Σχολιασμός της νέας δημοσκόπησης της Kapa Research

Σχολιασμός της νέας δημοσκόπησης της Kapa Research

Σχολιασμός της νέας δημοσκόπησης της Kapa Research

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 189 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Koσμάς Σφυρίου

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει, ότι - μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική - δεν θα συμπράξει για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά θα οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές, με τον δικό του εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, επιδιώκοντας την αυτοδυναμία της Ν.Δ και στη νέα Βουλή.

Με αυτή την προοπτική, η εταιρεία Kapa Research είναι η πρώτη εταιρεία, που διερεύνησε την πρόθεση ψήφου των πολιτών, τόσο με την απλή αναλογική, όσο και με την ενισχυμένη αναλογική, κατά τις δεύτερες εκλογές.

Μελετώντας τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας της πρόθεσης ψήφου των ελλήνων πολιτών, καταλήγω στα ακόλουθα συμπεράσματα:

• Με τα αποτελέσματα, τόσο αυτής της έρευνας, όσο και των ερευνών όλων των άλλων εταιρειών, μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική, αν δεν συμπράξει το πρώτο κόμμα, δεν πρόκειται να σχηματιστεί κυβέρνηση.

• Με τα αποτελέσματα της νέας έρευνας της Kapa Research - που δείχνει να είναι εκτός Βουλής το κόμμα «ΜέΡΑ 25» - με το 34,4% που καταγράφεται υπέρ της Ν.Δ, κατά τις επαναληπτικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης - που θα έχει πριμοδότηση 36 εδρών - θα πάρει 149 έδρες. Άρα, δεν θα έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία στην Βουλή.

Με το «ΜέΡΑ 25» εκτός Βουλής, θα πρέπει το πρώτο κόμμα να φθάσει στο 35% - άρα πριμοδότηση 40 εδρών - για να εξασφαλίσει οριακή αυτοδυναμία.

• Αν όμως, το «ΜέΡΑ 25» κατορθώσει να μπει στην Βουλή - έστω και με 3% - τότε το πρώτο κόμμα ούτε με 35% θα εξασφαλίσει αυτοδύναμη πλειοψηφία.
Θα χρειαστεί τουλάχιστον 36,5%, για ν’ αποκτήσει αυτοδύναμη πλειοψηφία και αυτή απολύτως οριακή - πριμοδότηση 43 εδρών.

• Μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική, αν είναι πρώτο κόμμα η Ν.Δ. και δεν συμπράξει με το δεύτερο ή το τρίτο, για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν οδηγήσει την χώρα σε δεύτερες εκλογές, τότε προβλέπω, ότι αυτά τα κόμματα δεν θα συνεργαστούν με τη Ν.Δ., σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας (η έστω οριακής).

Σ’ αυτή την περίπτωση - αν είναι πρώτο κόμμα η Ν.Δ. - η μόνη επιλογή που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτή της συγκυβέρνησης με τον Κυριάκο Βελόπουλο και τους βουλευτές του.
Αν εκλεγεί πρώτη η Ν.Δ., η Κυριακή των επαναληπτικών εκλογών θα είναι Κυριακή των Κυριάκων!

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου