Για τις 17 Ιουνίου διακόπηκε η δίκη για τις φονικές πλημμύρες του 2013 στη Ρόδο

Για τις 17 Ιουνίου διακόπηκε η δίκη για τις φονικές πλημμύρες του 2013 στη Ρόδο

Για τις 17 Ιουνίου διακόπηκε η δίκη για τις φονικές πλημμύρες του 2013 στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 346 ΦΟΡΕΣ

Συνεχίστηκε χθες η κατάθεση των μαρτύρων

Με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας συνεχίστηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω, η εκδίκαση της υπόθεσης για τις φονικές πλημμύρες που είχαν σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2013 στο νησί μας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους, τέσσερις άνθρωποι.

Συγκεκριμένα, ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσαν η μητέρα της άτυχης 26χρονης δασκάλας που υπηρετούσε στο δημοτικό σχολείο Παραδεισίου και επέβαινε σε αυτοκίνητο που παρασύρθηκε στον χείμαρρο της Κρεμαστής, ο πρώην προϊστάμενος του ΠΕΧΩ, ένας υπάλληλος – οδηγός της Περιφέρειας, ο πρώην πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κρεμαστής, ένας εθελοντής και ένας μηχανολόγος, καθώς και ο πρώην προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου.

«Βαρύ» ήταν το «κατηγορώ» της μητέρας της 26χρονης εκπαιδευτικού, η οποία και τόνισε ότι έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα έτσι ώστε να προστατευθεί ο κόσμος και να μην χαθούν οι ζωές αυτές των συνανθρώπων μας.
Σε ό, τι αφορά τους λοιπούς μάρτυρες και κυρίως τους υπηρεσιακούς τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι ήταν αδύνατον να προβλεφθεί το μέγεθος της κακοκαιρίας και το κακό που επρόκειτο να προκαλέσει στο πέρασμά της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων έχει ζητηθεί να κληθεί για να καταθέσει ο τότε διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού και μάλιστα ο κ. Χατζηδιάκος έχει ζητήσει να γίνει κατά αντιπαράσταση εξέταση μαζί του. Το δικαστήριο έχει κάνει δεκτό το αίτημα και έχει σταλεί κλήση για κατάθεση στον τότε διοικητή του Α.Τ. Ιαλυσού.

Η δίκη διεκόπη για να συνεχιστεί στις 17 Ιουνίου το πρωί.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ακροατήριο με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, και με κατηγορουμένους τους κ.κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, Φώτη Χατζηδιάκο και Στάθη Κουσουρνά λόγω των ιδιοτήτων που κατείχαν την περίοδο εκείνη, δηλαδή Περιφερειάρχης Νοτίου ο κ. Μαχαιρίδης, Αντιπεριφερειάρχης ο κ. Χατζηδιάκος και δήμαρχος Ρόδου ο κ. Κουσουρνάς.

Τα δε αδικήματα που τους καταλογίζονται είναι της πρόκλησης πλημμύρας με πρόθεση τελούμενη με παράλειψη, πράξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, προέκυψε κίνδυνος για τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και επήλθε θάνατος τεσσάρων, κίνδυνος για ξένα πράγματα, καθώς και της έκθεσης από την οποία προκλήθηκε θάνατος.

Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε το βόρειο τρίγωνο του νησιού της Ρόδου το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2013 κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ενώ προκάλεσε βιβλικές καταστροφές σε χωριά και περιουσίες. Ειδικότερα, το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν η 54χρονη Καλλιόπη Παναγιώτου μαζί με τον σύζυγο της Γιάννη Μπαϊράμη 63 ετών, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στις 10.30 το βράδυ της ημέρας εκείνης, μεταξύ Παστίδας και Κρεμαστής με αποτέλεσμα το ζευγάρι να βρει τραγικό θάνατο.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη μερικές ώρες νωρίτερα στους δασκάλους Αναστασία Κατσαρού 26 ετών και Κώστα Αργυρόπουλο 50 ετών, οι οποίοι υπηρετούσαν στο δημοτικό σχολείο Παραδεισίου. Οι δύο εκπαιδευτικοί επέβαιναν σε αυτοκίνητο που παρασύρθηκε στον χείμαρρο της Κρεμαστής.

Συνήγοροι υπεράσπισης είναι οι κ.κ. Γρηγόρης Μοράρης και Νίκος Χατζηνικολάου για τους κ.κ. Κουσουρνά και Μαχαιρίδη, οι κ.κ. Στέλιος Κιουρτζής, Φώτης Κωστόπουλος και Νίκος Κωνσταντόπουλος για τον κ. Χατζηδιάκο, ενώ για την υποστήριξη της κατηγορίας για λογαριασμό των οικογενειών των θυμάτων παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Δημήτρης – Παναγιώτης Δρόσος του Βασιλείου, Ιωάννης Κασιώτης και Μάντακας.

Διαβάστε ακόμη

Κατηγορούνται ότι εξασφάλιζαν κατάλυμα σε παράτυπες μετανάστες στη Ρόδο

75χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»