ροταριανοί κάθε χρόνο το ακριτικό Καστελλόριζο και να συνεχιστεί η συνεργασία τους με τον Δήμο.

* Φωτογραφίες από τη δωρεά του πλωτού συστήματος καθαρισμού στον Δήμο Μεγίστης.

Διαβάστε ακόμη

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη, "ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;"

Υποθαλάσσιος καθαρισμός του κόλπου του Αγίου Παύλου Λίνδου

ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών

Η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας (FEVR) στη Ρόδο

Γιάννης Πάππου: Χαμόγελα αισιοδοξίας στην αγορά της Ρόδου από την κίνηση το Πάσχα

Συνάντηση Γ. Νικητιάδη με το Δήμαρχο Ρόδου Αλ. Κολιάδη

Περιοδεία του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στα Δωδεκάνησα

Ο Ροταριανός Όμιλος Ρόδου διοργάνωσε εσπερίδα για τη Δημόσια Υγεία με ομιλήτρια την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη