Νίσυρος: Μυστικιστική αύρα, σεληνιακά τοπία και πεντακάθαρες παραλίες

Νίσυρος: Μυστικιστική αύρα, σεληνιακά τοπία και πεντακάθαρες παραλίες

Νίσυρος: Μυστικιστική αύρα, σεληνιακά τοπία και πεντακάθαρες παραλίες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6739 ΦΟΡΕΣ

Η Νίσυρος είναι το νησί που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στη χώρα μας, ένα ολόκληρο κεφάλαιο στη νησιωτική Ελλάδα από μόνη της. Κατ΄ αρχάς έχει μια από τις πιο ωραίες ιστορίες στην ελληνική μυθολογία.

Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν, το νησί δημιουργήθηκε στη Γιγαντομαχία, τον πόλεμο μεταξύ Θεών και Γιγάντων.

Ο Ποσειδώνας καταδίωξε τον Γίγαντα Πολυβώτη μέχρι την Κω, έκοψε ένα τμήμα από το νησί και, πετώντας το πάνω στον εχθρό του, τον βύθισε για πάντα στο Αιγαίο Πέλαγος. Ο θρυλικός βράχος που αποσχίστηκε από την Κω είναι η σημερινή Νίσυρος ενώ οι εκρήξεις του κάποτε ενεργού ηφαιστείου της, η οργισμένη ανάσα του ηττημένου Γίγαντα.

Πρόκειται για το πιο νέο από τα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας και ακόμη ενεργό – μαζί με αυτά της Μήλου, της Σαντορίνης και των Μεθάνων. Στην αρχαιότητα το νησί άκμασε από το εμπόριο οψιδιανού (μαύρο ηφαιστειογενές γυαλί), τον οποίο εξόρυσσαν οι Νισύριοι από το κοντινό, απέναντι νησάκι Γυαλί.

Νίσυρος: Η πρώτη γνωριμία στο νησί

Η Νίσυρος, το ελληνικό νησί όπου τα σπίτια κοιτάνε στην ανατολή, ξεχωρίζει στα Δωδεκάνησα. Ένας τόπος με άγρια ομορφιά. Η μεγάλη ποικιλία της σύστασης και των μορφών των πετρωμάτων που οικοδομούν το νησί καθιστούν τη Νίσυρο ένα υπαίθριο γεωλογικό μουσείο.

Το μεγαλύτερο αξιοθέατο του νησιού είναι φυσικά το ηφαίστειο. Πρόκειται για το πιο καλοσχηματισμένο ηφαίστειο στην Ελλάδα, το οποίο όπως είναι φυσικό δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε σεζόν. Στον χώρο θα δείτε τρεις κρατήρες με τον πιο γνωστό να είναι ο Στέφανος, ο οποίος έχει διάμετρο 300 μέτρα.

Όσο πλησιάζεται προς αυτόν η θερμοκρασία ανεβαίνει, όπως και τα επίπεδα του θειαφιού. Σε κάθε περίπτωση, η βόλτα στον κρατήρα είναι μια μοναδική, πολύ δυνατή εμπειρία, ενώ το σεληνιακό τοπίο της καλντέρας θα σας «αρπάξει» το βλέμμα κατευθείαν.

Λιμάνι και πρωτεύουσα της Νισύρου είναι το Μανδράκι, χτισμένο αμφιθεατρικά στον λόφο που δεσπόζει το Ενετικό Κάστρο και το μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιανής. Καθώς θα περιπλανιέστε στα δαιδαλώδη σοκάκια του θα περνάτε μέσα από καλοφροντισμένες και λουλουδιασμένες πλατείες και τις αυλές. Σημείο συνάντησης του χωριού είναι η πλατεία «Ηλικιωμένη», στην οποία θα βρείτε σκιά κάτω από μεγάλα δέντρα, ενώ μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας και στη στρωμένη με βότσαλο στρογγυλή πλατεία των Δελφινιών ή την επίσης βοτσαλοστρωμένη πλατεία Δημαρχείου.

Επιβεβλημένη είναι η επίσκεψη στον Εμπορειό, τον ορεινό παραδοσιακό οικισμό της Νισύρου με τα στενά δρομάκια και τις καμάρες ο οποίος είναι χτισμένος στο χείλος της καλδέρας, σε υψόμετρο 330 μέτρων. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το κάστρο, μέσα στο οποίο βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Ταξιάρχη. Στην είσοδό του οικισμού θα βρείτε την περίφημη «Φυσική Σάουνα του Εμπορειού». Πρόκειται για μία μικροσκοπική σπηλιά, στην οποία αναβλύζουν θερμές μάζες αέρα με ευεργετικές ιδιότητες.

Νίσυρος: Οι παραλίες του νησιού

Λόγω του ιδιαίτερου γεωλογικού της χαρακτήρα, οι ακτές της Νισύρου είναι κρημνώδεις και διακόπτονται από μικρές παραλίες, οι περισσότερες βραχώδεις, άλλες με βοτσαλάκια και λίγες με αμμουδιά. Από τις ομορφότερες του νησιού είναι οι Λυές (αλλεπάλληλοι κολπίσκοι με σκουρόχρωμη αμμουδιά) στις οποίες θα φτάσετε από τους Πάλους, ενώ μία ακόμα υπέροχη παραλία, στην οποία όμως κανείς φτάνει με απαιτητική πεζοπορία, είναι η Παχιά Άμμος, έξω από το Μανδράκι.

Η παραλία Παχιά Άμμος

Η Παχιά Άμμος κρύβεται πίσω από ψηλούς λόφους, αλλά η πλατιά ακτή της με τη σκουρόχρωμη παχιά άμμο, δίνει μια από τις καθηλωτικές εικόνες στη Νίσυρο.

Στην πίσω πλευρά της παραλίας, αρκετά μέτρα μακριά από την θάλασσα απλώνεται ένα δάσος στο οποίο… βρίσκουν καταφύγιο πολλοί εραστές του ελεύθερου camping. Σημειώστε η ομπρέλα ή η τέντα είναι τα πιο sos αντικείμενα που πρέπει να έχετε μαζί σας πριν ξεκινήσετε για μια από τις παραλίες του νησιού.

Η παραλία Χοχλάκοι

Κοντά στο Μανδράκι βρίσκεται η παραλία Χοχλάκοι που πήρε το όνομά της από τα μεγάλα, λεία βότσαλα ηφαιστειακής λάβας που θα βρείτε μέσα και έξω από τη θάλασσα, ενώ μπορείτε επίσης να κολυμπήσετε στο Γιαλισκάρι, με τη σκουρόχρωμη αμμουδιά.

Νίσυρος: Δραστηριότητες και αξιοθέατα

Πρώτα απ’ όλα, θα περπατήσετε στα γραφικά σοκάκια των χωριών του νησιού. Οι βόλτες σας θα συνοδεύονται από ηρεμία και εικόνες που θα ξεκουράζουν το μυαλό και τα μάτια.

Οι άφθονες θερμές πηγές είναι ίσως το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Νισύρου. Σε πολλά σημεία κατά μήκος των ακτών του νησιού αναβλύζει ζεστό νερό, σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 30 έως 60 βαθμούς. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να απολαύσετε τις ιδιότητες τους είναι στα Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά της Νισύρου, τα οποία βρίσκονται 1500 μέτρα βόρεια από το Μανδράκι.

Ιδρύθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και η μέγιστη θερμοκρασία του νερού μπορεί να φθάσει τους 46 βαθμούς Κελσίου. Το όλο κτίριο αλλά και οι μπανιέρες που διαθέτει είναι τόσο vintage και ατμοσφαιρικά που θα σας δώσουν την αίσθηση πως ξαφνικά έχετε βρεθεί σε μια σεκάνς από ταινία του Αγγελόπουλου.

Γνωστή θερμή πηγή είναι κι αυτή στον όρμο του Αυλακιού. Τα νερά της είχαν χρησιμοποιηθεί για λουτροθεραπείες πριν εγκαταλειφθεί ο οικισμός. Σήμερα, το ζεστό νερό αναβλύζει σήμερα μέσα στη θάλασσα και η μέγιστη θερμοκρασία του είναι 59 βαθμοί.

Σημειώστε και αυτά τα αξιοθέατα:

Το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής
Το Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου
Το Λαογραφικό Μουσείο Νισύρου
Την Ιερά Μονή Παναγίας Κυράς

Νίσυρος: Απολαύστε το φαγητό σας

Στο λιμανάκι των Πάλλων θα δοκιμάσετε ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες. Σημειώστε πως η νισυριανή κουζίνα αγαπάει ιδιαίτερα την κάπαρη την οποία και θα «συναντήσετε» σε πολλά φαγητά και φυσικά στις σαλάτες της Νισύρου.

Μία από τις τοπικές σπεσιαλιτέ του νησιού είναι οι ρεβυθοκεφτέδες. Η «μπουκουνιά» είναι ένα παραδοσιακό φαγητό του νησιού που φτιάχνεται με χοιρινό κρέας μαγειρεμένο στο λίπος του. Ο καπαμάς (κατσίκι γεμιστό) μαγειρεύεται σε κάθε γιορτή του νησιού ενώ ξεχωριστή θέση έχουν και τα τυριά του νησιού (μυζήθρα, κοπανιστή, σακουλιαστή). Εννοείται πως θα τιμήσετε και τα εδέσματα της θάλασσας, όπου κι αν τα βρείτε! Όπου κι αν αποφασίσετε να κάτσετε για φαγητό, θυμηθείτε τη συμβουλή ενός γνωστού σεφ.

Η Νίσυρος αγαπάει πολύ και τα γλυκά του κουταλιού (κυδώνι, νεράντζι, ντοματάκι), αλλά και άλλα γλυκά όπως κουραμπιέδες, ξεροτήγανα, δίπλες, λουκουμάδες και παστελλαριές (σύκα ανοιγμένα με αμυγδαλόψιχα και σουσάμι).

Μη φύγετε από τη Νίσυρο χωρίς:

Να επισκεφτείτε το νησάκι Γυαλί. Παράξενο σε σχήμα, το ηφαιστειογενές «γειτονόπουλο» της Νισύρου φιλοξενεί λατομεία όπου γίνεται εξόρυξη ελαφρόπετρας και περλίτη. Το τοπίο του μοιράζεται ανάμεσα σε μια κατάφυτη από πεύκα βορινή πλευρά που σκιάζει έναν όρμο με γαλαζοπράσινα νερά, ενώ η νοτιοανατολική πλευρά, αυτή που κοιτά προς τη Νίσυρο, είναι απόκρυμνη και κατάλευκη – εξαιτίας της εξόρυξης. Όπως καταλαβαίνετε, το μπάνιο εδώ είναι κάτι που θα θυμάστε μετά για καιρό.

Να κάνετε τον γύρο του νησιού με σκάφος για να δείτε τους πρωτότυπους γεωλογικούς σχηματισμούς που έχουν δημιουργηθεί από τη λάβα.

Να πιείτε κρασί, βαρελίσια μπύρα, ρακή και να δοκιμάσετε νόστιμα μεζεδάκια στο γραφικό στέκι του Αντρίκου, το καφενείο «Βάρδα στεναχώρια», στην πλατανοσκέπαστη Πλατεία Ηλικιωμένης στο Μανδράκι, την πρωτεύουσα του νησιού.

Η πλατεία στα Νικιά

Να δοκιμάσετε γαλατομπούρεκο ή μεζεδάκι στα καφενεία στην πολυφωτογραφημένη βοτσαλωτή πλατεία στα Νικιά (η εικόνα της Νισύρου που σας κρατήσαμε για το τέλος).

Να γλεντήσετε σε κάποιο από τα καλοκαιρινά πανηγύρια του νησιού, αν πετύχετε ένα από αυτά. Το πιο διάσημο γίνεται τον 15αύγουστο που το νησί γιορτάζει επί δυο μέρες στο Μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής.

Σημειώστε πως το ταξίδι με το καράβι από τον Πειραιά προς Νίσυρο διαρκεί περίπου 13,5 ώρες. Μπορείτε να πάτε και μέσω αεροπλάνου με πρώτη στάση το αεροδρόμιο της Κω και από εκεί με πλοίο γραμμής στη Νίσυρο.

Την πιο τρυφερή εικόνα της Νισύρου, σας την κρατήσαμε για το τέλος. Ο σπουδαίος Νίκος Παπάζογλου λάτρευε τη Νίσυρο. Μάλιστα είχε χτίσει ένα σπίτι στα αρχοντικά Νικιά ένα πανέμορφο χωριό του νησιού και από τους ωραιότερους οικισμούς των Δωδεκανήσων. Ανηφορίζοντας προς το χωριό και αφήνοντας πίσω σας το ηφαιστειολογικό μουσείο, θα δείτε στο δεξί σας χέρι να κρέμεται στην πόρτα του σπιτιού του αγαπημένου τραγουδοποιού η χαρακτηριστική κόκκινη μπαντάνα που δεν αποχωριζόταν ποτέ.

Πηγή: exploringgreece.tv

Διαβάστε ακόμη

Χρ. Κορωναίος, δήμαρχος Νισύρου: Προτεραιότητα όλων να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να αναδειχθεί η αλήθεια των γεγονότων

Χιλιάδες κιλά υλικού απέστειλε για ανακύκλωση ο δήμος Νισύρου

Επιτυχία Νισύριων μαθητών σε πανελλήνιο μαθηματικό διαγωνισμό

O δήμος Νισύρου ιδρυτικό μέλος του "Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων"

Επίσκεψη του υφυπουργού Ναυτιλίας στη Νίσυρο για τον εορτασμό της 76ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Δήμος Νισύρου: Η 8η του Μάρτη είναι ημέρα ορόσημο για τους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του δήμου Νισύρου

H Νίσυρος στους 1000 δήμους-εταίρους του πανευρωπαϊκού δικτύου «Οικοδομώντας την Ευρώπη μαζί με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης»