ΕΕ: Kοινούς όρους εισδοχής και διαμονής για τους εποχικά εργαζομένους από τρίτες χώρες

ΕΕ: Kοινούς όρους εισδοχής και διαμονής για τους εποχικά εργαζομένους από τρίτες χώρες

ΕΕ: Kοινούς όρους εισδοχής και διαμονής για τους εποχικά εργαζομένους από τρίτες χώρες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 284 ΦΟΡΕΣ

Κοινούς όρους εισδοχής και διαμονής στην ΕΕ για τους εποχικά εργαζομένους από τρίτες χώρες πρότεινε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της πρότασης είναι η θέσπιση μιας κοινής διαδικασίας εισδοχής και διαμονής στην ΕΕ, καθώς και ο προσδιορ

Κοινούς όρους εισδοχής και διαμονής στην ΕΕ για τους εποχικά εργαζομένους από τρίτες χώρες πρότεινε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της πρότασης είναι η θέσπιση μιας κοινής διαδικασίας εισδοχής και διαμονής στην ΕΕ, καθώς και ο προσδιορισμός των δικαιωμάτων των εποχικά εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Η προτεινόμενη οδηγία αφορά πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι μεταβαίνουν σε κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να απασχοληθούν εποχικά στο έδαφος της ΕΕ βάσει μίας ή περισσότερων συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου που συνάπτεται απευθείας μεταξύ υπηκόου τρίτης χώρας και εργοδότη που είναι εγκατεστημένος σε κράτος μέλος. Με την πρόταση της Επιτροπής θεσπίζεται ειδική διαδικασία για την εισδοχή και τη διαμονή των εποχικά εργαζομένων από τρίτες χώρες. Προσδιορίζονται επίσης τα δικαιώματά τους, ενώ συγχρόνως παρέχονται κίνητρα υπέρ της κυκλικής μετανάστευσης, ώστε η προσωρινή διαμονή τους να μην καταστεί μόνιμη.

Αναλυτικότερα, η πρόταση της Επιτροπής:

-Καθιερώνει απλούστερη διαδικασία εισόδου για τους εποχικά εργαζομένους εκτός ΕΕ η οποία βασίζεται σε κοινούς ορισμούς και κριτήρια, και ειδικότερα στην ύπαρξη σύμβασης εργασίας ή προσφοράς εργασίας με δεσμευτικούς όρους στην οποία προσδιορίζεται η αμοιβή.

-Θέτει ενιαίο όριο για τη διάρκεια της εποχικής εργασίας σε όλη την ΕΕ (έξι μήνες ανά ημερολογιακό έτος).

-Προβλέπει την έκδοση τριετούς άδειας για επαναλαμβανόμενη εποχιακή εργασία ή μια απλουστευμένη διαδικασία επανεισόδου για μεταγενέστερα χρονικά διαστήματα.

-Θεσπίζει νομικές διατάξεις που ρυθμίζουν τις συνθήκες εργασίας των εποχικά εργαζομένων.

-Εξασφαλίζει στους εποχιακά εργαζομένους από τρίτες χώρες ίση μεταχείριση με τους υπηκόους των κρατών μελών σε συγκεκριμένους τομείς (ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και της συμμετοχής σε οργανώσεις, καθεστώτα κοινωνικής ασφάλισης, συνδεδεμένα προς το εισόδημα κεκτημένα

συνταξιοδοτικά δικαιώματα, πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες κ.λπ..

-Παρέχει στα κράτη μέλη την ευχέρεια να αποφασίζουν πόσους εποχικά εργαζομένους μπορούν να δεχθούν. Η πρόταση δεν δημιουργεί δικαίωμα εισδοχής.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Επιτροπής η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ δήλωσε : «Oι εργοδότες στην ΕΕ εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες σε τομείς όπως η γεωργία, η κηπουρική και ο τουρισμός καθώς όλο και λιγότεροι πολίτες της ΕΕ είναι διαθέσιμοι σε αυτό το είδος εποχικής εργασίας. Συγχρόνως, είναι ανάγκη να παράσχουμε σε αυτούς τους εποχικά εργαζομένους, οι οποίοι συχνά είναι ευάλωτοι και εκτεθειμένοι σε κινδύνους, καλύτερες συνθήκες και ένα ασφαλές νομικό καθεστώς προκειμένου να τους προστατεύσουμε από την εκμετάλλευση. Αυτό ακριβώς επιδιώκει η νέα οδηγία, και είμαι πεπεισμένη ότι η σημερινή πρόταση θα συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών εποχικά εργαζομένων».

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10