Ξεκίνησε η δίκη για τις φονικές πλημμύρες του 2013

Ξεκίνησε η δίκη για τις φονικές πλημμύρες του 2013

Ξεκίνησε η δίκη για τις φονικές πλημμύρες του 2013

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 714 ΦΟΡΕΣ

Στο εδώλιο οι Γ. Μαχαιρίδης, Φ. Χατζηδιάκος και Στ. Κουσουρνάς

Ξεκίνησε χθες να εκδικάζεται από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω και θα συνεχιστεί αύριο (8 Ιουνίου), η υπόθεση για τις φονικές πλημμύρες που είχαν σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2013 στο νησί μας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους, τέσσερις άνθρωποι.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ακροατήριο με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, και με κατηγορουμένους τους κ.κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, Φώτη Χατζηδιάκο και Στάθη Κουσουρνά λόγω των ιδιοτήτων που κατείχαν την περίοδο εκείνη, δηλαδή Περιφερειάρχη Νοτίου ο κ. Μαχαιρίδης, Αντιπεριφερειάρχη ο κ. Χατζηδιάκος και δημάρχου Ρόδου ο κ. Κουσουρνάς.

Τα δε αδικήματα που τους καταλογίζονται είναι της πρόκλησης πλημμύρας με πρόθεση τελούμενη με παράλειψη, πράξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, προέκυψε κίνδυνος για τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και επήλθε θάνατος τεσσάρων, κίνδυνος για ξένα πράγματα, καθώς και της έκθεσης, από την οποία προκλήθηκε θάνατος.

Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε το βόρειο τρίγωνο του νησιού της Ρόδου το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2013 κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ενώ προκάλεσε βιβλικές καταστροφές σε χωριά και περιουσίες.
Ειδικότερα, το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν η 54χρονη Καλλιόπη Παναγιώτου μαζί με τον σύζυγό της Γιάννη Μπαϊράμη 63 ετών, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στις 10.30 το βράδυ της ημέρας εκείνης, μεταξύ Παστίδας και Κρεμαστής, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να βρει τραγικό θάνατο.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη μερικές ώρες νωρίτερα στους δασκάλους Αναστασία Κατσαρού 26 ετών και Κώστα Αργυρόπουλο 50 ετών, οι οποίοι υπηρετούσαν στο δημοτικό σχολείο Παραδεισίου. Οι δύο εκπαιδευτικοί επέβαιναν σε αυτοκίνητο που παρασύρθηκε στον χείμαρρο της Κρεμαστής.

Παράλληλα, η δυνατή βροχή που έπληξε το νησί και η οποία ήταν πέρα από κάθε όριο τόσο σε όγκο όσο και σε ένταση, προκάλεσε πολλά προβλήματα και καταστροφές κυρίως στο οδικό δίκτυο, ενώ η Ρόδος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο μεγαλύτερος όγκος νερού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έπεσε στο βόρειο τρίγωνο του νησιού και συγκεκριμένα στις περιοχές Ιαλυσού, Κρεμαστής, Παστίδα, στις οποίες καταγράφηκαν και τα περισσότερα προβλήματα.

Δεκάδες υπόγεια αλλά και σπίτια πλημμύρισαν και το ύψος του νερού έφθασε σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και το ενάμιση μέτρο, καταστρέφοντας όλα τα υπάρχοντα των κατοίκων, οι οποίοι παρατηρούσαν ανήμποροι να χάνονται οι περιουσίες τους!

«Δεν μπορείς να προβλέψεις τα καιρικά φαινόμενα»
Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, κατέθεσαν πέντε μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο γιος του 50χρονου εκπαιδευτικού, μία σύζυγος, ο τρίτος επιβαίνων στο αυτοκίνητο με τους εκπαιδευτικούς που κατάφερε και διεσώθη, ένας γείτονας που διέμενε σε κοντινή απόσταση από το σημείο και ο Δρ. Ευθύμης Λέκκας - Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο κ. Λέκκας εξήγησε τη δυσκολία πρόβλεψεις των καιρικών φαινομένων. Παρά το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα εργάζεται συνεχώς για τη βελτίωση των συστημάτων και των αλγόριθμων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την πρόγνωση του καιρού, εντούτοις υπάρχουν κάποια φαινόμενα που δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Επίσης κατά τη χθεσινή δίκη αναφέρθηκε αρκετές φορές ότι το κλείσιμο του δρόμου σε τέτοιες περιπτώσεις όπως αυτή τον Νοέμβριο του 2013, είναι αρμοδιότητα των αστυνομικών αρχών.

Άξιο εξάλλου επισήμανσης είναι και η επιστολή που έστειλε προς το δικαστήριο ο ιερέας-αδελφός του 50χρονου εκπαιδευτικού από την Κύπρο όπου βρίσκεται, με την οποία αφενός εξηγεί τους λόγους που τον καθιστούν ανύμπορο να εμφανιστεί στη δίκη και αφετέρου ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη των κατηγορουμένων γιατί θεωρεί ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για ό,τι έγινε.

Ο ιερέας αναφέρθηκε στην επιστολή του στο πρόσωπο του κ. Φώτη Χατζηδιάκου τονίζοντας ότι του φέρθηκε από την πρώτη στιγμή του χαμού του αδελφού του με πολλή ανθρωπιά.
Η δίκη διεκόπη για αύριο Τετάρτη στις 9 το πρωί.

Συνήγοροι υπεράσπισης είναι οι κ.κ. Γρηγόρης Μοράρης και Νίκος Χατζηνικολάου για τους κ.κ. Κουσουρνά και Μαχαιρίδη, οι κ.κ. Στέλιος Κιουρτζής, Φώτης Κωστόπουλος και Νίκος Κωνσταντόπουλος για τον κ. Χατζηδιάκο, ενώ για την υποστήριξη της κατηγορίας για λογαριασμό των οικογενειών των θυμάτων παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Δημήτρης – Παναγιώτης Δρόσος του Βασιλείου, Ιωάννης Κασιώτης και Μάντακας.

Διαβάστε ακόμη

Κατηγορούνται ότι εξασφάλιζαν κατάλυμα σε παράτυπες μετανάστες στη Ρόδο

75χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»