Ανησυχούν οι ξενοδόχοι της Ρόδου για τις αυξήσεις και την έλλειψη προσωπικού

Ανησυχούν οι ξενοδόχοι της Ρόδου για τις αυξήσεις και την έλλειψη προσωπικού

Ανησυχούν οι ξενοδόχοι της Ρόδου για τις αυξήσεις και την έλλειψη προσωπικού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1912 ΦΟΡΕΣ

Συγκρατημένη ικανοποίηση για την αύξηση της τουριστικής κίνησης

Οι αυξήσεις των τιμών σε όλο το φάσμα της οικονομίας και η έλλειψη προσωπικού είναι τα δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος τα ξενοδοχεία, δύο χρόνια μετά την πανδημία που η κανονικότητα άρχισε να επιστρέφει, χωρίς όμως να φέρει την οικονομική ανάσα που όλοι περίμεναν.

Το τουριστικό ρεύμα καταγράφει σταδιακή άνοδο στη Ρόδο και αυτό είναι αρκετά θετικό αφού σημαίνει ότι θα αυξηθούν και τα έσοδα, όμως η κερδοφορία θα είναι σε χαμηλά επίπεδα, χαμηλότερα από αυτά του 2019.

Σε μία χρονιά λοιπόν που όλοι στον κλάδο περίμεναν να… ρεφάρουν και να καλύψουν πολλά κενά από το 2020 και το 2021, καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν το κύμα ακρίβειας και από την άλλη να καλύψουν τα κενά από την έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό που ταλανίζει όλη την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου και έφορος δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Νίκος Γερονικόλας, περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση και κατέθεσε τους προβληματισμούς του κλάδου, δηλώνοντας αρχικά στη «Ροδιακή» ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει ζήτηση, ότι, πάμε καλά στη Ρόδο και ότι κατά τη γνώμη του, δεν θα υπάρξει κάτι που θα διαταράξει αυτή τη ζήτηση μέχρι το τέλος της σεζόν.

Όμως, όπως είπε, το θέμα της ακρίβειας επηρεάζει τους πάντες, είναι εκτός ελέγχου και είναι δύσκολο να γίνουν προσαρμογές γιατί οι αυξήσεις είναι σχεδόν σε όλα τα είδη και μεγάλες ενώ κάθε εβδομάδα που περνά συνεχίζονται οι ανατιμήσεις.

Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα λυθεί σύντομα το πρόβλημα λέγοντας: «Εμείς απορροφούμε ένα μεγάλο μέρος του κόστους και οι τιμές μας είναι σταθερές. Επειδή είναι παγκόσμιο το πρόβλημα αργότερα θα αρχίσει να επηρεάζει και τη ζήτηση αλλά σε δεύτερη φάση. Το θετικό είναι ότι από πλευράς αφίξεων πάμε καλά.

Φέτος αναμένουμε καλά έσοδα αλλά χαμηλότερες κερδοφορίες. Οι αυξήσεις είναι παντού και στην ενέργεια και στα τρόφιμα, στις μεταφορές, οπότε οι δυνατότητες για παρεμβάσεις είναι πολύ λίγες. Δεν είναι μόνο ένας τομέας, στον οποίο παρατηρείται αυτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάμε καλά και αυτό κάπως αντισταθμίζει την κατάσταση, αλλά και τα συμβόλαια που γίνονται για το 2023 δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν όλες αυτές τις αυξήσεις και είναι αδύνατο, να μετακυλιστεί όλο αυτό στον πελάτη.

«Ακόμα και ένα ποσοστό αύξησης 10% να επιτευχθεί στα συμβόλαια δεν θα αντισταθμίσει τις αυξήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα και δε φαίνεται ότι αυτό θα σταματήσει σε ένα μήνα. Είναι ένα θέμα που θα μας απασχολεί για αρκετό καιρό αλλά το θέμα είναι να παραμείνει η ζήτηση υψηλή για τους επόμενους μήνες» κατέληξε τονίζοντας ότι σε αριθμούς αφίξεων είμαστε κοντά στο 2019, αλλά είμαστε μακριά σε ό,τι αφορά τα κέρδη.

Η έλλειψη προσωπικού
Σε ό,τι αφορά την έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά πολλές χώρες και μάλιστα τώρα φαίνεται ακόμα και στην εξυπηρέτηση των αεροπορικών πτήσεων. Αυτό το βλέπουμε ειδικά στην Αγγλία, που παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις και έχει αρχίσει, όπως είπε, και δημιουργείται μία ανησυχία ακόμα και για το αν θα γίνουν οι πτήσεις.

«Εμείς προσπαθούμε αυτό να μη φαίνεται στον πελάτη. Το θέμα της έλλειψης προσωπικού το είχαμε επισημάνει από τον χειμώνα και δεν μπορεί να λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται να γίνουν πολλές κινήσεις και δεν εξαρτώνται όλες από εμάς» δήλωσε ο κ. Γερονικόλας.

Ο Νίκος Γερονικόλας
Ο Νίκος Γερονικόλας

Διαβάστε ακόμη

ΤUI Γερμανίας: Ξεκίνησαν οι κρατήσεις για το 2025

ΞΕΕ: Ικανοποίηση για το «φρένο» της Ε.Ε. στις αθέμιτες πρακτικές της Booking

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές