Συνεργασία Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και Δημοτικού Σχολείου Πυλώνας

Συνεργασία Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και Δημοτικού Σχολείου Πυλώνας

Συνεργασία Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και Δημοτικού Σχολείου Πυλώνας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 451 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της επαφής με το ιστορικό και τοπικό περιβάλλον και της αίσθησης της ταυτότητας της κοινότητας

Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, γονείς και εθελοντές του Δημοτικού Σχολείου Πυλώνα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και τη στήριξη της Τοπικής Κοινότητας Πυλώνας πραγματοποίησαν δράση καθαρισμού του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου Πυλώνας.

Το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στη θέση «Ασπροπηλιά» της Πυλώνας, που χρονολογείται από τον 14ο έως τον 12ο αιώνα π.Χ. (Ύστερη Εποχή του Χαλκού), αποτελείται από έξι λαξευτούς, θαλαμωτούς τάφους με τετράπλευρο ή στρογγυλό ταφικό θάλαμο, στενό στόμιο εισόδου και μεγάλο επικλινή δρόμο. Οι τάφοι ήταν οικογενειακοί και περιείχαν πολλούς νεκρούς με ανθρωπολογικές μεταξύ τους ομοιότητες.

Στην πλειονότητά τους, οι τάφοι βρέθηκαν ασύλητοι με πλούσια κτερίσματα (αγγεία προσφορών και πόσεως, τελετουργικά αγγεία, χάλκινα όπλα και εργαλεία, χάλκινα δαχτυλίδια και κοσμήματα από υαλόμαζα και ημιπολύτιμους λίθους), που μαρτυρούν τις στενές επαφές του πληθυσμού της περιοχής τόσο με τα μυκηναϊκά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας όσο και με κέντρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σήμερα, τα ευρήματα από τους τάφους του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου της Πυλώνας μπορεί κανείς να τα θαυμάσει στην εξαιρετικά διαμορφωμένη ειδική αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου.
Η δράση καθαρισμού του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου πραγματοποιήθηκε μετά από έγκριση της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Κας Μιχαηλίδου Μαρίας και τις οδηγίες-κατευθύνσεις των αρχαιολόγων Κας Φαρμακίδου Ελένης και Κας Ζερβάκη Φωτεινής. Τη γενική επίβλεψη της δράσης είχε ο εργατοτεχνίτης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Κος Μίγκλης Μιχαήλ.

Από το Δημοτικό Σχολείο Πυλώνας συμμετείχαν ο Διευθυντής του Δημ. Σχ. Πυλώνας Κος Διακαντώνης Ηλίας (Εκπαιδευτικός-Αρχαιολόγος) και η Κα Δημητρίου Ευαγγελία (Εκπαιδευτικός του Δ.Σ. Πυλώνας-Αρχαιολόγος), μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του σχολείου, οι γονείς Κος Βασιλάκης Παναγιώτης, Κος Γκανιάτσας Λάζαρος και Κος Κανλής Δημήτριος. Από την Τοπική Κοινότητα Πυλώνας συμμετείχαν ο Κος Διακογεωργίου Τσαμπίκος και οι εθελοντές Κος Καραμαρίας Λουκάς και Κος Κούρτης Ιωάννης.

Στόχοι της δράσης, πέραν του καθαρισμού του αρχαιολογικού χώρου, ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβάλλοντος και προστασίας της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, καθώς και η γνωριμία των παιδιών με τον χώρο για τον οποίο εκπόνησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του προηγούμενο σχολικού έτους, με υπεύθυνος εκπαιδευτικό τον Κο Διακαντώνη Ηλία.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο